Η  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και ζητά την απόσυρση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. «Είναι αντίθετης παράταξης από την κυβέρνηση και προφανώς υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα», είπε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχολιάζοντας τη στάση της ΚΕΔΕ. «Προέχει η σωτηρία της χώρας», τόνισε, αν και σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνονται σε συμφωνία με τους δημάρχους.

Ads

Σημειώνεται πως ευρωπαίος αξιωματούχος, ερωτηθείς για το ζήτημα, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκφραστούν ενστάσεις από την πλευρά της Ευρώπης καθώς η μεταφορά των αποθεματικών εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και  στο παρελθόν έχει επανειλημμένα ζητηθεί και από τους θεσμούς. Κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας στις επικρίσεις σημειώνουν πως η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Eνωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στη μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ ζητά την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τη διεξαγωγή ενός ειλικρινούς διαλόγου για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις, που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης», η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που έδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Η ΚΕΔΕ καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους». Παράλληλα καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, με έναρξη από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ads

Διαβάστε επίσης:

«Όχι» για την ώρα και από τους Περιφερειάρχες

Αρνούνται για την ώρα οι Περιφερειάρχες να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρις ότου υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Όπως επισημαίνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, η αυτοδιοίκηση έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

«Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα» σημειώνει.
Τονίζει όμως ότι είναι αντίθετη «σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». «Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» καταλήγει.