Ανατροπές στα εργασιακά φέρνει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Βασικότερα αλλαγή είναι η ευελιξία στο οκτάωρο εργασίας και η προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση για 15 ημέρες και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. 

Ads

Ειδικότερα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται έως και δύο ώρες επιπλέον την ημέρα. Ο επιπλέον χρόνος εργασίας θα προκύπτει ύστερα από διευθέτηση με τον εργοδότη, μέσω ατομικής σύμβασης με τον εργαζόμενο, και θα μπορεί να συμψηφίζεται με ρεπό, άδεια ή μειωμένο ωράριο. Ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας τις αλλαγές, υποστήριξε πως ο εργαζόμενος θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση του χρόνου εργασίας χωρίς κυρώσεις, ενώ θα ορίζεται ως άκυρη η απόλυση εργαζόμενου που αρνήθηκε να συμφωνήσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Επίσης οι επιτρεπόμενες υπερωρίες αυξάνονται σε 150 ώρες το χρόνο, από 120 ώρες, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει πως «όσο αυξάνονται οι υπερωρίες θα αυξάνονται και τα χρήματα που θα μπορεί να βάζει ο εργαζόμενος στην τσέπη του». 

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι συνίσταται νέα Επιθεώρηση Εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, με αυτοτέλεια και χωρίς να υπόκειται σε ελέγχο. Η νέα Επιθεώρηση Εργασίας θα ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ, το οποίο καταργείται. Η επιλογή διοικητή θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Πρόεδρος θα είναι ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ. Με την μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, η κυβέρνηση παύει να έχει την ευθύνη για τους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους και εργατικές διαφορές.

Ads

Ακόμη θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την καταγραφή των ωραρίων απασχόλησης και των αμοιβών.  Οι εταιρείες που θα χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα απαλλάσσονται από την ανάγκη υποβολής ΑΠΔ.

Για την τηλεργασία, που θα επιβάλλεται με συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, νομοθετείται το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή το τέλος της εργασίας μετά τη συμπλήρωση του ωραρίου απασχόλησης και κατά τη διάρκεια των αδειών. Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζόμενους εντός των εγκαταστάσεων. Προβλέπεται δικαίωμα πρόσβασης της Επιθεώρησης Εργασίας στα δεδομένα επικοινωνίας της επιχείρησης και του τηλεργαζόμενου για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου.

Ακόμη διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις παραγωγής – αποθήκευσης – μεταφοράς – διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού (πλην των φαρμακείων), εφοδιαστικής αλυσίδα (logistics), κέντρα κοινών υπηρεσιών (shared services centers) ομίλων επιχειρήσεων, Κέντρα δεδομένων (data centers) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων, ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

Επιπέον, καταργείται η διάκριση υπαλλήλου- εργατοτεχνίτη ως προς την αποζημίωση απόλυσης, ενώ για τις απολύσεις παραμένουν οι υφιστάμενες περιπτώσεις, ενώ στις άκυρες απολύσεις, όπως προαναφέρθηκε, προστίθεται και η άρνηση εργαζόμενου για διευθέτηση του χρόνο εργασίας ή τηλεργαζόμενων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης. Σημειώνεται πως στο δικαστήριο θα καλείται ο εργοδότης να αποδείξει την εγκυρότητα της απόλυσης, ώστε αυτή να εγκριθεί.

Στα παραπάνω προστίθεται η κατάργηση του καθεστώτος επαναπρόσληψης του εργαζόμενου σε περίπτωση απόλυσης. Έως τώρα θυμίζουμε ίσχυε η δυνατότητα αυτή με την παράλληλη καταβολή ημερομισθίων υπερημερίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός η δυνατότητα αυτή καταργείται εφόσον υπάρξει άρνηση από την εργοδοτική ή την εργατική πλευρά. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο «δεν έχει κανένα νόημα να τους βάλεις να συνεργαστούν» αναφέροντας πως πρόκειται για «το μοντέλο που ισχύει σε Γαλλία και Ισπανία». Ανάλογα προσαρμόζεται και η αποζημίωση απόλυσης αφού πλέον η καταβολή ημερομισθίων υπερημερίας χωρίς όριο μετατρέπεται σε προσαύξηση της αποζημίωσης που δεν μπορεί όμως να ξεπερνά το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

Τέλος, ανατροπές έρχονται και σε ότι αφορά τη συνδικαλιστική δράση, καθώς ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αλλαγή της νομοθεσίας για να μπορούν να απολύονται συνδικαλιστές λέγοντας πως «η απόλυση μπορεί να είναι για σπουδαίο λόγο».

Μάλιστα για την κήρυξη απεργίας απαραίτητη εγγραφή όλων των στοιχείων των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό μητρώο, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται ηλεκτρονική ψηφοφορία.  

Ειδικά μάλιστα για την απεργία ο υπουργός Εργασίσς επισήμανε ότι «προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας, 33%» έτσι ώστε «το 1/3 της υπηρεσίας θα δίνεται σε κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στον κλάδο 1264/82» ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ο κλάδος της υγείας, των μεταφορών αλλά και της φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια.