Γράφει ο ΣΤΕΝΤΩΡ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με αφορμή τον ΥΠΕΘΑ κ Παναγιωτόπουλο: «Αν πλήττει όντως τόσο πολύ με το χαρτοφυλάκιό του, ώστε έχει την ανάγκη να ξεσκάει κάνοντας τον προπονητή εξέδρας, θα μπορούσε να μετακομίσει στην Εξεταστική. Εκεί όπου η πλειοψηφία παίζει άμυνα με τάκλιν στην καρωτίδα του αντιπάλου
Εξ οικείων τα βέλη και κάθε περαιτέρω σχολιασμός είναι εκ του περισσού.

Ads

Πέραν όμως της απαξίωσης με μια ξεπέτα ίσως τους αξίζει μια ματιά με περισσότερη συμπάθεια. Εκ των 157 βουλευτών της ΝΔ οι μισοί δεν θα ματαδούν Βουλή με 33-34%, απλή αναλογική και κάποιο λογικό βαθμό ανανέωσης, ας πούμε ότι οι 80 εξ αυτών θα επανεκλεγούν. Όταν όμως έχεις πενήντα τόσους υπουργούς που παίζουν στις εκλογές με κρατικό χρήμα, διορισμούς, και μεταθέσεις πόσες από αυτές τις θέσεις περισσεύουν άραγε για τους απλούς βουλευτές της συμπολίτευσης; Καμιά τριανταριά και πολλές λέω…

Ας περιηγηθούμε λοιπόν στο δράμα τους…

Εισηγητής: ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ , 3ος εκ των τριών της Ημαθίας. Στη φωτο που έχει ως υπότιτλο « Θα βρίσκομαι στο πλευρό του Κυριάκου», διακρίνεται πιο πίσω ο κ Βεζυρόπουλος που βρέθηκε πράγματι ως υφυπουργός στο πλευρό του Κυριάκου κι ο οποίος εξάλλου είχε πρωτεύσει. Η πιθανότητα της ΝΔ να επανεκλέξει 3 στην Ημαθία είναι μηδέν. Παίζεται η … δεύτερη! Οπότε η επανεκλογή του αποτελεί σκούρα υπόθεση.

Ads

Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου (αντιπρόεδρος) 2α βουλευτής Πιερίας είχε στο τσακ περάσει τον 3ο , κ Χιονίδη. Δεδομένου ότι αυτή η 3η έδρα είναι ήδη παρελθόν, νοιώθει εν κινδύνω. Ας σημειωθεί ότι δεν υπουργοποιήθηκε κανείς εκ των τριών της Πιερίας, επί του παρόντος …

Κωνσταντινίδης Ευστάθιος (γραμματέας), 1ος Κοζάνης. Στον νομό αυτό με 39,3% η ΝΔ εξέλεξε 4 εκ των 5 βουλευτών! Ο κ Κωνσταντινίδης οριακά πέρασε την κα Βρυζίδου ωστόσο είδε τον 3ο , κ Παπαδόπουλο Μιχ, να υπουργοποιείται. Στις 2 έδρες που θα βγουν, ευλόγως αγωνιά για το αν θα περιλαμβάνεται εκ νέου.

Κελέτσης Σταύρος 3ος  στους τρείς της ΝΔ του ν. Έβρου, πίσω από τους Δημοσχάκη, Δερμεντζόπουλο. Σε προφανή κίνδυνο, ιδιαιτέρως αν δεν υπουργοποιηθεί.

Κεφάλα Μαρία, Η 3η εκλεγείσα των Ιωαννίνων όπου ο 4ος είναι ο υφυπουργός κ Αμυράς και ο 1ος είναι ο ΠτΒ κ Τασούλας. Η δε ΝΔ λογικά θα εκλέξει το πολύ δύο στα Γιάννενα. Ο κίνδυνος για επιστροφή της στην Ιατρική είναι σαφής.

Μπουτσικάκης Χριστόφορος: Με 21.118 σταυρούς,  ο Κωνσταντίνος Κατσαφάδος πήρε υπερδιπλάσιους από τον δεύτερο Ιωάννη Μελά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Πειραιά. Ακολούθησε ο κ. Νίκος Μανωλάκος, η ηθοποιός κ Νόνη Δούνια κι ο Εμμανουήλ-Χριστόφορος Μπουτσικάκης που εξελέγη τελευταίος. Αν είναι πρώτη, η ΝΔ θα εκλέξει στην Α Πειραιά το πολύ τρεις κι όχι πέντε βουλευτές.

Σπανάκης Βασίλειος: Εξελέγη τελευταίος στην Β3 (Νότια Αθήνα) Από τις 9 έδρες που πήρε το 2019 στην Β3 η ΝΔ, θα βρεθεί μάλλον στις τρείς οπότε η επανεκλογή του θα αποτελέσει ένα μικρό θαύμα.

Φωτήλας Ιάσων. Τελευταίος στην Αχαΐα όπου το να ξαναπάρει 4 έδρες η ΝΔ είναι απλώς αδύνατο. Ο ίδιος μειονεκτεί επιπλέον και του κ Κατσανιώτη που έγινε υφυπουργός.

Οι ευελπιστούντες στον ανασχηματισμό

Συμμετέχουν κι επτά βουλευτές που μάλλον δεν καίγονται τόσο εκλογικά ώστε να υπενθυμίζουν πάσει θυσία την ύπαρξή τους ωστόσο έχουν λάβει υποσχέσεις για τον επερχόμενο ανασχηματισμό, ο καθένας τους για διαφορετικούς λόγους.

Καραγκούνης Κωνσταντίνος (Αιτ/νίας), Εξελέγη 1ος στην Αιτωλοακαρνανία και λογικά δεν κινδυνεύει η επανεκλογή του. Φιλοδοξεί να υπουργοποιηθεί στη θέση του Λιβανού μετά το τσαλάκωμα της υπόθεσης Φουρθιώτη.

Μαρκόπουλος Δημήτριος, 1ος στη δύσκολη Β Πειραιά. Θεωρεί αδικημένο τον εαυτό του που δεν έχει υπουργοποιηθεί.

Ράπτη Ελένη: Η ακλόνητη δύναμη στην Α ’Θεσσαλονίκης. Δεδομένου ότι εκλέγεται από το 2004, θεωρεί ότι ήρθε επιτέλους η ώρα της να αξιοποιηθεί στην κυβέρνηση.
Εξάλλου ο μόνος από την Α’ Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση είναι ο κ Καλαφάτης.

Κυρανάκης Κωνσταντίνος: Δεύτερος μετά τον Δένδια στην Β3 μάλλον δεν έχει πρόβλημα επανεκλογής. Ωστόσο φέρεται χολωθείς από το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλοί άλλοι υποδεέστεροι συνυποψήφιοί του υπουργοί παρά τη μητσοτακική (κάποτε) προέλευσή του. Θεωρείται απρόβλεπτο στοιχείο με το μάτι στην ακροδεξιά, με απρόβλεπτες αντιδράσεις αν τυχόν δεν «δικαιωθεί».

Χατζηβασιλείου Τάσος: 3ος Σερρών μετά τους Καραμανλή και Αραμπατζή. Το πολύ υψηλο ποσοστό της ΝΔ στην περιοχή ίσως επιτρέψει την διατήρηση της 3ης έδρας (εκ των τεσσάρων που έχει σήμερα). Θεωρείται εκ του σκληρου μητσοτακικού πυρήνα, πράγμα σημαντικό για την επόμενη ημέρα, οπότε ευλόγως ευελπιστεί σε ένα «σπρωξιματάκι» με την ανάθεση υπουργικού θώκου.

Θεοχάρης Θεοχάρης . εξελέγη 4ος στην Β3 (Νότια Αθήνα) Ακολούθησαν πίσω του προβεβλημένα τηλεοπτικά πρόσωπα όπως Μπάμπης Παπαδημητρίου, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Καλλιάνος. Από τις 9 έδρες στην Β3 η ΝΔ θα βρεθεί στις τρείς έως τέσσερις, οπότε η επανεκλογή του αν και πιθανή δεν θα είναι περίπατος. Κάθε «σπρωξιματάκι» ευπρόσδεκτο.

Κεφαλογιάννης Γιάννης, Πρόεδρος (πρώτος εξάδελφος αλλά πολιτικά απόμακρος).  Όπως και στην περίπτωση Καραμανλή το Μαξίμου παίζει με τα πρωτοξάδερφα ως αντίβαρα, οπότε θεωρεί πως θα παραβλεφθεί η τόση «επιτυχία» του ως Υφυπ Μεταφορών στην διάρκεια της πανδημίας (όπου πολλαπλασίασε, ως γνωστόν, τα ΜΜ μεταφοράς). Κατά τα άλλα εκλέγεται στην διεδρική του Ρεθύμνου όπου ρυθμίζοντας καταλλήλως και τους συνυποψηφίους του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, νοιώθει ασφαλής.

Κατά πώς το είπε εις εξ αυτών (Μαρκόπουλος)  στον ΣΚΑΙ για τον δημοσιογράφο των NYTimes, Αλεξάντερ Κλάπ: απέδειξαν κι οι δεκαπέντε με την στάση τους ότι υπήρξαν ιδανικές επιλογές για « εξωφυλαρούχες και παγκίτες»