Η επανάληψη «μήτηρ»… των fake news: Μια ανατομία της νοσηρής γοητείας της εξαπάτησης. Τo Tvxs.gr συμπληρώνει εννιά χρόνια ζωής και σε αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια σταθερή σχέση με τους αναγνώστες του. Μια σχέση αξιόπιστης ενημέρωσης μακριά από τους «υφάλους» της ψευδούς είδησης. Σε μια εποχή που μας πλημμυρίζουν τα fake news, το Tvxs.gr είναι «fake news free», αυξάνοντας συνεχώς όχι μόνο την επισκεψιμότητα του αλλά και το ποιοτικό προφίλ των φίλων του. Η μάχη δεν είναι εύκολη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε, με τη δική σας συμπαράσταση. 

Ads

1. «Όχι» αυτήν την φορά κυρία Μέρκελ. «Αποτυχία», είσοδος σε «αχαρτογράφητα πολιτικά νερά» και «μακρά περίοδο ακυβερνησίας» είναι ελάχιστες, μόνο, πλην χαρακτηριστικές, εκτιμήσεις των διεθνών ΜΜΕ, για το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν την Κυριακή, οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Πρασίνων (Die Gruenen) και Φιλελευθέρων (FDP) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Γερμανία, καθώς για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν συγκροτείται κυβέρνηση στη χώρα. Ποια είναι τα σενάρια και ποιος ο ρόλος του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ; Το σίγουρο είναι πως οι επιλογές της Μέρκελ και η πολιτική της γύρισαν μπούμερανγκ

2. Στους 21 ανήλθαν τα θύματα της φονικής καταιγίδας που χτύπησε τη Δυτική Αττική, καθώς ένας ακόμη αγνοούμενος εντοπίστηκε νεκρός στη Μάνδρα. Πρόκειται για έναν 30χρονο επαγγελματία οδηγό, ο οποίος είχε δηλωθεί κι αγνοούνταν από την ημέρα της φονικής καταιγίδας. 

3. Κατατέθηκε χωρίς νέα μέτρα ο προϋπολογισμός για το 2018. Συγκεκριμένα, για το 2018 ο προϋπολογισμός προβλέπει, πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 3,7% του ΑΕΠ και (το πιθανότερο) 3,8% του ΑΕΠ, έναντι του ήδη υψηλού στόχου του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ. Επομένως, προβλέπεται υπέρβαση του στόχου κατά 0,2%-0,3% του ΑΕΠ (350-500 εκατομμύρια ευρώ). «Αυτός είναι ο καλύτερος (σημ: προϋπολογισμός) μέχρι τον επόμενο όπως έλεγε και ο Γκάλης συμφωνούμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υπενθυμίζοντας την παροιμιώδη φράση του Νίκου Γκάλη. 

Ads

4. Έκθεση αστυνομίας: «Μόνοι τους χτυπούσαν τα κεφάλια τους στο δρόμο». «Πιάστηκαν μεταξύ τους σφιχτά και ξάπλωσαν στο οδόστρωμα και χτυπούσαν τα κεφάλια τους με δύναμη στο οδόστρωμα». Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην έκθεση σύλληψης της ΕΛΑΣ, στην οποίαν περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίον προέκυψε ο τραυματισμός ατόμων που συνελήφθησαν από τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια το βράδυ της 17ης Νοέμβρη.

5. Επιβεβαίωση Ρωσίας: Από εμάς η ραδιενέργεια που ανιχνεύθηκε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με αρκετή καθυστέρηση, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, η μετεωρολογική ρωσική υπηρεσία Rosgidromet ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ισότοπο ανιχνεύθηκε στο Ταταρστάν και στη νότια Ρωσία, φθάνοντας τελικά σε όλη την Ευρώπη. Πάντως η ρωσική, κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν κατέγραψε «κανένα περιστατικό ή βλάβη» στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

6. Ο Κυριάκος «ψαρεύει» στο Ποτάμι. ο στοίχημα για “γέφυρες” με μια νέα, πιο… δεξιόστροφη κεντροαριστερά δεν φαίνεται πλέον να βγαίνει εύκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δημοσκοπήσεις – ακόμη και των πιο φιλικών προς την Πειραιώς μέσων ενημέρωσης – εξακολουθούν να μην δίνουν προοπτική αυτοδυναμίας, και η ηγεσία της ΝΔ αναγκάζεται σε νέες αναπροσαρμογές στρατηγικής για να κρατήσει ζωντανή την συσπείρωση των ψηφοφόρων της και την προοπτική της εξουσίας.

7. Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Η ώρα των σοβαρών στρατηγικών διλημμάτων έρχεται για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή αρχηγού – διλημμάτων, που ανοίγουν ήδη στην πολιτική ατζέντα και αναμένεται να καθορίσουν τις διακομματικές διεργασίες του επόμενου διαστήματος έως τις εκλογές. Μια από τις πρώτες αναγνώσεις που γίνονται μετά το αποτέλεσμα των εσωτερικών εκλογών – κυρίως στον χώρο του παλαιού κομματικού συστήματος της Χαριλάου Τρικούπη – είναι ότι απέκτησε και το ΠΑΣΟΚ νέο δελφίνο και εν δυνάμει υποψήφιο αρχηγό στο επόμενο συνέδριό του, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εως τότε ωστόσο, τα βασικά ζητούμενα για την νέα ηγεσία είναι αφ’ ενός η διασφάλιση της ενότητας και της διεύρυνσης του χώρου και, αφ’ετέρου, η απάντηση στα διλήμματα που έβαλαν ήδη στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

8. Στο τέλος του μήνα αναμένεται η πρώτη κλήρωση για αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές, αν και, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ακόμα ένα «κενό» στις συναλλαγές που διενεργούνται όχι με κάρτες αλλά με μεταφορά ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη κλήρωση θα γίνει με βάση τις συναλλαγές του Οκτωβρίου και ως εκ τούτου όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές των πρώτων εννιά μηνών θα συμπεριληφθούν στη σούπερ λοταρία των Χριστουγέννων, η οποία θα κληρώσει 9 εκατ. ευρώ.

9. Ρατσιστική επίθεση στον Αντετοκούνμπο από πανεπιστημιακό: Μας ζάλισε ο μαύρος που το παίζει Έλληνας! άλο έχει προκαλέσει σχόλιο Έλληνα πανεπιστημιακού εναντίον του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Έλληνα κορυφαίου παίκτη του NBA. Σε ανάρτηση στο Facebook, συγκεκριμένα σε ποστάρισμα Ελληνίδας δημοσιογράφου, με βίντεο στο οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο με τους Έλληνες στο Κλίβελαντ, ο καθηγητής Ευάγγελος Μαρκόπουλος σχολίασε από κάτω τον Έλληνα φόργουορντ με ρατσιστικό και άθλιο τρόπο, χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις.

10. Επιτροπή για το «μαύρο» στην ΕΡΤ και τη ζημιά στο Δημόσιο. Επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση σχετικά με το «μαύρο» της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013 και τη ζημιά που προκλήθηκε για το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να συγκροτηθεί το προσεχές διάστημα. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν διοικητικά στελέχη αλλά και δικαστικοί που θα αναζητήσουν τις αποφάσεις, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, το παρασκήνιο της εμπλοκλής της Digea και εν γένει τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη περίοδο, κατά την οποία διεκόπη η εκπομπή σήματος από πολλούς πομπούς και σταμάτησαν απότομα πολλές παραγωγές.