Με ενστάσεις και επιφυλάξεις επί των δημοσιονομικών προβλέψεων του 2017 οι δανειστές ξαναχτυπούν και, αμφισβητώντας τον προϋπολογισμό, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν συμπληρωματικά μέτρα.
Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών τέθηκε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.
Από την πλευρά του κουαρτέτου διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ενώ και αυτή τη φορά τις πιο σκληρές θέσεις φέρεται να διατύπωσε η Ντέλια Βελκουλέσκου από την πλευρά του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η προς τα κάτω αναθεώρηση από τη Εurostat του πλεονάσματος του 2015 διαμορφώνει νέα δεδομένα και εκτιμούν πως τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός δεν επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Με αυτά τα δεδομένα, και όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, θα γίνει «ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».
Πάντως σύμφωνα με πηγή από το υπουργείο Οικονομικών, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωσε πως από την πλευρά των δανειστών δεν τέθηκε ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν αμφισβητήθηκαν οι στόχοι του προγράμματος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της διετίας 2016 – 2017. Όπως είπε αντικείμενο των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 – μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 – καθώς και οι τρόποι υλοποίησης των στόχων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.
Σύμφωνα με τιην ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια των επαφών, εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν:
- την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7%
- την εξοικονόμηση δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018
- την πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν παράλληλα, ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μαξιλάρι» άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο – γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, δύναται να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα την Πέμπτη ή την Παρασκευή κλείνοντας τον πρώτο κύκλο διαβουλεύσεων και αναμένεται να επιστρέψουν περί τις 10 με 15 Νοεμβρίου με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Το αφορολόγητο όριο
Οι θεσμοί άνοιξαν εκ νέου, όπως αναμενόταν, και θέμα περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου – μια προοπτική ωστόσο που αποκλείει η ελληνική πλευρά. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση στο Χίλτον, δήλωσε ότι «ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχτούμε μείωση του αφορολόγητου».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >