Εκατοντάδες εκατομμύρια χάνονται μέσα στο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τις προμήθειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» μόλις ένα μικρό μέρος των προμηθειών αξίας 1 δισ. ευρώ περνά μέσα από το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ούτε πλαίσιο ενιαίων προδιαγραφών ούτε έλεγχος τιμών.

Ads

Στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών εντάσσονται προμήθειες άνω των 45.000 ευρώ, ωστόσο οι ΟΤΑ σπάνε τις μεγάλες προμήθειες σε μικρότερες και τις εκτελούν οι ίδιοι. Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν πως το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των προμηθειών των ΟΤΑ, περίπου το 70%, πραγματοποιείται με αυτόν τον τρόπο.

Μάλιστα όπως αναφέρεται το 2009 στο ενιαίο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας για τις πέντε βασικές κατηγορίες μόνο 429 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα από το περίπου 1 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται το σύνολο των προμηθειών των ΟΤΑ. Μάλιστα η Κυβέρνηση φέρεται να εκτιμά πως οι προμήθειες των ΟΤΑ, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να μειωθούν κατά 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως πρόσφατα οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείο Οικονομίας «έκπληκτοι» έλαβαν από τον Δήμο Πειραιώς έγγραφο με το οποίο ζητούνταν η προέγκριση προμήθειας 30 «ρομποτικών κάδων» για τη συμπίεση των σκουπιδιών- η τιμή του καθενός ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, στο σύνολο δηλαδή 3.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πειραιά πρόσφατα ανακοίνωσε στάση πληρωμών…

Ads

Μία ακόμη περίπτωση που προκάλεσε την έκπληξη των αρχών ήταν το αίτημα του Δήμου Αθηναίων, τον περασμένο Ιούνιο, καταβολής 4 εκατ. ευρώ για «ρουχισμό επαγγελματικής χρήσης,ειδικό ρουχισμό εργασίας και εξαρτήματα». Όπως διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες αρχές πρόκειται για προμήθεια ρουχισμού και εξαρτημάτων που αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία αριθμεί 1.091 άτομα, με αποτέλεσμα η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών να ζητήσει από τον Δήμο Αθηναίων διευκρινίσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, λίγες ημέρες αργότερα εστάλη στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου αναλυτικά το πλαίσιο του διαγωνισμού,σύμφωνα με το οποίο η προμήθεια είναι 3.035.796,21 ευρώ, περίπου 1 εκατ.ευρώ λιγότερα από το ποσό που ανέγραφε το αρχικό έγγραφο. Σημειώνεται ότι οι συνολικές προμήθειες του Δήμου Αθηναίων που πρέπει να εγγραφούν στο ενιαίο πρόγραμμα του 2010 ανέρχονται σε 19.323.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκατοντάδες είναι οι ανάλογες περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί μόνο στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, χωρίς να συνυπολογιστούν τα «45άρια» των μικρών διαγωνισμών είτε των απευθείας αναθέσεων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προωθείται η δημιουργία ενός ενιαίου και ομοιόμορφου νομοθετικού πλαισίου για τις περιπτώσεις των μικρών διαγωνισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των ΟΤΑ.

Μέχρι την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου η Γενική Γραμματεία Εμπορίου διενεργεί προκαταρκτικούς ελέγχους για όλα τα αιτήματα των φορέων που εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα.