Zητούν νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, βγαίνουν σταθερά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και τους χειρισμούς Μουζάλα, και αντιτάσσονται στην προοπτική συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία κόντρα στην θέση Τσίπρα…. Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι δεν συγκροτούν ούτε συνιστώσα, ούτε εσωκομματική αντιπολίτευση, επιλέγουν όμως να δώσουν διακριτό στίγμα διαφοροποίησης και προβληματισμού για την πολιτική και ιδεολογική πορεία κόμματος και κυβέρνησης στην μεταμνημονιακή εποχή.

Ads

Και ετοιμάζονται να κορυφώσουν τις παρεμβάσεις τους με ένα κείμενο – παρέμβαση στην Κεντρική Επιτροπή («κείμενο συμβολής», όπως το χαρακτηρίζουν), το οποίο θα εμπεριέχει και την «συνολική πρότασή» τους για το «πού οδεύουμε και πώς πορευόμαστε μετά το Μνημόνιο», όπως λέει μέλος της ομάδας.

Σ’ αυτό το ερώτημα, η απάντηση που δίνουν οι «53», μέσα από την πρόταση-παρέμβαση που ετοιμάζουν, εστιάζει στην ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών ως αντιστάθμισμα στις αναγκαστικές επιταγές της λιτότητας – πολιτικών, οι οποίες θα πρέπει να εκφραστούν μέσα από συγκεκριμένες και στοχευμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Η πανελλαδική συνάντηση

Το πλάισιο αυτών των πρωτοβουλιών συζητείται εδώ και καιρό και αναδείχθηκε εύγλωττα το Σαββατοκύριακο στην πανελλαδική συνάντηση των μελών των «53», στην οποία μετείχαν περισσότερα από 400 στελέχη. Ηταν μια «συνάντηση αγωνίας για το μέλλον της αριστερής διακυβέρνησης και το μέλλον της χώρας, στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, που είναι συνθήκες μία ανάσα πριν βγούμε από τη δανειακή σύμβαση στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης προσθέτοντας: «Προφανώς η συζήτηση είχε να κάνει, όχι μόνο με την επισήμανση των σημαντικών επιτευγμάτων της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και των προβλημάτων, που είναι δυνατό να υπάρξουν σε αυτή την τελική κρίσιμη φάση».

Ads

Ως πρώτο σ’ αυτά τα προβλήματα οι «53» ιεράρχησαν το θέμα των πλειστηριασμών τονίζοντας και πάλι ότι χρειάζεται νομοθετική «ομπρέλα» στην λαϊκή κατοικία, ενώ ως ταυτοτικό ζήτημα για την αριστερή διακυβέρνηση υπέδειξαν και το προσφυγικό. Εκεί, ως προτεραιότητα προβάλλεται η μεταφορά προσφύγων από τα hot spots των νησιών στην ενδοχώρα, η οποία πάντως ήδη έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση μετά και την συμφωνία για τις επαναπορωθήσεις που υπήρξε στην συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. Πέραν τούτου, αποτελεί κοινό μυστικό η πλήρης διαφωνία των «53» με τους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος επανειλημμένα έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση και με στελέχη της ομάδας τα οποία δραστηριοποιούνται στον χώρο των δικαιωμάτων.

Οι συμμαχίες στην Ευρώπη

Εκτός της πρώτης κατοικίας και του προσφυγικού στο κείμενο που θα καταθέσουν οι «53» θα  υπάρχει σαφής αναφορά και στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των υψηλών πλεονασμάτων μετά το καλοκαίρι του 2018, ενώ με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση του Σαββατοκύριακου θα αποτυπώνεται και η διαφωνία τους με την προοπτική συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία. Η θέση αυτή βρίσκεται απέναντι στην καθαρά διατυπωμένη – και προς τον ίδιο τον Μάρτιν Σουλτς – στάση του πρωθυπουργού. Οπως πάντως αιτιολογήθηκε σε πρόσφατο άρθρο που υπέγραψαν οι Πάνος Λάμπρου και Μιχάλης Υδραίος, εδράζεται στην άποψη ότι η συμμετοχή του SPD σε μια νέα κυβέρνηση Μέρκελ θα ανασχέσει την τάση απομάκρυνσης της  ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και δεν θα συμβάλει στην επιδίωξη της αριστεράς για ρήγματα στο δόγμα της λιτότητας.

Ο Φίλης και ο Τσακαλώτος

Στη συνάντηση των «53» το Σαββατοκύριακο όπου συζητήθηκαν όλα αυτά, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η Τασία Χρισοδουλοπούλου, ο Θεόδωρος Δρίτσας, η Θεανώ Φωτίου, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτισόγλου η οποία και ενημέρωσε για τις αλλαγές στον νόμο περί απεργιών, καθώς και ο Νίκος Φίλης ο οποίος εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να ηγείται των δημόσιων εκφράσεων και παρεμβάσεων της ομάδας.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, που πρωτοστατεί στο αίτημα για νομική κατοχύρωση στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, έχουν γίνει άλλωστε και αφετηρία σεναρίων περί «ρήγματος» στους κόλπους των «53» και για εκτοπισμό του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ρόλο του άτυπου επικεφαλής της ομάδας. Οι γνώστες βεβαίως της κομματικής κουλτούρας του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, όπως δεν υφίστανται ούτε «ηγεσίες» ούτε συμπαγείς και συντεταγμένες στρατηγικές από τους «53». Η πρόσφατη όμως αιχμηρή αναφορά του Νίκου Φίλη για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Κανάλι της Βουλής ήρθε να συντηρήσει και να τροφοδοτήσει περαιτέρω τα εν λόγω σενάρια: «Ολες τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις έχει τακτοποιήσει στην ώρα τους» είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας για τον υπουργό Οικονομικών αφήνοντας κάθε ερμηνεία ανοιχτή.