Μικτές είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πολυνομοσχέδιο που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε μισθούς των ΔΕΚΟ, ευκολότερες απολύσεις, ιδιαίτερα των νεοπροσληφθέντων, και αύξηση του ΦΠΑ. Η ΝΔ επιφυλάσσεται μέχρι να μελετήσει με προσοχή το επενδυτικό νομοσχέδιο, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης όπως και το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να “αντιληφθεί ότι η υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων καταστρέφει την κοινωνική συνοχή

Ads

Την αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος του κόμματός του. Παράλληλα, πρόβαλε την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής, για τη θέσπιση του καταστατικού χάρτη του 21ου αιώνα. «Η ΝΔ είναι υπέρ των αλλαγών, αλλά όχι σε αλλαγές στο πόδι. Ζητούμε διαθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα. Όχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «το πρώτο βήμα της εθνικής πορείας προς τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, είναι ο ορισμός της Βουλής, μετά τον Ιούνιο του 2013, ως Αναθεωρητικής» και υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται έναν Συνταγματικό χάρτη, που να αποτελεί σύγχρονο πλαίσιο αρχών και κανόνων μιας νέας πολιτικής αντίληψης για τη δομή, οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας στην κατεύθυνση της αναγέννησης, την ανάπτυξης και την ανάταξη της εθνικής μας υπερηφάνειας».

«Οι ώρες είναι κρίσιμες. Κρινόμαστε όλοι από το βαθμό της εθνικής μας ευθύνης, μπροστά σε μια προσπάθεια συλλογική, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση, να ισχυροποιήσουμε και πάλι την οικονομία και τη χώρα, να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια νέα, αξιόπιστη, με κύρος και θεσμικά ισχυρή Νέα Ελλάδα» κατέληξε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Πράξη ευθύνης για τους εργαζόμενους, όταν τους καταδικάζουν σε μισθούς πείνας και στην ανασφάλεια, δεν είναι να βάλουν πλάτη, αλλά να υψώσουν τώρα τη γροθιά τους στην κυβέρνηση, την τρόικα και την πλουτοκρατία» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την παρακάτω δήλωση για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου: «Η κυβέρνηση με τις σημερινές αποφάσεις της διαλύει, κατεδαφίζει και εκποιεί τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια περιουσία, αυξάνει τα τιμολόγια τους επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, ανοίγει το δρόμο για υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις και εξαερώνει τους μισθούς των εργαζομένων. Με κοινοβουλευτικά πραξικοπηματικές διαδικασίες προωθεί την έγκριση από τη Βουλή αυτών των μέτρων.

Επίσης, με τις σημερινές αποφάσεις της για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μειώνει χωρίς όρια προς τα κάτω τους μισθούς και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι αυτούς δεν θα τους πειράξει. Καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρέφει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί την ανεργία σε δυσθεώρητα και πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και η Τρόικα ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και του ανοίγουν την όρεξη να ζητά να πάρει πίσω όλα όσα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Κυβέρνηση, Τρόικα και ΣΕΒ οδηγούν σε ελεύθερη πτώση τους μισθούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα «μετατρέπουν σε λάστιχο» τις εργασιακές σχέσεις, διαλύουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και φορτώνουν νέα οικονομικά βάρη στο λαό. Έχουμε χρέος στον εαυτό μας και στα παιδιά μας ν’ αντισταθούμε σ’ αυτές τις κατεδαφιστικές πολιτικές. Μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο που να μπορεί να προωθήσει τους στόχους της ακύρωσης του μνημονίου και των εφαρμοζόμενων αντεργατικών πολιτικών καθώς και τη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για μια άλλη προοδευτική σοσιαλιστική πορεία της χώρας μας προς όφελος των εργαζομένων».

To πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με τους μισθούς, αλλά με τα εμπόδια που βάζει το Κράτος στις επιχειρήσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα για τη νέα πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι το 2,8% είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό δεδομένου ότι η όλη πρωτοβουλία της πρώην υπουργού ήλθε σε μια περίοδο έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος. Σχετικά με τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» θεωρεί ότι τα προβλήματα του τόπου απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις για την αντιμετώπισή τους.

«H υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι των κλαδικών συμβάσεων είναι ένα ακόμη χτύπημα στην αμοιβή της μισθωτής εργασίας» τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά. «Θα σημάνει την ανάδειξη αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των μικρών, των μεσαίων και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων» συμπληρώνει. Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να «αποκρούσει μια τέτοια ρύθμιση και να αντιληφθεί ότι η υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων καταστρέφει την κοινωνική συνοχή».

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε από τη μεριά του: «Το παιχνίδι του καλού και του κακού το ξέρουμε. Περαιτέρω μειώσεις μισθών σημαίνουν περαιτέρω περιορισμό της αγοραστικής δύναμης, όπερ συνιστά περαιτέρω βύθιση της αγοράς και ως εκ τούτου μείωση του ΑΕΠ. Εντελώς λανθασμένη προσέγγιση…». «Οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεννοηθούν με τους εργαζόμενους ώστε να λαμβάνουν ένα μέρος του μισθού τους σε μετοχές, διασφαλίζοντας έτσι όλοι μαζί την επιβίωση των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Λ.Κατσέλη: Αποφύγαμε την πλήρη αποσυλλογικοποίηση

Την άποψη ότι με τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, ενισχύεται η συλλογική διαπραγμάτευση και δίνονται κίνητρα για νέες μορφές επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και σωματειακών εκπροσωπήσεων, υποστήριξε σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Κανείς, είπε, δεν είναι χαρούμενος όταν υπάρχει μία κρίση στον τόπο, όταν η ανεργία αυξάνεται και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Πρώτος στόχος, υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ως πρώτιστο κοινωνικό δικαίωμα, και απέρριψε την κριτική ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις

Εισάγουμε στο εργατικό μας δίκαιο μία νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποφύγαμε την πλήρη αποσυλλογικοποίηση, δεν αποδυναμώνονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν γίνεται συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρά τη φημολογία που προηγήθηκε, απεφεύχθη η πλήρης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ζητάμε, εξήγησε η κ. Κατσέλη, από τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν λύση, να την κοινοποιήσουν στο ΣΕΠΕ και να συνάψουν μία συμφωνία συλλογική. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, συμπλήρωσε, ισχύει η κλαδική σύμβαση και τα μέρη έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη διαιτησία. Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας μίλησε για καινούριο εργαλείο και κίνητρα για τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε επίπεδο επιχείρησης, καθώς και για μεγαλύτερη ευθύνη των κοινωνικών εταίρων.

Η υπουργός απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο μείωσης μισθών κάτω από το «πάτωμα» των 740 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση, επισημαίνοντας: «Καταστρατηγήσεις πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν, δυστυχώς είναι μία κατάσταση που την αντιμετωπίζουμε, αλλά υπάρχουν κυρώσεις. Η ρύθμιση όμως που κάνουμε είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Απαντώντας τέλος, σε σχετική ερώτηση, η κ. Κατσέλη διευκρίνισε πως απομένουν μικρές τεχνικές λεπτομέρειες στο νομοσχέδιο και δεν αλλάζει η βασική κατεύθυνση. Το νομοθέτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τρίτη.