Πολύκροτες υποθέσεις, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, προκάλεσαν αποτροπιασμό και συγκλόνισαν παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με τις ιστορίες τους να αναβιώνουν μέσα στις δικαστικές αίθουσες τη νέα χρονιά που έρχεται. Στο εδώλιο θα καθίσουν πολλοί κατηγορούμενοι, είτε αναφορικά με δικες που ξεκινούν με το νέο έτος, είτε με δίκες που συνεχίζονται είτε με υποθέσεις που εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό.

Ads

Αντιμέτωποι με τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης θα βρεθούν από τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τους δολοφόνους του Άλκη Καμπανού μέχρι τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο της Folli Follie και εκείνους για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, κάνοντας το δικαστικό έτος να μοιάζει εξαιρετικά πλούσιο.

Ποδαρικό με την υπόθεση της Πάτρας

Ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να δικαστεί για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας με χορήγηση κεταμίνης, θα βρεθεί στις 9 Ιανουαρίου η Ρούλα Πισπιρίγκου. Η 34χρονη γυναίκα κατηγορείται για την ανθρωποκτονία του παιδιού της αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του.

Ads

Παράλληλα η Ρούλα Πισπιρίγκου στις 12 Ιανουαρίου αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή αυτή τη φορά για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας, καθώς οι υποθέσεις έχουν χωριστεί και η ανάκριση για τα δύο παιδιά είναι ακόμα ανοιχτή.

Το θρίλερ της υπόθεσης της Πάτρας ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από δημοσιογραφικές αναφορές σε μυστηριώδεις θανάτους τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας, που διερευνούνται από τους γιατρούς. Η οικογένεια Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη μέσα σε 33 μήνες είχε χάσει και τα τρία της παιδιά και αυτό σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά προϊόν εγκληματικής ενέργειας, και με βάση τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές, με δράστιδα την ίδια της τη μητέρα τους.

Greek Police Mafia

Λίγες ημέρες μετά, στις 11 Ιανουαρίου συνεχίζεται η δίκη της Greek Police Mafia, με την ακροαματική διαδικασία να έχει φτάσει στις απολογίες των κατηγορουμένων.  Λίγο πριν η δίκη ρίξει αυλαία κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα μετά από αίτηση αποχής που υπέβαλε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ωστόσο η αίτηση απορρίφθηκε και η δίκη συνεχίστηκε κανονικά.

Η δίκη αφορά τα πλημμελήματα της υπόθεσης, τα οποία διαχωρίστηκαν από τα κακουργήματα για δικονομικούς λόγους. Όσον αφορά τα κακουργήματα, αναμένεται – σε άγνωστο χρόνο – να ξεκινήσει ξεχωριστή αποδεικτική διαδικασία αφού οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς στην πορισματική τους αναφορά πρότειναν την άσκηση διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, που μεταξύ άλλων αφορούν τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιασμούς κτλ, σε βάρος 23 ατόμων.

Στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατηγορούμενοι, είναι 17 άτομα ανάμεσά τους υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα: Ένας Υποστράτηγος της ε.α., πρώην τμηματάρχης στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία -ο οποίος ήταν και αυτός που με δήλωσή του «εξανάγκασε» τον πρόεδρο της έδρας να δηλώσει αίτηση αποχής, καθώς έθιξε την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά του, ένας Αντιστράτηγος της ε.α., πρώην διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ένας εν ενεργεία Ταξίαρχος, ένας πρώην αστυνομικός, τρεις δικηγόροι, ένας συνέταιρος του δολοφονημένου εμπλεκόμενου στην υπόθεση Δημήτρη Μάλαμα, ένας υπάλληλος του ίδου, σε παράνομο καζίνο και επτά ταμίες του κυκλώματος με τη μία εξ αυτών να είναι η λεγόμενη «Μαρίνα» η οποία όπως αποκάλυψε η ερευνητική ομάδα «Reporters United» φέρεται να είναι η ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής  που αναγνώρισε η 12χρονη από τον Κολωνό, μέρος δηλαδή που την εξέδιδε ο Ηλίας Μίχος αλλά και ιδιοκτήτρια site γνωριμιών που εμπλέκεται στην υπόθεση βιασμού και σωματεμπορίας της Ηλιούπολης.

Δείτε εδώ αναλυτικά.

Η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Στις 12 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί  η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία  που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε και το δικαστήριο εξετάζει με τη σειρά τους περισσότερους από 200 μάρτυρες που αναμένεται να καταθέσουν.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους οι οποίοι θα δικαστούν για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή, είναι η τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, στελέχη της Περιφέρειας, δήμαρχοι, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας.

Χρυσή Αυγή, ο δεύτερος βαθμός της δίκης

Συνεχίζεται στις 13 Ιανουαρίου το Εφετειο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής που με τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος ξεδίπλωσε τον ναζιστικό της χαρακτήρα επιδιδόμενη σε αντιμεταναστευτικά πογκρόμ, τραμπουκισμούς και δολοφονίες ιδεολογικών αντιπάλων και αντιφρονούντων.

Το πρωτόδικο δικαστήριο χαρακτηρίστηκε από διεθνή ΜΜΕ ως η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, ενώ το εφετείο ξεκίνησε με 49 από τους 69 αρχικά κατηγορούμενους καθώς κάποιοι αθωώθηκαν στον πρώτο βαθμό και κάποιοι πέθαναν. Το Εφετείο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και βρίσκεται ακόμα στην εξέταση της πρώτης υπόθεσης, της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μετρώντας πολλές διακοπές εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων Νομικής Βοήθειας.

Μέχρι στιγμής η διαδικασία έχει στιγματιστεί από τη στάση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη που χαιρέτησε ναζιστικά αρκετές φορές μέσα στο δικαστήριο, προκαλώντας τις αντιδράσεις του κοινού αλλά όχι και της έδρας.

Στο «σκαμνί» ο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ

Στις 16 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δεύτερη δίκη του πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ, Γιώργου Γιαννόοπουλου που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων ανήλικων κοριτσιών. Ο Γ. Γιαννόπουλος που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δικάζεται ταυτόχρονα σε δεύτερο βαθμό για κακοποίηση  με θύμα ένα 6χρονο τότε κορίτσι. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 12χρόνια με αναστολή.

Η δεύτερη δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε μετά από καινούριες καταγγελίες που έκαναν νεαρές σήμερα γυναίκες μόλις λίγους μήνες πριν, αφότου και δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ η πρώτη υπόθεση.

Οι κατηγορίες αφορούν τέσσερα κορίτσια, τα οποία σύμφωνα με την κατηγορία, ο Γ. Γιαννόπουλος παρενόχλησε σεξουαλικά κατά το διάστημα από το 2007 – 2013. Ο κατηγορούμενος φέρεται να τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες διώκεται στο σπίτι του αλλά και σε δυο κάμπινγκ του νομού Ηλείας, όπου παραθέριζε, αφού πρώτα έκανε τους γονείς των παιδιών να τον εμπιστευτούν.

Η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Στο εδώλιο θα καθίσουν, στις 18 Ιανουαρίου οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού . Οι ήδη προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι θα βρεθούν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη, από τον Άρειο Πάγο, τού αιτήματος που είχε υποβάλει η οικογένεια του 19χρονου στο οποίο ζητούσε η δικη να διεξαχθεί για λόγους ασφαλείας στην Αθήνα.

Η δίκη προσδιορίστηκε, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη. Οι 12 κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού,(στην περίπτωση ενός εκ των τραυματισμένων φίλων του 19χρονου), ενώ ο ένας κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί. Όλοι κατηγορούνται για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Το Εφετείο για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου

Στις 20 Ιανουαρίου θα βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδωνας Δημόπουλος και ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς, για το φονικό λιντσάρισμα του Ζάκ Κωστόπουλου.

Πρωτόδικα, οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη, και καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή με το δικαστήριο να μην τους αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό. Στον αντίποδα το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς, προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις.

Παρά την καταδίκη των δύο, κανεις τους δεν βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, αφού για τον μεν Σ. Δημόπουλο λόγω ηλικίας το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να εκτίσει την ποινή στο σπίτι του ενώ για τον Αθ. Χορταριά, δυο μήνες μετά την απόφαση και χωρίς ακόμα καλά καλα αυτή να έχει καθαρογραφεί έγινε δεκτό και το αίτημα αναστολής της ποινής του και αποφυλακίστηκε  με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης κάθε μήνα στο Α.Τ. της περιοχής διαμονής του, ωστόσο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, άσκησε αναίρεση κατά της εν λόγω απόφασης.

Η γυναικοκτονία των Γλυκών Νερών

Σχεδόν μισό χρόνο μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο γυναικοκτόνος των Γλυκών Νερών, επιστρέφει στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό για την αποτρόπαια δολοφονία της 19χρονης συζύγου του Καρολάιν Κράουτς μπροστά στο τότε εννέα μηνών παιδί τους.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που εισήγαγε τον όρο γυναικοκτονία στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως ο Μπ. Αναγνωστόπουλος σκότωσε την 19χρονη Καρολάιν, κρέμασε το κουτάβι τους και σκηνοθέτησε σκηνικό ληστείας κοροιδεύοντας και παραπλανώντας έτσι επί 37 ημέρες τις αρχές, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα των ληστών που έτυχε και γλίτωσε.

Σε πρώτο βαθμό ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και πρόσκαιρη κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών κατά συγχώνευση, ενώ το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του δικαστηρίου , η δολοφονία της Κάρολαιν τελέσθηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και «οι ενέργειες του καταδεικνύουν την ιδιαίτερη σκληρότητα του, την απουσία συντριβής του από την πρόκληση θανάτου της συζύγου του και του ζώου τους, την πρωτοφανή ψυχρότητα και μεθοδικότητα με την οποία προέβη στο σχεδιασμό και την τέλεση των εγκληματικών ενεργειών, καθώς και την εργώδη προσπάθεια του να αποσείσει κάθε ίχνος ευθύνης για τις πράξεις του».

Folli Follie

Ξανά από την αρχή θα ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο της Folli Follie μετά την «αναγκαστική» αναβολή που δόθηκε από την έδρα. Και αυτό γιατί ενώ το δικαστήριο ξεκίνησε κανονικά ματαιώθηκαν 22 ολόκληρες συνεδριάσεις λόγω αποχής που πραγματοποιούν οι δικηγόροι σχετικά με τις υποθέσεις που αφορούν το άρθρο της εγκληματικής οργάνωσης. 

Στο εδώλιο, κάθονται συνολικά δεκατρείς από τους αρχικά 31 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του, Τζώρτζης και η σύζυγός του, Καίτη. Σημειώνεται πως κατά την πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, είχε εισηγηθεί να παραπεμφθούν σε δίκη 21 κατηγορούμενοι.

Τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου μαζί με τα διευθυντικά στελέχη του ομίλου δικάζονται για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, ενώ ο προφυλακισμένος ιδρυτής της εταιρείας βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η δράση της οργάνωσης προκάλεσε ζημιά που εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ και από το 2006 και μετά ο Δ. Κουτσολιούτσος και ο γιος του, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα. Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται ήδη εκτός φυλακής από τον Μάρτιο του 2021 λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, το οποίο αντιστοιχεί σε 18 μήνες.

Δείτε εδώ αναλυτικά.

Η οικογένεια Καττή δικάζεται και πάλι από την αρχή

Η οικογένεια Καττή από τα Σεπόλια, έγινε γνωστή τον Νοέμβριο του 2020 όταν μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη μετά από αστυνομικό πογκρόμ στην περιοχή. Συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου 2020, μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, αστυνομικοί χτύπησαν και συνέλαβαν τον Ορέστη Καττή έξω ακριβώς από την πόρτα του σπιτιού του μπροστά στη μητέρα και την αδελφή του, τις οποίες επίσης χτύπησαν, ενώ λίγο αργότερα συνέλαβαν και την τελευταία έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, μαζι τον πατέρα, έναν οικογενειακό φίλο και ακόμα έναν φοιτητή. Μάλιστα, ο πατέρας της οικογένειας υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε με καθυστέρηση φρουρούμενος στο νοσοκομείο. Ανάμεσα σε άλλα οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, εξύβριση, παραβίαση μέτρων Covid, επικίνδυνη σωματική βλάβη, αντίσταση κατά της αρχής.

Η αποδεικτική διαδικασία ωστόσο ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2021, δεκάδες μάρτυρες κατέθεσαν και οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν. Την ημέρα όμως που θα εκφωνούνταν η απόφαση, οι παρόντες στο δικαστήριο πληροφορήθηκαν πως με απόφαση του Αρείου Πάγου η πρόεδρος του δικαστηρίου παύθηκε από τα καθήκοντά της επειδή… καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων και έτσι η διαδικασία αναμένεται τώρα να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή στις 13 Νοεμβρίου. Με τους μάρτυρες αστυνομικούς που είναι μάρτυρες κατηγορίας να μπορούν να προετοιμάσουν καλύτερα τις καταθέσεις τους και να μην πέσουν και πάλι στις κραυγαλέες αντιφάσεις που τους επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η δίκη της Νέας Σμύρνης

Στις 6 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει τελικά, η δίκη για τα όσα έγιναν στη μεγαλειώδη πορεία της Νέας Σμύρνης στις 9 Μαρτίου 2021, η οποία αμαυρώθηκε από την απροκάλυπτη αστυνομική βία που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επεισοδίων και – εκτός από τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών – τον βαρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Κατηγορούμενοι για τον τραυματισμό του αστυνομικού και τα επεισόδια που σημειώθηκαν είναι έντεκα άτομα, ανάμεσά τους ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης και ο Όμηρος Μ. οι οποίοι κατήγγειλαν τον βασανισμό τους στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ κατά τη σύλληψή τους και για αυτό έχουν προχωρήσει σε μήνυση κατά της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχε και ένα 12ο άτομο, ο γνωστός και ως «Ινδιάνος», ο οποίος αφού κρατήθηκε επί μήνες προφυλακισμένος ως φυσικός αυτουργός του τραυματισμού αστυνομικού, τελικά αφέθηκε ελεύθερος καθώς αποδείχθηκε όψιμα ότι την ώρα των επεισοδίων δεν βρισκόταν καν στην περιοχή, καταδεικνύοντας έτσι, τον υπερβάλλοντα ζήλο του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να πιστωθεί συλλήψεις διαδηλωτών, πράγμα που είχε ως φυσική συνέπεια ακόμα ένα φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δείτε εδώ αναλυτικά.  

Ειδικά δικαστήρια

Με τον καινούριο χρόνο αναμένεται να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα δύο Ειδικά Δικαστήρια τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατηγορούμενοι στο πρώτο Ειδικό Δικαστήριο που ξεκίνησε είναι η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη για μη άμεση διαβίβαση στη Βουλή τριών έγγραφων αναφορών που είχαν καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντίστοιχα, και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ως ηθικός αυτουργός αυτής της κατηγορίας.

Στο δεύτερο ειδικό δικαστήριο κατηγορούμενος είναι ο επίσης πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και έχει συγκατηγορούμενο τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για συνέργεια.

Σημειώνεται πως σε κανένα από τα δύο Ειδικά Δικαστήρια δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής κάποιος μάρτυρας κανένα στοιχείο που να ενοχοποιεί τους κατηγορούμενους.