Την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την ανακοίνωση των αποφάσεων αυτής, ακολούθησαν δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα τις Συνόδου Νέα Δημοκρατία, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ το ΚΚΕ, δια στόματος Αλέκας Παπαρήγα, δηλώνει «δικαιωμένο» σχετικά με την εκτίμησή του ότι τελικά θα επιτυγχάνονταν συμφωνία, κάνοντας λόγο για «αντιδραστικότατη συμφωνία» που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων». «Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως στην εκτίμησή του ότι τελικά θα επιτυγχάνονταν συμφωνία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι λογικό να νιώθει ικανοποίηση ο πρωθυπουργός αφού «του αναγνωρίστηκαν τα βάρβαρα μέτρα που έχει πάρει», ενώ δεσμεύθηκε και για τα μέτρα που θα πάρει στο εξής. Παράλληλα επισήμανε ότι τα χρέη θα μεγαλώνουν και τα μέτρα κατά των εργαζομένων θα σκληραίνουν, προσθέτοντας ότι και την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και την μείωση του επιτοκίου θα την πληρώσει ακριβά ο λαός.

«Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Και προσθέτει ότι «η επιμήκυνση των 110 δις ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους».

Ads

«Ο δρόμος του Μνημονίου και της λιτότητας είναι δρόμος που μας βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου εμφανίζεται η ΝΔ. Για «σημαντική απόφαση για την Ευρώπη με θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα», έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Δόθηκε ένα σημαντικό, ένα ισχυρό, ένα συντονισμένο, ρεαλιστικό μήνυμα -και προς τις αγορές και προς όλο τον κόσμο- ότι η Ευρώπη θέλει καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Προσθέτοντας είπε: «Αυτή η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την Ελλάδα. Κάθε χώρα θα αποφασίζει το δικό της μείγμα πολιτικών και θα λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερες προκλήσεις σε κάθε χώρα, για το πώς θα αντιμετωπίσει την ανταγωνιστικότητα».

«Στην άτυπη έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα πήρε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων και μείωση επιτοκίου. Το πρώτο, της είχε ήδη δοθεί από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου. Το δεύτερο, είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν και άλλων αξιωματούχων. Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Ως προς τη διαχείριση του χρέους: Αυτές οι αποφάσεις συνιστούν, πράγματι, ανακούφιση χωρίς, βεβαίως, να μειώνουν το σημερινό απόλυτο μέγεθος του χρέους», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η Ν.Δ., το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Και μόνιμη λύση βιωσιμότητας θα ήταν το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση «άμεσα» να εξηγήσει «τι και πώς πρόκειται να κάνει» σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις. «Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ασφυξία που επιβάλλει το Μνημόνιο. Και λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του Αντώνης Σαμαράς.

Ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. «Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από όσα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές. Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε», ανέφερε, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες του για το κατά πόσο η δομή αυτής της κυβέρνησης -όπως σημειώνει- μπορεί να διαχειριστεί το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου «παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως». Ωστόσο, τονίζει ότι το μείζον ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του Συμφώνου για το Ευρώ.

«Η οικονομική διακυβέρνηση όπως προωθείται με τη συμπίεση των μισθών, με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δηλώνει.

Η Δημοκρατική Συμμαχία δηλώνει δικαιωμένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Ωστόσο, τονίζει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης: «Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει, μόνοι μας πρέπει να σώσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

«Πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει» καταλήγει.