O ΣΥΡΙΖΑ «σκοντάφτει» στην Αθήνα και η ΝΔ στον Πειραιά. ‘Η άλλως, ο σχεδιασμός και των δύο κομμάτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δύο από τους πλέον κρίσιμους δήμους της χώρας προσκρούει στη δυστοκία εξεύρεσης των υποψηφίων εκείνων που θα έδιναν αφενός «σήμα νίκης» και αφετέρου θα σηματοδοτούσαν και συγκεκριμένες πολιτικές και στρατηγικές επιλογές.

Ads

Στον ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα που εκπεμπόταν την περασμένη εβδομάδα είναι πως το ζήτημα του υποψηφίου δημάρχου στην Αθήνα το έχουν αναλάβει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός και ο γραμματέας του κόμματος, και ότι ήταν πολύ πιθανό το θέμα να έκλεινε στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

Το θέμα ωστόσο δεν έκλεισε, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι διερευνητικές προσεγγίσεις που έγιναν σε πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών δεν απέδωσαν και, σήμερα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης φωτογράφισε ως επικρατέστερο υποψήφιο τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο.

«Ο Νάσος Ηλιόπουλος», είπε, «έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έγινε ο προστάτης των εργαζομένων, είναι γεννημένος στην Αθήνα, η οικογένειά του είχε ασχοληθεί με τα δημοτικά στην Αθήνα, είναι ένα παιδί της διπλανής πόρτας που μπορεί να προσφέρει πολλά».

Ads

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απέκρουσε την άποψη ότι υπάρχει δυστοκία στην επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου, άλλα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν προβληματισμό για τους έως τώρα χειρισμούς.

Η αλήθεια είναι πως το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου συζητείται εδώ και αρκετό καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Μαξίμου ως μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά, αλλά και την ευρεία πολιτική διείσδυση που είχε πετύχει στην προηγούμενη δημοτική μάχη της Αθήνας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Κομματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες όμως λένε πως η διαχείριση της πιθανής υποψηφιότητάς του μπορεί εν τέλει να ακυρώσει και τη δυναμική της.

«Τον καίμε πριν καν μπει στην μάχη», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο έμπειρου κοινοβουλευτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνει ότι με τις διαρκείς διαρροές περί αναζήτησης «αναγνωρίσιμων προσώπων» ο Νάσος Ηλιόπουλος εμφανίζεται τελικά ως αναγκαστική πολιτική εφεδρεία και όχι ως μάχιμη υποψηφιότητα για την Αθήνα.

Άλλα κυβερνητικά στελέχη, πάντως, διαμηνύουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει ακόμη για το θέμα του δήμου Αθηναίων και παραπέμπουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύντομα, πιθανώς και εντός της εβδομάδας, αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Εκεί, το ζητούμενο και το αντικείμενο των εν εξελίξει διεργασιών είναι να διασφαλιστούν ευρύτερες συγκλίσεις και συμμαχίες γύρω από το πρόσωπο της νυν υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, με τους πλέον αισιόδοξους εντός ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν εφικτή και την, έμμεση έστω, στήριξή της από τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Στην ΝΔ η αχίλλειος πτέρνα των δημοτικών υποψηφιοτήτων εντοπίζεται στον Πειραιά. Εκεί, η απόσυρση της υποψηφιότητας του Βασίλη Κορκίδη ανέδειξε και την σύνθετη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω του ιδιαίτερου πολιτικο-επιχειρηματικού σκηνικού στον Δήμο.

Οι πληροφορίες από την Πειραιώς δείχνουν ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θέλει πάση θυσία να αποφύγει την πολιτική ταύτιση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μία θέση που τον οδήγησε να απορρίψει κατηγορηματικά και τις εισηγήσεις που δέχθηκε για στήριξη του νυν δημάρχου Γιάννη Μόραλη.

Μέχρι στιγμής όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει υποψηφιότητα ικανή αφενός να δώσει μάχη νίκης και αφετέρου να κινείται έξω από τον άξονα Μαρινάκη-Μόραλη. Πρόσθετες δυσκολίες, δε, δημιουργεί και το γεγονός ότι πολλά τοπικά στελέχη και παράγοντες της ΝΔ έχουν ήδη δεσμευτεί είτε να κατέβουν ως υποψήφιοι σύμβουλοι, είτε να στηρίξουν τον νυν δήμαρχο.

Σήμερα πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι στις εθνικές εκλογές ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στον δυτικό τομέα της Αθήνας – μια κίνηση, που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του για προσέγγιση με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Από τη ΝΔ στην ίδια περιφέρεια θα είναι υποψήφιοι και οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γεράσιμος Γιακουμάτος.