«Υπερτροφική έκφραση», «μεταφορικός λόγος», ή απλώς… κάτι συμβαίνει με τον Πάνο Καμμένο στην κυβέρνηση;
Η αποχρώσσα μεν, ευκρινής δε, διαφοροποίηση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου από την κεντρική κυβερνητική γραμμή στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από την Τουρκία, άνοιξε πάλι τα σενάρια περί «ψύχρας» – έως και κλονισμού – στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταιριών. Πρόκειται για σενάρια που ήρθαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω οι αποστάσεις που έλαβαν κορυφαίοι υπουργοί από τις δηλώσεις Καμμένου περί «ομηρίας» των δύο ελλήνων στρατιωτικών, με πλέον ενδεικτική την σημερινή τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη.
Ο «υπερτροφικός λόγος»
«Είναι υπερτροφικός λόγος οι αναφορές για ομηρία, δεν υπηρετούν το σκοπό μας για τους δύο στρατιωτικούς», είπε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, καίτοι επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις σε σχέση με τον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι «ο υπουργός χρησιμοποίησε μια φράση για να αναφερθεί στη χρονοτριβή».
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας στο ραδιόφωνο 247: «Ο χρόνος που έχει περάσει είναι μικρός για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρξει υπέρβαση του ορίου της δίκαιης δίκης, μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία παρόμοια. Επομένως η πολιτική μας προφανώς είναι ενιαία. Είναι αυτή που προσδιορίζεται από τον πρωθυπουργό και εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών, ακόμα και αν υπάρχει διαφορά στα εκφραστικά μέσα όπως στην περίπτωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας”.
Για «μεταφορική χρήση» της λέξης «ομηρία» έκανε λόγο και ο Δημήτρης Τζανακκόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,, δείχνοντας σαφώς ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συντηρείται κλίμα εσωτερικών διαφοροποιήσεων την ώρα που παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της επιστροφής των δύο στρατιωτικών από την Τουρκία.
Η «αυτονόμηση» Καμμένου
Πίσω από τις δημόσιες δηλώσεις όμως, είναι εμφανές ότι από την στιγμή που άνοιξε το θέμα του Μακεδονικού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας δείχνει μια σταθερή τάση «αυτόνομης» έκφρασης και πολιτικής παρουσίας σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα.
Στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου η κυρίαρχη θέση παραμένει πως δεν υφίσταται, ούτε θα υπάρξει θέμα ρήξης των δύο εταίρων έως τις εκλογές, οι τάσεις «αυτονόμησης» του Πάνου Καμμένου ωστόσο καταγράφονται. Και η βασική εκτίμηση είναι πως ο υπουργός Αμυνας επιχειρεί πλέον να απευθυνθεί στο στενό – και συντηρητικό – κομματικό του ακροατήριο στοχεύοντας στην κοινοβουλευτική του επιβίωση κατά τις επόμενες εκλογές.
Πρόκειται για μια τακτική πολιτικά κατανοητή στο Μαξίμου με δεδομένο και το κλίμα σκληρής πόλωσης που διαμορφώνεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει, δε, πρόθεση αντιπαράθεσης – και πολύ περισσότερο – αποδοκιμασίας του υπουργού Αμυνας, όσο τουλάχιστον δεν δημιουργούνται επιπλοκές και ρίσκα στην διαχείριση των κρίσιμων, ανοιχτών εθνικών μετώπων.
Τα σενάρια
Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι εντός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ που αναγνωρίζουν ότι τα δεδομένα μπορεί να πάρουν διαφορετική, και πιο πιεστική μορφή, εάν έρθει το επόμενο διάστημα στο τραπέζι λύση και συμφωνία για το Μακεδονικό.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, και με δεδομένο ότι η όποια συμφωνία δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την σύνθετη ονομασία που αποκηρύσσει ο Πάνος Καμμένος, ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η αποχώρηση του προέδρου των ΑΝΕΛ από το υπουργείο Αμυνας. Δεν αποκλείεται, δε, και η συνολική αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ, στο Μαξίμου όμως υπάρχει η βεβαιότητα πως ακόμη και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Ο Πάνος δεν θα γίνει ποτέ Σαμαράς, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση», είναι η σταθερή επωδός των κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την υπενθύμιση της «εξαιρετικής προσωπικής σχέσης» μεταξύ του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου.
Επί του παρόντος, άλλωστε, όλα αυτά δεν είναι παρά πολιτικά σενάρια. Τα οποία είναι πιθανό είτε να μην υλοποιηθούν ποτέ, είτε να ανατραπούν πλήρως λόγω απρόβλεπτων γεγονότων και εξελίξεων.,..
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >