1) Πρωινό στο Παρίσι: Το ραντεβού Τσίπρα – Μακρόν κλείστηκε με την ευκαιρία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Γαλλία για την βράβευσή του από την επιθεώρηση Politique Internationale και τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού. Ηταν μια συνάντηση που είχε ζητήσει η Αθήνα όταν «κλείδωσε» το ταξίδι Τσίπρα, έγινε ακόμη πιο σημαντική όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και οριστικοποιήθηκε χθες από το Μέγαρο των Ιλισίων. «Στον ελληνικό λαό ανήκει το βραβείο αυτό και εγώ το παραλαμβάνω στο όνομά του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Ads

2) Πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία δίνει στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής ο υπουργός Πάνος Καμμένος, «για να σταματήσει κάθε σπέκουλα». Στο μεταξύ, η χθεσινή ενέργεια του Ανδρέα Λοβέρδου να καταθέσει απόρρητα έγγραφα του ΚΥΣΕΑ στη Βουλή, ενόψει της συζήτησης ερώτησης – φυσικά της ΝΔ – για τον Πάνο Καμμένο, ξεπερνάει κάθε όριο. Πώς αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών.

3) Ελληνική… «επιστροφή» στην Σένγκεν. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διαδικασία που θα τηρείται σχετικά με τους ελέγχους των επιβατών από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια.

4) Με παραίτηση φέρεται να απείλησε ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς λόγω των διαφωνιών που έχουν προκύψει για τους χειρισμούς του μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό «Τζαμάικα». Κατάρρευση που φαίνεται ότι, υπό προϋποθέσεις, ανοίγει τον δρόμο για τον νέο «σταρ» του ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού.

Ads

5) «Δύο στα δύο» από Λιαργκόβα πριν την έξοδο: Μετά το λάθος, και ακριβώς πριν από την «έξοδο», έρχεται η αιχμηρή κριτική προς την κυβέρνηση. Και μαζί, έρχονται και τα εύλογα ερωτήματα για την πολιτική(;) στόχευση και τις επιδιώξεις του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα.

6) Ο διευθυντής του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη διαπραγματευόταν ποιος υπουργός θα προσλάβει, πόσους και ποιους, με τον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις ηχογραφημένες συνομιλίες που κατέθεσε στην Εξεταστική για την Υγεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, όπως είπε το μέλος της Σπύρος Λάππας. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τον πρώην πρόεδρο του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέα Μαρτίνη.

7) Δεκαοκτώ χρόνια μετά την υπόθεση με τις «μετοχές-φούσκες» στο Χρηματιστήριο και ενώ η πρώτη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης ήταν απαλλακτική για τους 36 κατηγορούμενους, σήμερα, η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ζήτησε να κηρυχθούν όλοι ένοχοι για την «δημιουργία επίπλαστης αγοράς» και εν συνεχεία «την καταπόντισή της».

8) TVXS Συνέντευξη: Ο ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, Τζον Κυριακού, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Στέλιο Κούλογλου.

9) Θρίλερ με το υποβρύχιο στην Αργεντινή: ο Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αναλύσεις της «υδροακουστικής ανωμαλίας» που καταγράφθηκε στην περιοχή όπου έπλεε το υποβρύχιο San Juan την 15η Νοεμβρίου, την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του από τα ραντάρ, φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας «έκρηξης». Οι έρευνες για τον εντοπισμό του εισήλθαν πλέον σε «κρίσιμη» φάση, καθώς εάν έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια καθ’ όλο το διάστημα που δεν έχει δώσει το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα έχουν πλέον εξαντληθεί τελείως.

10) TVXS Θέμα: Η καταδίκη, την Τετάρτη, του Ράτκο Μλάντιτς, πρώην αρχηγού των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, το πρώτο μισό της 10ετίας του ‘90, σε ισόβια, για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αποτελεί ένα είδος «τελευταίου μέρους» της πολιτικής και δικαστικής «τριλογίας» εναντίον της «τριάδας» της σερβικής πλευράς του πολέμου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, εκ μέρους της Δύσης.

11) Η καινούργια Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες.