Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη σημερινή δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε «πενταροδεκάρες» τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ήταν έντονες. 

Ads

ΝΔ: Αβάσταχτοι φόροι και «κουβέντες της πενταροδεκάρας»

«Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική. Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει ‘πενταροδεκάρες’ τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της. Αβάσταχτοι φόροι και ‘κουβέντες της πενταροδεκάρας’ είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας: “Το Υπουργείο Παιδείας Ερευνάς και Θρησκευμάτων είναι υποχρεωμένο να προστατεύει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών. Να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση.Αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία. Τους κατανοούμε γιατί περνάνε δύσκολες ώρες και αναγκάζονται να παίζουν με σχήματα λόγου και να επινοούν, ακόμα και για δευτερεύοντα ζητήματα, φτηνές αντιπαραθέσεις

Ads

Γεννηματά: Προκλητικές οι δηλώσεις Φίλη

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όχι μόνο επέβαλλε για πρώτη φορά, φόρο σε ένα ευαίσθητο τομέα, αλλά προσβάλλει και τις πολλές χιλιάδες οικογένειες και εκπαιδευτικούς, με τις προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη. Αλλά πράγματι για Υπουργούς που ξεχνούν να δηλώσουν εκατομμύρια, αυτές οι επιβαρύνσεις μοιάζουν ”πενταροδεκάρες”», ανέφερε σε δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά μετά από τη συνάντηση που είχε με την Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος.

«Η επιβολή του ΦΠΑ επηρεάζει το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό όχι κάποιων λίγων ”πλουσίων”, αλλά εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών», σημείωσε.

Ποτάμι: Τιμωρητικός ο ΦΠΑ

«Η ομολογία του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη είναι σαφής: Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι τιμωρητική προς τους γονείς επειδή την επιλέγουν!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.