Η επίκληση των διεθνών τάσεων και της παγκόσμιας έξαρσης του κορονοϊού είναι το προσφιλές άλλοθι της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 453 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ για τη χώρα

Ads

Αυτό το άλλοθι όμως – το οποίο δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Στέλιος Πέτσας, το καταρρίπτουν τα ίδια τα στοιχεία και οι αριθμοί του ΕΟΔΥ. Όπως καταρρίπτουν και το αφήγημα περί δήθεν ενίσχυσης του ΕΣΥ και αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης στο Tvxs.gr:

Ο πρώτος αριθμός που φέρνει συναγερμό μεταξύ των ειδικών είναι η μεγάλη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας σε σχέση όχι μόνον με το καλοκαίρι, αλλά και με τον Μάρτιο. Με βάση τα ίδια τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ποσοστό θνησιμότητας έχει φθάσει πλέον στα 16 άτομα ανά 1000 κρούσματα. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 3 έως 7 άτομα ανά χίλια κρούσματα.

Ads

Είναι ενδεικτικό ότι έως τις 11 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 12.734 κρούσματα και 300 νεκροί. Χθες 20 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός αυτός  είχε εκτοξευτεί σε 338 και σήμερα προστέθηκαν ακόμη 7 θύματα, ενώ τα κρούσματα έχουν ανέλθει σε 15595, εξέλιξη που δίνει κατά μέσο όρο 3,8 θανάτους την ημέρα, έναντι 2,7 που ήταν πριν από 15 ημέρες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων επίσης εμφανίζει ενδείξεις ραγδαίας ανόδου. Από τις 11 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου  εισήλθαν στις ΜΕΘ 26 άτομα, δηλαδή καταγράφονταν 2,6 εισαγωγές την ημέρα. Ο ρυθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Και πάλι από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι αυξάνονται ραγδαία και οι νοσούντες ηλικίας άνω των 40 ετών. Το ποσοστό τους αγγίζει πια το 60% έναντι κάτω από 30% που ήταν έως τον Αύγουστο. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να εξηγεί εν μέρει και τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, στην πραγματικότητα όμως αρκετοί επιστήμονες είναι εκείνοι που βλέπουν πίσω από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων μια προφανή, και εκτεταμένη, υποκαταγραφή των κρουσμάτων σε όλη την χώρα, και ειδικά στην Αττική.

Την κυβέρνηση εκθέτουν και διαψεύδουν και τα στοιχεία της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και για τις αντοχές του ΕΣΥ. «Ελάχιστες είναι οι κενές κλίνες που έχουν απομείνει στην Αττική» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και προειδοποιεί ότι «σε λίγο θα δούμε διασωληνωμένους ασθενείς με κοροναϊό να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με άλλα περιστατικά, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής».

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό, στις ΜΕΘ, είναι περισσότεροι σήμερα, από όσους ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Νοσηλεύονται 86 ασθενείς με κοροναϊό και ένα ύποπτο κρούσμα». Με βάση τα ίδια στοιχεία οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό σε ΜΕΘ έχουν ως εξής ανά νοσοκομείο:

  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 24 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κλίνες κενές 0. Ετοιμάζουν να ανοίξουν μια νέα ΜΕΘ.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ:  23 Ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Κλίνες κενές 4.
  • ΑΤΤΙΚΟ: 8 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 3.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 7 ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 1.
  • ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 8 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 2.
  • ΑΧΕΠΑ: 7 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 18.
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 3 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Επίσης νοσηλεύεται ένα ύποπτο κρούσμα διασωληνωμένο. Κενές κλίνες 10.
  • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ : 1 Ασθενής νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 5.
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: 4 Ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες 3.
  • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: 1 Ασθενής νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες 7.