Με την ακρόαση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, Παναγιώτη Κιούση, καθώς και αυτήν του καθηγητή και πρώην υπουργού, Μιχάλη Σταθόπουλου συνεχίστηκε χθες η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Με τον χαρακτηρισμό του αμφιλεγόμενου «χθαμαλού δάσους» της Ουρανούπολης ως «δάσος» από τον δασάρχη Αρναίας τακτοποιήθηκε το ζήτημα της αμφισβήτησης της έκτασης, μέρος της οποίας είχε συμπεριληφθεί στα επίμαχα συμβόλαια μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου. Στην ανακοίνωση σχετικά με το χαρακτηρισμό του δάσους της Ουρανούπολης, προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική, Νίκος Τσούκαλης, προκειμένου να καταγραφεί στα πρακτικά, εκ μέρους του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Μανώλη Μπεντενιώτη, ως «μια νίκη της έντασης της κοινής γνώμης και του περί δικαίου αισθήματος».

Ads

Στο μέτωπο των ακροάσεων, ο κ. Κιούσης μαζί με έναν άλλο νομικό σύμβουλο, είχε αποτελέσει τη μικρή μειοψηφία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία επέμεινε το 2009, να απορριφθεί η συμβιβαστική πρόταση της Μονής Βατοπεδίου και να επιστρέψει στο Δημόσιο τα ακίνητα που της είχαν παραχωρηθεί. Η μειοψηφία αυτή είχε προτιμήσει τότε την δικαστική διαμάχη σχετικά με την κυριότητα των οικοπέδων στα τοπικά δικαστήρια. Την γραμμή, αυτή δικαιώνει η επιλογή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να ακυρώσει την απόφαση του Γ. Αλογοσκούφη για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Μονή επ’ ωφελεία του Δημοσίου – απόφαση που είχε βασιστεί στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ, γράφει σήμερα η Καθημερινή. Σε κάθε περίπτωση, ο μάρτυρας προέκρινε την αναγκαιότητα να μην υπάρξει η υπόνοια ότι το Δημόσιο αναγνωρίζει την ύπαρξη εκκρεμότητας μεταξύ αυτού και της Μονής Βατοπεδίου.

Στο σημείο αυτό, ο Ν. Δένδιας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, έδειξε στο μάρτυρα πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση το 2009, στην οποία αναφερόταν πως «είναι αυτονόητο, ότι εφόσον η Μονή ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρεί ότι έχει εμπράγματο δικαίωμα ή άλλα δικαιώματα, μπορεί κατά τις γενικές διατάξεις να ασκήσει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα». Ο μάρτυς, δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ντίνος Ρόβλιας παρατήρησε ότι «δεν μπορείς να το απαγορεύσεις, το προβλέπει το Σύνταγμα».

Ο κος Κιούσης, προχώρησε επίσης σε κρίσεις σχετικά με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2004, υπέρ της αμοιβαίας παραίτησης του Δημοσίου και της Μονής από την έκδοση δικαστικής απόφασης, υποστηρίζοντας πως οι νομικοί σύμβουλοι «χρησιμοποιήθηκαν» από την Μονή, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν ανιχνεύει δόλο στις κινήσεις των συναδέλφων του και πως δεν υπονοεί κάποια πολιτική παρέμβαση. Παρόλο που στην αρχή, ο κ. Κιούσης είχε σημειώσει πως ο τότε εισηγητής της υπόθεσης στο ΝΣΚ, κ. Καποτάς, «είναι θεοσεβούμενος άνθρωπος πέραν του μέσου όρου» και είχε αμφισβητήσει την διαδικασία ανάθεσης της εισήγησης σ’ αυτόν, αργότερα διευκρίνισε πως «είναι ακεραιότατος χαρακτήρας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επηρεαστεί».

Ads

Στη δική του κατάθεση, ο καθηγητής Νομικής Μιχάλης Σταθόπουλος χαρακτήρισε άκυρες τις ανταλλαγές θεωρώντας, πρώτον, ότι η Μονή δεν είχε κυριότητα επί της Βιστωνίδας και της παραλίμνιας περιοχής, δεύτερον, ότι ακόμη και αν είχε, η περιοχή είναι κοινόχρηστη και, τρίτον, σε κάθε περίπτωση, υπήρξε δυσαναλογία υπέρ της μονής κατά τις ανταλλαγές. Ο κ. Σταθόπουλος έκρινε ότι ορθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απεδέχθη τη γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του ΝΣΚ, θεωρώντας ότι τα συμφέροντα του Δημοσίου δεν καλύπτονταν πλήρως. Αν και αναγνώρισε ότι η νομική διαμάχη επί πολλών ακινήτων ενδεχομένως είναι περισσότερο χρονοβόρα, σημείωσε ότι η μονή, αν πραγματικά το επιθυμούσε, θα μπορούσε να προβεί μονομερώς -και χωρίς καμία επιφύλαξη- στην επιστροφή των δημοσίων κτημάτων. «Η Μονή που προτείνει τον συμβιβασμό, δεν φαίνεται να κερδίζει τίποτα. Κάτι λοιπόν, πρέπει να έχει στο μυαλό της. Μήπως θέλει να πάρει κάτι ηθικής τάξεως για παράδειγμα, ότι π.χ. αναγνωρίζει το Δημόσιο την καλοπιστία της και πως άρα, δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες; Μήπως θέλουν να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα αυτό στις ποινικές δίκες;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Ν. Τσούκαλης κατήγγειλε πως στην εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην ηγουμένου της Μονής, Εφραίμ, στο Εφετείο της Αλεξανδρουπόλεως, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δηλώσει πολιτική αγωγή, και ζήτησε από τον κο Μπεντενιώτη να πραγματοποιήσει παρέμβαση. «Το πρότερο στο Εφετείο δεν μπορεί να γίνει» απάντησε ο τελευταίος.

Ανοίγει και ο φάκελος της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ

Τον φάκελο ΟΤΕ και την προγραμματική σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens. Έτσι, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής, πρόκειται να κληθούν οι διατελέσαντες πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη των διοικήσεων του Οργανισμού Γ. Συμεωνίδης, Ν. Μανασής, Ε. Αντωνακόπουλος, Δ. Παπούλιας, Γ. Χρυσολούρης, Ν. Μπαριτάκης και Απ. Μπαράτσας.

Σήμερα, στην Εξεταστική θα απαντήσει σε ερωτήσεις η Ευγενία Βελώνη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει ζητήσει να ενημερωθεί από τα υπουργεία αν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία και αν έχει υποστεί ζημία το Ελληνικό Δημόσιο. Χθες, συνεχίστηκε η κατάθεση του δικηγόρου Γ. Μαντζουράνη, συνηγόρου του πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο έλαβε 7,5 εκατομμύρια μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Σ. Βαλυράκης με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητεί από τον Μ. Χρυσοχοΐδη να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για την παραλαβή και λειτουργία του συστήματος ασφαλείας C-FI.