Την αλληλεγγύη του αλλά και την καταδίκη του για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Βέλγιο εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Ads

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑ: Χτύπημα στις αξίες της δημοκρατίας η τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο

Τούτες τις δύσκολες ώρες για ολόκληρη την Ευρώπη, η κινητοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να μην επικρατήσει ο φόβος, το μίσος και ο ρατσισμός, καθίσταται επιτακτική. Η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός μπορούν και πρέπει να ηττηθούν με την ενεργοποίηση ενός διεθνούς κινήματος για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Ads

Μητσοτάκης: Πενθούμε και εμείς μαζί τους

«Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και το φίλο βελγικό λαό, που σήμερα πενθεί. Πενθούμε και εμείς μαζί τους.

Οι στυγνές δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες είναι χτύπημα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι χτύπημα και στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζουν με τραγικό τρόπο τις μεγάλες απειλές και προκλήσεις μιας δύσκολης εποχής.  Η πάταξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών είναι ζωτική ανάγκη και προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Οφείλουμε, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε – και στην πατρίδα μας – τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης: Την ασφάλεια και την ελευθερία».

Γεννήματα: Θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν

«Η σκέψη μας στον βελγικό λαό. Θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν. Η Ευρώπη, μία οικογένεια απέναντι στην τρομοκρατία και τον φανατισμό», αναφέρει σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τις Βρυξέλλες.

ΚΚΕ: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη του στο βελγικό λαό

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο βελγικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού. Ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί, πρέπει να εμποδίσουν τέτοιες εξελίξεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής “μυρίζει μπαρούτι”, ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών χωρών οξύνονται επικίνδυνα.

Ποτάμι: Η θλίψη και η οργή της Ευρώπης πρέπει να μετατραπούν σε στοχευμένη δράση

«Η θλίψη και η οργή της Ευρώπης πρέπει να μετατραπούν σε στοχευμένη δράση εναντίον όλων των πυρήνων που γεννούν τρόμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Μάλιστα το Ποτάμι τονίζει ότι «θα πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά σε φωνές μίσους που ευνοούν χυδαία ένστικτα σαν αυτά των μακελάρηδων.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη νίκη τους. Και δεν πρέπει να τους την χαρίσουμε. Διότι έχουμε επιλέξει τον Πολιτισμό από τη Βαρβαρότητα». Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «σ’ αυτό τον παράλογο πόλεμο εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι με τους Ισπανούς, τους Γάλλους, τώρα με τους Βέλγους, με όλους εκείνους που είναι πιθανά θύματα ενός ημιπαράφρονα φανατικού επειδή γεννήθηκαν ή ζουν ή επισκέπτονται περιοχές και χώρες όπου “κατοικεί ο διάβολος”».

Για το Ποτάμι «ο φόβος των κληρονόμων του Διαφωτισμού πρέπει να μετατραπεί σε Ορθό Λόγο που θα αποδώσει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά ευθύνες», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο σε ό,τι χρειαστούν.

ΑΝΕΛ: Μαύρη Τρίτη σήμερα για τις Βρυξέλλες

«Μαύρη Τρίτη σήμερα για τις Βρυξέλλες, πόλη σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη από τα αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και το μετρό της Βελγικής πρωτεύουσας που σκόρπισαν το θάνατο, τον τρόμο και τον πανικό. Είναι η δεύτερη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μετά από εκείνη στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Δυστυχώς η τρομοκρατία είναι μια ύπουλη απειλή για τις δημοκρατικές και ανοιχτές κοινωνίες του Δυτικού κόσμου, με απρόβλεπτες παρενέργειες.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι από τη νέα τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον βελγικό λαό που δοκιμάζεται σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες στιγμές».

Ένωση Κεντρώων: Άλλο ένα φονικό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης

Άλλο ένα φονικό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης. Δυστυχώς και αυτή τη φορά θρηνήσαμε θύματα. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη μας στον Βελγικό λαό. Απέναντι στην ωμή βία και την τρομοκρατία ένα έχουμε να πούμε, αργά η γρήγορα η δημοκρατία θα νικήσει.

Λαϊκη Ενότητα: Η απάντηση στην βαρβαρότητα των τζιχαντιστών είναι ο αγώνας για περισσότερη δικαιοσύνη και δημοκρατία

Καταδικάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποτρόπαιες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Βελγικό λαό και τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων.

Η απάντηση στην βαρβαρότητα των φανατικών τζιχαντιστών δεν θα πρέπει να είναι η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία, τα κλειστά σύνορα, ο περιορισμός των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί στη Μέση Ανατολή.

Αυτό που χρειάζονται τώρα όσο ποτέ οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν είναι η ενίσχυση των ακροδεξιών και νεοφασιστικών αντιλήψεων αλλά ο παλλαϊκός αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερη δικαιοσύνη, για προοδευτικές εξελίξεις και κυρίως ο αγώνας για φιλειρηνικές πολιτικές δικαιοσύνης και δημοκρατικής σταθεροποίησης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορεί να ανακόψουν τα κύματα των προσφύγων.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις επιλογές του μνημονιακού κατεστημένου, χρειάζεται τώρα όσο ποτέ να αλλάξει πορεία, να σταματήσει να πορεύεται ως άφωνο πιόνι των αντιδραστικών κέντρων της ΕΕ, να αντιδράσει στους ξενοφοβικούς κύκλους της Ευρώπης, που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρήνευση, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική σταθεροποίηση στην περιοχή μας και τη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΑΡ: Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Βουλή για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μόλις έγινε γνωστή η επίθεση στις Βρυξέλλες και τόνισε: «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες και τα θέματα ασφαλείας και βεβαίως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από σήμερα σε όλη Ευρώπη, συνεπώς το ελληνικό κοινοβούλιο, επειδή συνεδριάζει αυτή την στιγμή, πρέπει να εκφράσει την εντονότατη ανησυχία για το τι συμβαίνει, και βεβαίως ευχόμαστε να μην υπάρχουν άλλα θύματα. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Στην δημοκρατική Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσουμε να κυριαρχήσει ο φόβος και η μισαλλοδοξία. Ομόφωνα και απερίφραστα καταδικάζουμε τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.»

Οικολόγοι Πράσινοι: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες Να μην γίνουν μοχλός πίεσης ακροδεξιών και συντηρητικών δυνάμεων Σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σήμερα στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, – η οποία σήμερα ταξίδευε στις Βρυξέλλες για συνάντηση με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα – δήλωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των θυμάτων. Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται αλληλεγγύη. Οι επιθέσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνουν μοχλός πίεσης ακροδεξιών και συντηρητικών δυνάμεων για σκληρότερη στάση της Ευρώπης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, αντίθετα θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι άνθρωποι που σήμερα ζητάνε άσυλο από την Ευρώπη, είναι επειδή ζούνε την βία και την τρομοκρατία σε μεγάλη κλίμακα, καθημερινά».