Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Το μεσημέρι του Σάββατο οι αγρότες έκλεισαν τα Τέμπη.

Ads

Η εκτροπή των οχημάτων από την Αστυνομία γίνεται από τον κόμβο του Πλαταμώνα μέσω της παλιάς εθνικής οδού στα Τέμπη.

Επίσκεψη έκανε το απόγευμα της Παρασκευής, στο μπλόκο της Νίκαιας o Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο οποίος είναι σε ανάρρωση μετά τον πολύ βαρύ τραυματισμό του σε ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του την ώρα της δουλειάς.

Όπως έκανε γνωστό η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναφερόμενος στην απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης στο ύψος των σηράγγων των Τεμπών, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο κ. Μπούτας τόνισε: «Και τα Τέμπη θα κλείσουμε και ό,τι άλλο χρειαστεί θα κάνουμε γα ν’ αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση. Παλιότερα πήγαμε με τρακτέρ μέχρι την Αθήνα. Το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα και πρέπει συνεχώς να την αξιοποιούμε».

Ads

Κι απαντώντας σε κείνους που κατηγορούν τους αγρότες ότι κλείνοντας τους δρόμους πλήττουν άλλες «κοινωνικές ομάδες», επεσήμανε: «Οι αγρότες δε θέλουμε να έλθουμε σε αντίθεση κι αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας κι είναι πολύ σημαντικό το κύμα εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται. Στον αγώνα μάς βγάζουν τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που μας δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η ΚΑΠ της ΕΕ και στα μπλόκα και στο κλείσιμο των δρόμων μάς σπρώχνει η κυβερνητική άρνηση να δώσει τις λύσεις που ζητάμε. Αν, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις – ο κάθε αγώνας έχει επιπτώσεις – φταίχτης είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της».

Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου τους απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Μπούτας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτός δεν είπε ότι είναι αναρμόδιος για πολλά από τα αιτήματά μας; Γιατί, λοιπόν, να τον ξανασυναντήσουμε; Ζητήσαμε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών για να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Οπως παλιότερα είχαμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Γιατί το αρνείται τώρα η κυβέρνηση; Ο κ. Δραγασάκης, που καθημερινά συναντιέται με τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους για τα δικά τους αιτήματα, δεν έχει λίγη ώρα να δει τους αγρότες;».

Μπλόκα και αποκλεισμοί και σε άλλα σημεία

Στο μεταξύ, κτηνοτρόφοι και αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας προχωρούν σε πολύωρους, συμβολικούς, αποκλεισμούς δρόμους και σε άλλα σημεία σήμερα.

Μέχρι και τις 14.00 θα διαρκέσει ο αποκλεισμός στον κόμβο του Δερβενίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, αφού αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά έκλεισαν το δρόμο και στα δύο ρεύματα. «Αφήνουμε μόνο έκτακτα περιστατικά», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, προσθέτοντας ότι το τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχεια, θα «φανεί στη γενική συνέλευση που θα κάνουμε».

Σε αποκλεισμό προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δ. Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Τάκης Τσιουλάκος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «μπορεί ο αποκλεισμός και να διαρκέσει περισσότερο. Εχουμε παρατάξει τα τρακτέρ μας μόνο στο ένα ρεύμα, αυτό προς Βέροια».

Καθυστερήσεις σημειώνονται στα διόδια των Μαλγάρων, αφού αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας έχουν αποκλείσει το σημείο. «Θα μείνουμε επάνω στο δρόμο τουλάχιστον μέχρι και τις 14.00», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, Κώστας Ανεστίδης.

Σε αποκλεισμό του οδοστρώματος στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από το Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, προχωρούν μέχρι και τις 15.00 οι αγρότες των Σερρών, ενώ δεν αποκλείεται να «μείνουμε και περισσότερο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας.

Μέχρι και τις 14.00 θα διαρκέσει ο αποκλεισμός της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Κρυσταλλοπηγής, στην έξοδο από το ‘Αργος Ορεστικό, όπως επανέλαβε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

  • Στα διόδια Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας
  • Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας
  • Στην Εθνική Οδό Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας
  • Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου
  • Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης
  • Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης
  • Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ