Την επίσπευση νομοθετικής ρύθμισης για εξόφληση οφειλών στους δήμους σε έως και 120 δόσεις, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη με αφορμή τη μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων για πληρωμή προστίμων από κλήσεις παρελθόντων ετών.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες πολίτες κλήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων να πληρώσουν κλήσεις για παραβάσεις που εμφανίζεται να διέπραξαν ακόμη και το 2015, το 2016 ή και το 2017.

Πολλοί παραλήπτες των ειδοποιητηρίων αμφισβητούν τις κλήσεις, αφού είναι αδύνατον να θυμούνται μετά από τόσο καιρό  αν όντως είναι αληθή όσα αναγράφονται στην κλήση. Άλλοι λένε ότι την ημερομηνία που εμφανίζονται να έχουν παρκάρει παράνομα δεν πέρασαν από το κέντρο ή ακόμη ήταν εκτός Αθηνών.

Νομικοί χαρακτηρίζουν «μνημείο καταχρηστικότητας» την πρακτική της ετεροχρονισμένης αποστολής κλήσεων.

Ads

Ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι ήταν υποχρεωμένος βάσει νόμου να στείλει τα ειδοποιητήρια «χωρίς καμία δυνατότητα αναβολής ή παράτασης». Παραπέμπει όλους αυτούς τους πολίτες στην ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία:

  • Οι βεβαιωμένες οφειλές προς δήμους (και Περιφέρειες και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ) θα μπορούν να εξοφλούνται σε έως 120 δόσεις.
  • Κάθε τυχόν προσαύξηση θα διαγράφεται εφόσον η αρχική οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών θα συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο – σκούπα της κυβέρνησης που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά τα μέσα Δεκέμβρη.

Το ισχύον πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ρύθμσης της οφειλής στον δήμο σε 24 δόσεις. Όσοι αμφισβητούν την κλήση μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες και να ζητήσουν το απόκομμα (στέλεχος) της κλήσης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει πολίτης στον Δήμο Αθηναίων για να ζητήσει το στέλεχος της κλήσης και να μην το λάβει. Αν δεν βρεθεί το στέλεχος, δεν είναι ο δημότης υποχρεωμένος να πληρώσει», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Β. Κορομάντζος στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Στην ίδια συνεδρίαση ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος, κατέθεσε πρόταση για ρύθμιση των οφειλών με «κούρεμα» έως και στο 50%, με ταυτόχρονη αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε δόσεις. Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή, η οποία πάντως με τη χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στη «σταθερή διεκδίκηση» του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη «κάθε δήμος να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει σε πόσες δόσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις των δημοτών, ώστε να μη χρειάζεται κάθε φορά ειδική νομοθετική ρύθμιση».

Το πολυνομοσχέδιο

Πολυνομοσχέδιο – σκούπα με διατάξεις πιθανόν από το σύνολο των υπουργείων αναμένεται να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, θα περιλαμβάνει ένα πακέτο ρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει έκαστο υπουργείο, αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις για:

  • Εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών στους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως και 120 δόσεις, με διαγραφή τυχόν προσαυξήσεων στην περίπτωση που το αρχικό ποσό εξοφληθεί εφάπαξ. Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά χρέη πολιτών και επιχειρήσεων κάθε είδους: από τέλη και μισθώματα έως και κλήσεις αυτοκινήτων.
  • Εξόφληση σε 24 δόσεις των επιπλέον δημοτικών τελών που αναλογούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με βάση τις δηλώσεις τους για τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των ακινήτων τους. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις διορθωτικές δηλώσεις, θα υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη που αντιστοιχούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων από 1ης Ιανουαρίου 2020 και εφεξής.

Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο θα αποτελέσει την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που θα προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός του 2020.