Την αντίδραση τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες. Η έκθεση της τρόικαw, η εκταμίευση της 6ης δόσης και το κούρεμα του ελληνικού χρέους μπαίνουν στο στόχαστρο των κομμάτων, που ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Ads

 
 Νέα Δημοκρατία: «Η έκθεση της Ε.Ε καταπέλτης για την κυβέρνηση»

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς, η Έκθεση της Ε.Ε. για την Ελληνική Οικονομία, ιδίως το σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση. Αποδεικνύει ότι τα απανωτά “σχέδια σωτηρίας” της χώρας απέτυχαν. Και συνέχισε λέγοντας «Πάτος στο βαρέλι» του χρέους δεν υφίσταται, αφού η κατάσταση της Οικονομίας επιδεινώνεται και οι “μαύρες τρύπες“ μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται.

Συνέχισε λέγοντας πως «η Έκθεση επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.  Αποτυπώνει την ολιγωρία, την αναβλητικότητα, την ασυνέπεια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Αναδεικνύει τις εσφαλμένες επιλογές και τις συνεχείς αναδιπλώσεις της. Και καθιστά σαφές, ότι η ανάταξη της Οικονομίας είναι προαπαιτούμενη, ώστε να καταστεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή βιώσιμη».

Ads

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του»

Σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη Σύνοδο Κορυφής και το κούρεμα του ελληνικού χρέους αναφέρει: «Το νέο σχέδιο για το ελληνικό χρέος δείχνει την εμμονή των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων στη διάσωση των ισχυρών τραπεζικών ομίλων και στα κέρδη του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απούσα από το διάλογο που διεξάγεται στην ευρωζώνη, σέρνει τη χώρα σε αποφάσεις που δεν δίνουν απάντηση στη βιωσιμότητα των χρεών και δένουν τη χώρα με νέα μνημόνια και νέους δυσβάσταχτους όρους λιτότητας, που οδηγούν σε αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας και σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, υπό καθεστώς μόνιμης επιτροπείας και μείωσης της εθνικής κυριαρχίας. Όποιο και αν είναι το μέγεθος του κουρέματος, οι πολιτικές υποχρεώσεις λιτότητας και τα νέα μνημόνια που το συνοδεύουν ενθαρρύνουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, θα εκτινάξουν το χρέος σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα και θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την ευρωζώνη και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μια συνολική λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, σε ένα πλαίσιο ρήξης με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα και παράλληλης υιοθέτησης πολιτικής για την ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η επιλογή του παγώματος της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και αυτό θα έπρεπε να αποφασίζεται αυτήν την ώρα στην ΕΕ».

 

ΚΚΕ: «Για το λαό όπως και αν καταλήξουν το κούρεμα θα σημάνει νέα επίθεση στη ζωή του, με νέα μνημόνια»

Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του Κ.Κ.Ε αναφέρεται στις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα «το κούρεμα του χρέους που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της στην ΕΕ δεν γίνεται για την ανακούφιση του λαού, πρόκειται για διευθέτηση των ζημιών που προσωρινά θα υποστούν ορισμένες τράπεζες και άλλα μονοπώλια. Για το λαό όπως και αν το καταλήξουν θα σημάνει νέα επίθεση στη ζωή του, με νέα μνημόνια. Τώρα πρέπει πιο αποφασιστικά να υψωθεί η μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας και την ΕΕ, για να αποκρουστούν οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί σε βάρος του λαού. Συμπόρευση με το ΚΚΕ, συμμετοχή στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, αυτή είναι η μόνη λύση για το λαό. Οι κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας, συνεργασίας, αντιμνημονιακές και άλλες είναι για να τον υποτάξουν και να τον δέσουν».

 

ΛΑ.Ο.Σ: «Η τρόϊκα πιέζει και εκβιάζει για την εκποίηση της ελληνικής περιουσίας»

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την συνεδρίαση του Eurogroup, το «κούρεμα» και την 6η δόση: «Αυτή την στιγμή δεν έχει σημασία ούτε η ευχολογία, ούτε η κακολογία. Το ουσιαστικό και σοβαρό είναι να δούμε ποια αποτελέσματα θα έχουμε από τις Βρυξέλλες». Συμπληρωματικά, για τις αποκρατικοποιήσεις έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η τρόϊκα πιέζει και εκβιάζει για την εκποίηση της ελληνικής περιουσίας. Φυσικό είναι κάποιοι από μας να αντιδρούν…»

 

Οικολόγοι Πράσινοι: Λύση δεν είναι να στύψουμε κι άλλο τις πιο αδύναμες οικονομίες»

Σχολιάζοντας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, την έγκριση εκταμίευσης της 6ης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα από το Eurogroup, η εκπρόσωπος Tύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Λύση δεν είναι να στύψουμε κι άλλο τις πιο αδύναμες οικονομίες, αλλά να επενδύσουμε στην διέξοδο από την κρίση. Καμιά χώρα δεν μπορεί να το πετύχει μόνη της, όμως Ευρώπη δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις και η κομισιόν. Μαζί με όλους τους Πράσινους αγωνιζόμαστε λοιπόν για περισσότερη Ευρώπη, αλλά με δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση, για να βάλουμε τις βάσεις μιας βιώσιμης ευημερίας για όλους, που δεν θα περιορίζει τον ορίζοντά της στην επόμενη δόση».

 

Δημοκρατική Αριστερά: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει τις μέγιστες δυνατές διαπραγματευτικές πιέσεις»

Σε ανακοίνωση της, η Δημοκρατική Αριστεράς σχολιάζει τη Σύνοδο Κορυφής και το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Η ευρωζώνη οδηγείται στα όριά της από την έλλειψη οράματος και πολιτικών επιλογών των ηγέτιδων δυνάμεων για την οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, πέραν της ανάγκης για επαναφορά του αιτήματος για το ευρωομόλογο και την ίδρυση μηχανισμού κοινής διαχείρισης μέρους του χρέους των χωρών μελών με την ευθύνη της ΕΚΤ, οφείλει να ασκήσει τις μέγιστες δυνατές διαπραγματευτικές πιέσεις και να μην υποκύψει στις αξιώσεις της Γερμανικής πλευράς για κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 50-60%. Όσο και αν ακούγεται ελκυστική η ιδέα της περικοπής μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι αν η περικοπή αυτή δεν συνοδεύεται από ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις καταθέσεις και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Δημοκρατική Συμμαχία: «Η κυβέρνηση είναι διχασμένη και ανίκανη»

Ο υπεύθυνος Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ευρωβουλευτής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη, γιατί με την ανοχή της τρόικας, πιεζόμενη από τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και του “βαθέος ΠΑΣΟΚ”, δεν εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν. Αντί να μειωθούν οι δαπάνες, αυξάνονται οι φόροι, στραγγαλίζεται ο ιδιωτικός τομέας και η χώρα οδεύει στην καταστροφή». Στην συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η τρόικα σπρώχνει τον καιρό με ένα πρόγραμμα που ελάχιστα εφαρμόζεται γιατί η κυβέρνηση είναι διχασμένη και ανίκανη και ο λαϊκισμός αντί για την υπευθυνότητα κυριαρχεί στην αντιπολίτευση. Ο ιδιωτικός τομέας που πρέπει να κάνει δεκάδες δις επενδύσεις το χρόνο για να βρουν δουλειά οι σχεδόν 1 εκ. άνεργοι, αντί να ενισχύεται στραγγαλίζεται για να επιβιώσουν οι κομματικοί στρατοί και τα υπολείμματα των συντεχνιακών προνομίων».