«Από το Σεπτέμβρη και μετά θα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα», εκτιμά ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο μάλλον επιβεβαιώνει ως επικρατέστερο το σενάριο για τον τίτλο του κόμματος το οποίο ανακοινώνουν οι Ανανεωτικοί: «Δημοκρατική Αριστερά». Μιλώντας στο tvxs.gr, λίγες ώρες πριν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (Κυριακή) του αυτόνομου πλέον πολιτικού χώρου, κατά την οποία «θα εγκριθεί διακήρυξη στόχων και θα ανακηρυχθεί Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή», χαρακτηρίζει πρώτο «κρας τεστ» για τους Ανανεωτικούς τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες θα επιδιωχθούν συμμαχίες με βάση «αυτοδιοικητικά κριτήρια».

Ads

Ο κ. Τσούκαλης, μέσα από το σχολιασμό της σημερινής συγκυρίας, δίνει το στίγμα του πολιτικού φορέα ο οποίος θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Μιλάει για Βουλή η οποία «απλώς διεκπεραιώνει» ειλημμένες αποφάσεις και θεωρεί ότι «το Σύνταγμα είναι στα αζήτητα». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός «χρησιμοποιεί τους όρους ενός οποιουδήποτε επιχειρηματία που δανείζεται από μία τράπεζα», προσθέτει ότι «χρειάζονται μέτρα σκληρά αλλά δίκαια» και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διατυπώσει την παραμικρή πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο ίδιος αξιώνει «μία Αριστερά παρεμβατική, όχι απλώς και μόνο καταγγελτική» και διαμηνύει: «θα διαμορφώσουμε σχήματα και συμμαχίες χωρίς αγκυλώσεις, ιδεοληψίες ή εμμονές». Αναφερόμενος στη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη χαρακτήρισε «αποτρόπαια, ανατριχιαστική, αποπροσανατολιστική».

Ακολουθεί η συνομιλία με τον κ. Νίκο Τσούκαλη:

Ποιο είναι το επικρατέστερο όνομα του κόμματος το οποίο θα ανακοινωθεί και τι θα υποδηλώνει;

Ads

Έχουν πέσει στο τραπέζι δεκάδες ονόματα, συνδυασμοί επιθετικών προσδιορισμών μπροστά ή πίσω από το ουσιαστικό Αριστερά. Κατά τη δική μου εκτίμηση, θα πρέπει να υποδηλώνεται με σαφήνεια το διακύβευμα των επόμενων μηνών, το οποίο -εκτός βεβαίως των ζητημάτων που συνδέονται απευθείας με την οικονομική κατάρρευση- είναι η διαφύλαξη και προάσπιση στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων. Ήδη, η Βουλή απλώς διεκπεραιώνει, οι υπουργοί απλώς υλοποιούν αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί, το Σύνταγμα δυστυχώς είναι στα αζήτητα, και θεωρώ ότι από το Σεπτέμβρη και μετά θα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα. Για μένα, το κρίσιμο και προσδιοριστικό στοιχείο της Αριστεράς είναι ο όρος, «Δημοκρατική».

Ποιες είναι οι βασικές ιδεολογικές αρχές του σχήματος; Με ποιο τρόπο θα απαντήσουν οι Ανανεωτικοί στη σημερινή πολυδιάστατη κρίση και ποια νέα στοιχεία ευελπιστούν να αναδείξουν;

Αυτό το οποίο μας διαφοροποίησε και αποτελεί κατά τη γνώμη μας το κρίσιμο ζήτημα για το επόμενο διάστημα εκ μέρους της Αριστεράς ήταν η ανάγκη να δημιουργηθεί μια κοινωνική πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, η οποία θα δώσει μια ρεαλιστική, σαφή και ελπιδοφόρα απάντηση στα αδιέξοδα τα οποία διαμορφώνονται. Δηλαδή, μια Αριστερά παρεμβατική, όχι απλώς και μόνο καταγγελτική. Με προγραμματικό λόγο και με παρέμβαση στα πράγματα, έτσι ώστε να διαμορφώνει νέες πλειοψηφίες. Κρίσιμο είναι να επιχειρηθεί η κοινωνική και η πολιτική ανοικοδόμηση. Με εξέπληξε δυσάρεστα ο τίτλος της συνέντευξης του πρωθυπουργού την οποία παρέθεσε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη: «Τα μέτρα είναι άδικα αλλά αναγκαία». Είναι εξωφρενικό όταν λέγεται κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό μιας χώρας. Αυτό που απαντάμε εμείς είναι ότι χρειάζονται μέτρα σκληρά αλλά δίκαια. Θέλουμε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από τη μέγκενη της τρόικας και της επιτήρησης αλλά με την κοινωνία όρθια. Αυτό είναι το σύνθημα της σύγχρονης Αριστεράς. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση δυστυχώς δεν μπορεί να εκπληρώσει.

Ποιοι θα είναι οι άμεσοι στόχοι του νέου κόμματος, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών;

Είναι αυτονόητο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν το πρώτο «κρας τεστ»: Η κοινωνία θα δοκιμάσει και θα δοκιμαστεί. Μία πρώτη δοκιμασία με την έννοια της ψήφου, της υιοθέτησης, της επικύρωσης ή της αποδοχής κάποιων νέων προτάσεων και απόψεων που μέχρι τότε θα έχουν κατατεθεί στην κοινωνία. Εμείς, ως χώρος της δημοκρατικής, ανανεωτικής, ευρωπαϊκής Αριστεράς, επιμένουμε φανατικά ότι αυτές οι εκλογές οφείλουν να έχουν στον πυρήνα τους αυτοδιοικητικά κριτήρια. Θα πρέπει να διαμορφωθούν τα σχήματα με βάση αυτό που θα ανακουφίσει τις τοπικές κοινωνίες. Η αυτοδιοίκηση είναι ο κρίσιμος κρίκος για τη διαμόρφωση αυτού που λέμε: «κοινωνικό μαξιλάρι». Με αυτή την έννοια, θα διαμορφώσουμε σχήματα και συμμαχίες χωρίς αγκυλώσεις, ιδεοληψίες ή εμμονές.

Ποιες προοπτικές διεύρυνσης και συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις έχετε ήδη εντοπίσει; Και πώς τις προωθείτε;

Αυτό που, πρωτίστως, θα επιχειρήσουμε -και πρόκειται πραγματικά για μία υπαρκτή και ζωντανή διαδικασία- είναι να απευθυνθούμε στην ίδια την κοινωνία, στους ίδιους τους συνδημότες μας, καταθέτοντας τις απόψεις μας. και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαμορφωθούν και τα σχήματα. Ακόμη και με το «ανακάτεμα της τράπουλας», πέρα και έξω από κόμματα -γιατί η κατάσταση πλέον ξεπερνά κατά πολύ τα κόμματα- μπορεί να αναδειχθεί αυτό το καινούριο το οποίο επαγγελόμαστε, μία νέα κοινωνική πραγματικότητα, νέοι κοινωνικοί συσχετισμοί, νέες κοινωνικές πλειοψηφίες οι οποίες σαν τσουνάμι θα σαρώσουν τους υφιστάμενους κομματικούς μηχανισμούς.

Οι οικονομικές εκκρεμότητες «τρέχουν», η τρόικα ζητά θυσίες για να δανείσει και τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα πιέζονται σοβαρά. Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αυτή την κατάσταση; Πρακτικά.

Καταρχάς, όταν διαχειρίζεσαι τις τύχες μιας χώρας και βρίσκεσαι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, το να χρησιμοποιείς ως πολιτικός προϊστάμενος της χώρας όρους τους οποίους χρησιμοποιεί ένας οποιοσδήποτε επιχειρηματίας όταν δανείζεται από μία τράπεζα, αν μην τι άλλο είναι σημείο της πλήρους κατάπτωσης. Αναφορές του τύπου: «όποιος δανείζεται, δεν διαπραγματεύεται» και άλλα παρόμοια τα οποία διατυπώνονται από το βήμα της Βουλής, πραγματικά δείχνουν ότι η πολιτική πλέον έχει παραμεριστεί και επικρατεί καθαρά διαχειριστική ή λογιστική αντίληψη.

Έπειτα, για να μπορέσεις να πείσεις ακόμη και τους ανάλγητους εταίρους της τρόικας, θα πρέπει να παρουσιάσεις ως σοβαρή χώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση. Αν δεν το κάνεις αυτό, και απλώς «κλαψουρίζεις» προκειμένου να εξυπηρετήσεις το χρέος -ενώ αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις υφιστάμενες δομές- είναι βέβαιο ότι οι όροι θα επιβληθούν απόλυτα από τους δανειστές σου. Αυτό, λοιπόν, το οποίο λέμε εμείς είναι ότι έχουμε συνείδηση της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, γνωρίζουμε ότι χρειάζονται σκληρά μέτρα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και θεσμικά, τομές οι οποίες να ανατρέπουν νοοτροπίες και αντιλήψεις, ένα νέο καταναλωτικό και παραγωγικό προφίλ του Έλληνα, πλην, όμως, όλα αυτά απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο – πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η οποιαδήποτε διαπραγματευτική μας θέση.

Η κυβέρνηση είναι δυστυχώς πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Δεν έχει διατυπώσει την παραμικρή πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για παράδειγμα, δεν έχουμε δει ούτε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μία πρωτοβουλία για το δευτερογενή τομέα, για την τεχνολογία, την έρευνα, την αναδιάρθρωση της παιδείας κ.ο.κ. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό ο οποιοσδήποτε χρηματοδότης μας να μπορέσει να μας κατανοήσει.

Πώς ερμηνεύετε τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Αποτρόπαια, ανατριχιαστική, αποπροσανατολιστική. Κάποιοι «μάγκες» οι οποίοι θεωρούν ότι εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό προχωρούν στο όνομά του, με τον πιο βίαιο τρόπο, σε «τυφλά» χτυπήματα. Βαριά, κατηγορηματική καταδίκη της βίας, από όπου και αν αυτή προέρχεται. Οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο και βεβαίως δρομολογεί διαδικασίες που εντείνουν την περαιτέρω αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό σε αυτή τη χώρα.