Με την Εφη Αχτσιόγλου να σηματοδοτεί πλέον το «πρόσωπο» της κυβέρνησης και με ένα αναδιαρθρωμένο εξαμελές στρατηγικό επιτελείο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν από σήμερα στο δύσκολο εγχείρημα πολιτικής ανάταξης και αντεπίθεσης εν όψει των εθνικών εκλογών του Ιουλίου.

Ads

Η υπουργός Εργασίας θα αναλάβει κυβερνητική εκπρόσωπος, γεγονός που αυτομάτως της δίνει και μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, και μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σουρλέτη θα είναι τα δύο πρόσωπα στα οποία θα πέσει το κύριο βάρος της δημόσιας αντιπαράθεσης με την ΝΔ. Η τοποθέτησή της αναμένεται να επικυρωθεί την Παρασκευή στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μαζί με τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η Εφη Αχτσιόγλου είπε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική της εμφάνιση πως πρόκειται για «ανοιχτό ενδεχόμενο», ενώ ήδη μετέχει από προχθές στην αναδομημένη ομάδα του «πρωινού καφέ».

Πρόκειται για την ομάδα η οποία θα συνεδριάζει καθημερινά έως τις εκλογές υπό τον πρωθυπουργό και την οποία απαρτίζουν πλέον ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και η Εφη Αχσιόγλου. Εκτός στρατηγικού επιτελείου βρίσκεται πλέον ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος χρεώνεται με τις άστοχες δημοσκοπήσεις βάσει των οποίων χαράχθηκε η προεκλογική τακτική των ευρωεκλογών, ενώ για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι υποψήφιος με σταυρό στις εκλογές, πιθανότατα στην Α’ Αθήνας.

Ο σχεδιασμός του νέου επιτελείου προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πάει στην εκλογική «μητέρα των μαχών» πάνω σ’ έναν διπλό άξονα που βασίζεται αφενός στην προβολή προγραμματικού και όχι πολωτικού λόγου και, αφετέρου, στην τεκμηριωμένη ανάδειξη της «καμουφλαρισμένης» και νεοφιλελεύθερης ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Ενισχυτικά σ’ αυτή την στρατηγική θα έρθει και το συμπληρωματικό σχέδιο με τα μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης η οποία αποδείχθηκε η μεγάλη «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές – ένα σχέδιο, το οποίο ήδη προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μέσα στο επόμενο τριήμερο αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο βασικός σχεδιασμός των ψηφοδελτίων, με ανοιχτή βεβαίως την λίστα Επικρατείας την οποία θα κλείσει προσωπικά ο πρωθυπουργός. Εκεί, δύο εκλόγιμες θέσεις θεωρείται δεδομένο ότι ανήκουν ήδη στον Πάνο Σκουρλέτη και την Εφη Αχτσιόγλου λόγω του ρόλου τους, ενώ συζητούνται και τα ονόματα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη καθώς και του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη.

Στην Α’ Αθήνας, εκτός από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Νίκος Φίλης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στον βόρειο τομέα της Αθήνας, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα είναι υποψήφιοι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος και στις ευρωεκλογές Γιάννης Μουζάλας και η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ στον νότιο τομέα θα κατέβουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο Νίκος Ξυδάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Ρήγας και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του δυτικού τομέα, όπου επίσης αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Χαρά Καφαντάρη και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

Υποψήφιος στην Β’ Πειραιά θα είναι, με βάση πάντοτε τις έως τώρα πληροφορίες, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης θα κατέβει στην περιφέρεια Αττικής, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης θα είναι ξανά υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται να διεκδικήσει την είσοδό της στη Βουλή και η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου.