Ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χοκστάιν, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις 7 και 8 Μαΐου στην Ελλάδα και στις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο επέκτασης του τουρκικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ελλάδα, τον Greek Stream.

Ads

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για την εξέταση ενδεχόμενης επέκτασης του τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίησή της, πιθανώς να δημιουργήσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, ενώ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Ο Άμος Χοκστάιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη ενεργειακών εταιρειών, ήρθε στην Αθήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για να επιβεβαιώσει τη στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της αμερικανικής κυβέρνησης στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, περιλαμβανομένων προγραμμάτων όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας – IGB καθώς και η επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG).

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κατά τη συνάντηση του Άμος Χοκστάιν με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά «συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της χώρας».

Ads

Λαφαζάνης: Πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με γνώμονα το συμφέρον της

Νωρίτερα, ο Άμος Χοκστάιν συναντήθηκε με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος εξέφρασε στον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, μέσω μιας πολυεπίπεδης και ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής που θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα διότι θεωρούμε το έργο εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη. Επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική που θα αποκομίζει οφέλη στο τόπο και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο θα το στηρίξουμε» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης χαρακτήρισε εξάλλου ουσιαστική και ειλικρινή την ανταλλαγή απόψεων με τον αμερικανό αξιωματούχο αλλά και χρήσιμη για την προοπτική που χαράσσουμε ως χώρα για τα ενεργειακά θέματα. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν εξάλλου ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε συζήτηση περί «αντιπροσφοράς» από την πλευρά των ΗΠΑ, αντί του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο.

«Συμφωνούμε σε περισσότερα πράγματα από όσα διαφωνούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Άμος Χοκστάιν εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο αγωγός Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Εργάζομαι σε projects που ξέρω ότι είναι υπαρκτά και ο southern corridor είναι ένα υπαρκτό project».

Ο αγωγός Greek Stream σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη ενώ ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον αγωγό ΤΑΡ (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία) θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τρίτες πηγές προς την Ευρώπη. «Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να συνεργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα προς όφελος της Ελλάδας» ανέφερε ο Άμος Χοκστάιν, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η Gazprom ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream

Την ίδια ώρα η Gazprom ανακοίνωσε πως ξεκινάει την κατασκευή του αγωγού αερίου Turkish Stream, μέσω του επικεφαλής της. «Από σήμερα, η Gazprom προχώρησε στη φάση της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream», τόνισε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. Η Gazprom ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, μετά την αποχώρησή της από το έργο του αγωγού South Stream τον περασμένο Δεκέμβριο.