Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τα Γιάννενα, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δήλωσε χαρακτηριστικά «μέμφομαι αυτούς που πιστεύουν ότι η οργή τους μπορεί να εκφραστεί από τον καναπέ, μένοντας στο σπίτι τους», συμπληρώνοντας ότι «η δημοκρατία στην Ελλάδα κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή». «Ο Καλλικράτης είναι ένα βασικό θεμέλιο για να αντιμετωπιστεί η κρίση που βιώνει η χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της προηγούμενης Κυριακής για αλλαγή πορείας, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν το είδε και δεν το κατάλαβε».

Ads

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των σημερινών εκλογών, επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας πως «ο Καλλικράτης είναι ένα βασικό θεμέλιο για να αντιμετωπιστεί η κρίση που βιώνει η χώρα». Χαρακτήρισε επιπλέον τον Καλλικράτη, ως τη μεγαλύτερη αλλαγή που γίνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και η οποία μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα και να δώσει δύναμη στους πολίτες, φέρνοντάς τους πιο κοντά στις υπηρεσίες πρόνοιας. «Ο Καλλικράτης, είναι ένα βασικό θεμέλιο για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση, την κάθε επιτήρηση, την κάθε δουλεία, με τις δικές μας δυνάμεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνησή θα είναι πάντα κοντά στους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

«Το μήνυμα της προηγούμενης Κυριακής για αλλαγή πορείας, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν το είδε και δεν το κατάλαβε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου. Πρόσθεσε επίσης, ότι «αυτή την Κυριακή οι ψηφοφόροι βρίσκονται μπροστά σε δύο ψηφοδέλτια, το ψηφοδέλτιο της κυβέρνησης για το μνημόνιο και τα νέα μέτρα και το ψηφοδέλτιο της ελπίδας, το οποίο ανοίγει νέους δρόμους».

Ads

«Έρχεται η Τρόικα και πρέπει να πάρει την απάντησή της. Η απάντηση πρέπει να είναι ότι δεν θα πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός», τόνισε η κ. Παπαρήγα, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

«Τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα έχουν εξαχθεί από τον πρώτο γύρο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδοκίμασε την πολιτική του μνημονίου, των σκληρών μέτρων και της τρόικας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο και στην τελική στάση των προοδευτικών πολιτών και πρόσθεσε, «οι αιρετοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν σήμερα το βράδυ αν δεν συνειδητοποιήσουν εγκαίρως ότι η επιλογή να αποτελούν εκλεκτούς τους εκλεκτούς των κομμάτων της εξουσίας θα τους οδηγήσει σε αδιέξοδο, αν δεν συνειδητοποιήσουν εγκαίρως ότι πρέπει να εμπνεύσουν τους πολίτες σε διεκδικήσεις, σε κινητοποιήσεις, σε μαζικούς αγώνες, τότε τα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους θα είναι αξεπέραστα».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πράξη δημοκρατίας και ευθύνης όλων μας», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος και πρόσθεσε «με δημοκρατική υπευθυνότητα οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τα στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, της ανάπτυξης, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης όλων μας».

«Οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν χαλαρά και αδέξια, αλλά υπεύθυνα και επιδέξια», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος άφησε αιχμές για την πρόταση που έχει κάνει ο κ. Μπουτάρης για να ονομαστεί κεντρική οδός στη Θεσσαλονίκη, οδός Κεμάλ Ατατούρκ. «Η Αγ. Παύλου και η Αγ. Δημητρίου θα παραμείνουν στη θέση τους. Αν υπάρχουν φανατικοί του μεγάλου σφαγέα των Βαλκανίων να πάνε να τον προσκηνύσουν στο τουρκικό προξενείο», είπε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις υποψηφίων

Περιφέρεια Αττικής

«Σήμερα είναι ημέρα ευθύνης των πολιτών», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό τμήμα της Νέας Σμύρνης, για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών και νομαρχιακών εκλογών. «Τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζονται λύσεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε σκληρά, απ΄όποια θέση μας τάξουν οι πολίτες, που νομίζω ότι θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για το παρόν και το μέλλον της Αττικής», είπε ο κ. Σγουρός, τονίζοντας ότι «με λόγια δε γίνεται τίποτα, μόνο με έργα».

«Αποφασίζουμε σήμερα για το αύριο που θέλουμε, που αξίζουμε, που δικαιούμαστε. Ένα αύριο κοινωνικής μέριμνας, ελπίδας και ανάπτυξης», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Κικίλιας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα.

Δήμος Αθήνας

«Σήμερα οι πολίτες εκλέγουν το δήμαρχο της πόλης τους και της καρδιάς τους, για μια Αθήνα με περισσότερη ασφάλεια, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, πολιτισμό και πολεοδομική αναγέννηση», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, για τον β΄γύρο των εκλογών.

«Αποχή σημαίνει διατήρηση της σημερινής κατάστασης και η Αθήνα δεν αρέσει πια σε κανέναν», τόνισε ο κ. Καμίνης, σε δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. «Αυτοί που με την αποχή τους στον πρώτο γύρο ήθελαν να δείξουν την αδιαφορία τους, θα πρέπει τώρα να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να γυρίσουν σελίδα, γιατί αποχή σημαίνει αδράνεια», συμπλήρωσε.

Δήμος Πειραιά

«Είναι η ώρα των ενεργών πολιτών που θα ψηφίσουν για ένα δήμο-ορμητήριο, αλλά και των αδύναμων πολιτών που θα βρουν στο δήμο, καταφύγιο», δήλωσε ο κ. Μίχας, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και κάλεσε τους πολίτες στις κάλπες.

«Οι πολίτες παίρνουν την πόλη στα χέρια τους», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Πρόκειται για μια σπουδαία ημέρα», πρόσθεσε και προέτρεψε τους πολίτες «να πουν όχι στην κομματικοποίηση και στους μηχανισμούς».

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

«Με ήθος και αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε τον αντίπαλο μας. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε έτοιμοι. Η Μακεδονία θέλει έναν περιφερειάρχη, διεκδικητή και όχι έναν αντιπρόσωπο της κυβέρνησης και του μνημονίου», δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης, εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος, προσθέτοντας: «Ποτέ δεν ένιωσα τον εαυτό μου κάτι άλλο, πέρα από στρατιώτη και αγωνιστή. Πάντα έχω αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο».

«Οι πολίτες σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν εποχή, με αισιοδοξία για το μέλλον και με πίστη στις δυνάμεις αυτού του τόπου», τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στον Αϊ – Γιάννη Σερρών.

Δήμος Θεσσαλονίκης

«Η Θεσσαλονίκη είναι ένα κάστρο ελπίδας απέναντι στα εκβιαστικά μηνύματα, στο μνημόνιο, στις περικοπές μισθών και συντάξεων, στην απροκάλυπτη προβολή των κυβερνητικών υποψηφίων. Από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ότι κι αν σημαίνει αυτό στα εθνικά μας θέματα, στέλνουμε ένα μήνυμα. Είμαστε εδώ και το βράδυ θα είμαστε νικητές», δήλωσε ο κ.Γκιουλέκας εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος.

«Από σήμερα, θα δώσουμε όλο μας τον εαυτό για τη νέα Θεσσαλονίκη. Όλοι μαζί. Το σύστημα μέχρι σήμερα απέδειξε ότι όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά έκοψε τις προοπτικές. Καλούμε τους συμπολίτες να κάνουν το μεγάλο βήμα, τη μεγάλη αλλαγή. Δεν λέω εχθροί και φίλοι. Λέω συναγωνιστές και ανταγωνιστές και από 1η Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε για την καινούρια Θεσσαλονίκη που ονειρευόμαστε», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. «Εγώ αισθάνομαι κιόλας δήμαρχος», τόνισε ο κ. Μπουτάρης εκφράζοντας την αισιοδοξία του, για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πειφέρεια Πελοποννήσου

«Με πολιτική εντιμότητα απέναντι στον αντίπαλο μας φτάσαμε στις σημερινές εκλογές. Σήμερα ο ευλογημένος τόπος μας μπορεί να αλλάξει πορεία… Πιστεύουμε στην αλλαγή, πιστεύουμε στην Νέα Πελοπόννησο», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ψήφισε στον τόπο καταγωγής του, στο Καστρί Κυνουρίας.