«Οι πειρατές του δικτύου» τιτλοφορεί η γερμανική εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη σε ακτιβιστές που αναλαμβάνουν την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε κοινωνικά αδύναμους στην Ελλάδα.

Ads

 
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τα νοικοκυριά και πάνω από τον μέσο όρο για τη βιομηχανία. Αλλά με το ρεύμα καλείται κανείς να πληρώσει και τους δημοτικούς φόρους, τα τέλη για την ΕΡΤ, καθώς και τον ειδικό φόρο ακινήτων που θεσπίστηκε σε εποχές κρίσης, με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός να φτάνει σε τετραψήφια νούμερα».
 
«Χιλιάδες Έλληνες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, γιατί δεν μπορούν πια να το πληρώσουν. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ακτιβιστές συνδέουν ξανά στο δίκτυο τους φτωχότερους των φτωχών, παρότι αυτή η επικίνδυνη βοήθεια αποτελεί ποινικό αδίκημα», γράφει το ρεπορτάζ.
 
«Ξέρω ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι πολιτικά ορθό, νομίζω όμως ότι είναι κοινωνικά δίκαιο» λέει ο Θόδωρος Μαρινέλλης, μέλος της πρωτοβουλίας των πολιτών που επανασυνδέουν το ρεύμα. «Τα χειρότερο που έχω δει ήταν μία μητέρα που είδε το παιδί της να το στέλνουν πίσω από το σχολείο, γιατί βρωμούσε, όπως έλεγαν», περιγράφει.
 
«Η γυναίκα δεν είχε ζεστό νερό στο σπίτι, γιατί της είχαν κόψει το ρεύμα. Ο Μαρινέλλης φρόντισε να αποκαταστήσει, παράνομα, τη σύνδεση», τονίζει η Süddeutsche Zeitung.
 
Ο Θεόδωρος Μαρινέλης δεν είναι ηλεκτρολόγος, αλλά έχει ένα τυπογραφείο στην Αθήνα. Ο ίδιος, αλλά και ο φίλος και συνεργάτης του Τάσος Καραγιώργος επισημαίνουν: «Είμαστε ρεαλιστές. Ξέρουμε ότι με τις δράσεις μας δεν μπορούμε να σώσουμε τη χώρα. Αλλά δεν μπορούμε και να παραμένουμε απαθείς».
 
Η πρωτοβουλία αυτή έχει επανασυνδέσει το ρεύμα σε περίπου 3.500 νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα και πλέον τα μέλη της αποκαλούνται οι Έλληνες «Πειρατές του ρεύματος».