Νέα «σύσκεψη των τριών» θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 18:00 οι κυβερνητικοί εταίροι σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό τόπος για το θέμα της ΕΡΤ και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές τις οποίες και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης διαμηνύουν ότι απεύχονται. Στη σημερινή συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει μεταβατικό σχήμα για την επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Το εν λόγω σχήμα πάντως προκαλεί τριγμούς καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ χθες επιδόθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κατά της ΝΔ ιδιαίτερα μετά τις διαφορετικές αναγνώσεις που προέκυψαν αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ. Νέα μετωπική προέκυψε και αργότερα μετά τις «διευκρινίσεις» επί της απόφασης που μέσω ΑΠΕ διοχετεύτηκαν στον Τύπο και κατόπιν διαψεύστηκαν από τον πρόεδρό του και τις οποίες το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε προσβλητικές για τη Δικαιοσύνη και επικίνδυνες για την πολιτική σταθερότητα.

Ads

Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: Τα παίζουν όλα για την πρώτη ήττα Σαμαρά
Μετά το τηλεοπτικό και δικαστικό πραξικόπημα;
Απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος μέσω ΑΠΕ

Το κλίμα εντός της τρικομματικής κυβέρνησης παραμένει τεταμένο με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να αντιδρούν στα σενάρια που φέρεται να επεξεργάζεται το Μαξίμου για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση και αναμένεται να παρουσιάσει στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
 
Οι διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν και δικά τους στελέχη. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται πως αν το επιθυμούν οι δύο εταίροι, μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός – που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα – ο οποίος θα εποπτεύει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.
 
Το πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί θα εκπέμπεται και από τις τρεις πηγές της παλαιάς ΕΡΤ (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) και θα περιλαμβάνει τρία δελτία ειδήσεων, τρεις ενημερωτικές εκπομπές και ιστορικές εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ. Μάλιστα οι διαρροές λένε ότι θα διαμορφωθούν νέα στούντιο στη Βουλή απ’ όπου θα γίνεται η εκπομπή προγραμμάτων, αξιοποιώντας τα μηχανήματα του καναλιού της Βουλής. Από τις ίδιες πάντα πηγές αναφέρεται ότι για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Αρχικά ακουγόταν για 30 άτομα που θα βγάζουν στοιχειωδώς το πρόγραμμα ενώ αργότερα ακούστηκε ότι θα προσληφθούν έως και 800 υπάλληλοι που θα προέρχονται από την ΕΡΤ. 
 
Τα εν λόγω σενάρια απορρίπτονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι ζητούν από χθες να επαναλειτουργήσει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση και με τους ίδιους εργαζόμενους και κατόπιν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΡΤ. Σε αντίθετη περίπτωση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να άρουν την στήριξή τους στην κυβέρνηση.
 
Μάλιστα κάνουν λόγο για «σενάρια με δήθεν πηγές και μέσα στη Δικαιοσύνη για το μεταβατικό σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης». Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι είτε πίσω από τις εμφανιζόμενες ως πηγές κρύβεται το Μέγαρο Μαξίμου και ίσως κάποιοι δικαστές του ΣτΕ που πρόσκεινται στην ΝΔ ή ότι κατά την διάρκεια της ημέρας εξασκήθηκαν πιέσεις από το Μαξίμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να αλλοιώσει το γράμμα και το πνεύμα της χθεσινής απόφασης.

 

Παπαδημούλης: «Να πέσουν κεφάλια στο ΑΠΕ»

Ads

 
Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής  σταθερότητας», καθώς και για αναζήτηση «κουτοπόνηρων και παράνομων τρόπων» ώστε να φανεί πως υπάρχει συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση. «Όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια  δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση  επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής  σταθερότητας» σχολίασε το γραφείο Τύπου του Κινήματος.
 
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επισημαίνεται η καθυστέρηση της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης και ζητείται να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική και παράνομη πράξη» το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η προσωρινή διαταγή. Προειδοποίησε ακόμη πως «θα είναι πολύ κακό σήμα αν πάμε στη σύσκεψη με την οθόνη να έχει ‘μαύρο’» και τόνισε: «Ο κ. Σαμαράς που δημιούργησε αυτήν την κατάσταση είναι ο μόνος που μπορεί να τη διορθώσει παίρνοντας πίσω το λάθος που έκανε την περασμένη Δευτέρα. Αλλιώς θα είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία έχει έρθει η χώρα και για την πολιτική αστάθεια».
 
Ενδεικτικές της έντασης ήταν οι τοποθετήσεις που έγιναν το πρωί της Τετάρτης στο Mega, με τον Μάκη Βορίδη (ΝΔ) να δηλώνει: «Πρέπει να δεχτούμε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες», τη Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) να απαντά: «Με αυταρχισμό αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη σε μια κυβέρνηση δεν μπορούμε να προσωρήσουμε» και τον Βασίλη Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) να σημειώνει: «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνουν μαζί με τη Δημοκρατία». 

Τη στήριξή της στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διεμήνυσε σε παρέμβασή της η Ντόρα Μπακογιάννη. Πρότεινε αρχικά η ΕΡΤ να λειτουργήσει με δίμηνες συμβάσεις εργασίας και κατόπιν να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της ενώ πρότεινε να αναλάβουν θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνηση, οι Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» και «η κυβέρνηση να λειτουργήσει θεσμικά».