Οι «άριστοι» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, κατά προτίμηση, … γένους αρσενικού, έχουν πλούσια βιογραφικά και, συχνά, και πλούσιο αντισημιτικό παρελθόν, και καθαρίζουν το… Μαξίμου από χασισοκαπνούς και από δημοσιογράφους-πλέμπα προερχόμενους από ανυπόληπτες «φυλλάδες» τύπου Liberation. Οι «άριστοι» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι επίσης τεχνοκράτες που παράτησαν καριέρες για να υπηρετήσουν την πατρίδα – λαμπρό παράδειγμα, φερ’ ειπείν, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου που παράτησε την θέση του συμβούλου της Lamda Develompent για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Περιβάλλοντος που θα χειριστεί την επένδυση (της Lamda Development) στο Ελληνικό.

Ads

Το πρώτο πρόβλημα με τους εν λόγω «αρίστους» είναι ότι κάνουν ήδη και… διεθνή καριέρα: Η Liberation καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το χυδαίο παραλήρημα του βουλευτή της ΝΔ – και, όπως υπενθυμίζει, θιασώτη της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» -Μπάμπη Παπαδημητρίου, και οι ισραηλινές Haaretz και Jerousalem Post αναδεικνύουν το αντισημιτικό προφίλ των νέων υπουργών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. «Πριν ξεκινήσετε να πανηγυρίζετε την πτώση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ρίξτε μια ματιά στους βουλευτές της νεοεκλεγείσας Νέας Δημοκρατίας» έγραψε η Haaretz υπενθυμίζοντας το ρατσιστικό και αντισημιτικό παρελθόν των Αδωνι Γεωργιάδη, Θανάση Πλεύρη και Μάκη Βορίδη. Η δε Jerusalem Post επικαλούμενη υψηλόβαθμη πηγή γράφει ότι η ισραηλινή διπλωματία δεν πρόκειται να συνεργαστεί με νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι μέσα από αυτό το μοντέλο «αριστείας» η Ελλάδα… επιστρέφει στην «κανονικότητα» ως  ανδροκρατούμενος, αναχρονιστικός, υπερσυντηρητικός και ρατσιστικός θύλακας της Ευρώπης. Και το τρίτο πρόβλημα, το οποίο αφορά μάλλον προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι τα πολλαπλής προέλευσης – όπως αποδεικνύονται – γραμμάτια που φαίνονται να βαρύνουν την κυβέρνησή του.

Σε τέτοιου τύπου γραμμάτιο παραπέμπει πρώτη η περίπτωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος επιβεβαίωσε πως ο κ. Οικονόμου ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος της Lamda Development – γεγονός που, όπως είπε μιλώντας στο documentonews.gr, αποδεικνύεται από πρακτικά επίσημων συναντήσεων με τους εκπροσώπους της Πολιτείας. Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε πως η υπουργοποίηση Οικονόμου τεκμηριώνει και τις καταγγελίες των κ.κ. Σταθάκη και Φλαμπουράρη για «προεκλογική συμφωνία μεταξύ Lamda Development και ΝΔ και τόνισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι παρά εντολοδόχος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ads

Σε σφαίρες αντίστοιχων γραμματίων φαίνεται να κινείται και η ανάθεση του ρόλου του συντονιστή του κυβερνητικού έρχου στον πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ ´Ακη Σκέρτσο. Η ανάδειξη Σκέρτσου ως ισχυρού προσώπου του Μαξίμου συμπίπτει  με την προσφυγή του ΣΕΒ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού. Κι όπως γράφει η Αυγή «ως πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, ο ´Ακης Σκέρτσος ήταν εκείνος που είχε οργανώσει και κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ για να μην δοθούν οι τριετίες. Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος, ως συντονιστής του κυβερνητικού έργου, θα δώσει οδηγίες στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για το πώς να αντιμετωπίσει την προσφυγή εκ μέρους του Δημοσίου!».

Άνθρωπος «ειδικών αποστολών» θεωρείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, επί χρόνια βασικός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη και ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Ο κ. Αυγενάκης διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, στο πλευρό του οποίου έχει φωτογραφηθεί ουκ ολίγες φορές.

Σε ό,τι αφορά τους «τρεις σωματοφύλακες» του ΛΑΟΣ – Βορίδη, Άδωνι, Πλεύρη – είναι το γνωστό πολιτικό «γραμμάτιο» Μητσοτάκη στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο ανεξάντλητος Μπάμπης Παπαδημητρίου… κληροδοτήθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ως το τίμημα στην εργώδη στήριξη του ΣΚΑΙ και του συγκροτήματος Αλαφούζου στην πρώην αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση. Το πρώτο του έπος ως μάχιμος πολιτικός ήταν η προαναγγελία προσφυγής σε πιστοληπτική γραμμή και το δεύτερο ο οχετός κατά των ανταποκριτών της  Liberation – της, κατά Μπάμπη, «πλέμπας δημοσιογράφων – ανταποκριτών οι οποίοι έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό -χασισοκαπνό κιόλας- γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους».