Νομοσχέδιο αναφορικά με το πλαίσιο διεξαγωγής των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να καταθέσει ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης. Εναντίον του αποκλεισμού των δρόμων από ολιγομελείς συγκεντρώσεις διαδηλωτών τάσσεται ο εμπορικός κόσμος. Αντιδρούν κινήματα και πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαβλέπει προσπάθεια «φίμωσης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας». 

Ads

Μιλώντας σε πρόσφατη ημερίδα -υπό τη διοργάνωση του τμήματος Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και του Συνήγορου του Πολίτη- ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε από τη μία πλευρά την ελευθερία στη διαμαρτυρία, από την άλλη πλευρά την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. «Υπάρχει το δικαίωμα που διασφαλίζεται με το άρθρο 11, αλλά είναι δικαίωμα με όρια. Διότι υπάρχει και το δικαίωμα του άλλου να κυκλοφορεί, να εργάζεται. Υπάρχει δικαίωμα στο επιχειρείν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε άλλη εκδήλωση -του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας- ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος δήλωσε: «Το δικαίωμα στην απεργία, στη διαμαρτυρία είναι σεβαστό και απαραβίαστο. Όμως, ο αποκλεισμός του κέντρου από πορείες 150 ατόμων προκαλεί ταλαιπωρία και ζημιά χωρίς λόγο. Οι αποκλεισμοί αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, πλοίων, ξενοδοχείων και καταστημάτων, από τη μια ή την άλλη επαγγελματική ομάδα, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του νόμου. Οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες και οι καταστροφές αποτελούν εγκληματικές πράξεις».

Όλα έξω από το κέντρο…

Από την πλευρά του, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης εισηγήθηκε τη μεταφορά του πρωθυπουργικού γραφείου, του υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής (!) εκτός του κέντρου της Αθήνας, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του υπουργείου Παιδείας: «Οι πορείες και οι διαδηλώσεις προς το υπουργείο Παιδείας σταμάτησαν απότομα όταν το υπουργείο μετακόμισε από τη Μητροπόλεως στο Μαρούσι».

Ads

Επ’ αυτού, ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει αντιρρήσεις, επικαλούμενος την περαιτέρω ερήμωση -για την οποία κάνει λόγο- του κέντρου.

O κ. Καμίνης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει τις εξειδικευμένες προτάσεις του τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να τοποθετηθούν οι ηγεσίες των κομμάτων ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Άλλη οπτική

Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις «έχει ως μοναδικό σκοπό τη φίμωση της δοκιμαζόμενης κοινωνίας απέναντι στα μνημονιακά μέτρα», εκτιμούν κινήματα και πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλά για «προσπάθεια να αποτραπεί το ορμητικό ποτάμι αντίστασης που συνεχώς δυναμώνει».

Όσον αφορά στο επιχείρημα της κρίσης η οποία πλήττει τις εμπορικές επιχειρήσεις, τονίζει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο» όχι λόγω των διαδηλώσεων αλλά εξαιτίας της ασφυκτικής λιτότητας και της ύφεσης την οποία προκαλεί.

Την ανάγκη για «κοινωνική ευαισθησία» προκρίνει πάντως η ΔΗΜΑΡ, η οποία αφού τονίζει ότι το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι αδιαπραγμάτευτο, συμπληρώνει πως θα πρέπει να τηρείται μέτρο και να λαμβάνεται επίσης υπόψη η εύρυθμη λειτουργία της πόλης.