O Αλέξης Τσίπρας βγαίνει ξανά μπροστά και ανεβαίνει, μαζί με το στοίχημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, στη Μακεδονία, οι «53» στέλνουν μήνυμα υπέρ της αριστερής διεύρυνσης και κόντρα στην ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στον ΣΥΡΙΖΑ και στην άλλη εσωκομματική όχθη, εκείνη που τάσσεται υπέρ της «ριζοσπαστικής αντιστοίχισης» κομματικής και εκλογικής βάσης, κυοφορείται νέα κίνηση με σαφή κεντροαριστερό προσανατολισμό.

Ads

Είναι προφανές πως ο μήνας Νοέμβριος θα είναι μήνας πυκνών διεργασιών και ζυμώσεων στο προσυνεδριακό τερέν του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αφενός όλες οι πλευρές επιχειρούν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους, αφετέρου από την προεδρική τουλάχιστον πτέρυγα διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα κάμψη στην δυναμική του εγχειρήματος μετασχηματισμού του κόμματος – μια κάμψη, την οποία αρκετοί χρεώνουν και σε στις εσωτερικές αντιστάσεις, τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο.

Είτε πρόκειται για πραγματική διαπίστωση, είτε απλώς για μηνύματα προσυνεδριακής τακτικής, το δεδομένο είναι πως την ενίσχυση της δυναμικής του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» την αναλαμβάνει ξανά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Τετάρτη ξεκινά νέα περιοδεία, στην Δυτική Μακεδονία αυτή τη φορά, με σταθμούς την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Φλώρινα και την Καστοριά.

Πρόκειται για μια περιοδεία που αναμένεται πιο δύσκολη από εκείνες στην Αχαΐα και την Κρήτη, καθώς στην βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά ανοιχτά πολιτικά και εκλογικά τραύματα από το μακεδονικό, ένα μέτωπο στο οποίο θα εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις εκεί ομιλίες και παρεμβάσεις του αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και την μετεκλογική, ολοκληρωτική στροφή της ΝΔ. Η δεύτερη αιχμή της παρουσίας Τσίπρα στην Δυτική Μακεδονία θα είναι οι ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, καθώς η λειτουργία της επιχείρησης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και τόσο η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων όσο και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων επηρεάζει εκατοντάδες εργαζόμενους στην επιχείρηση.

Ads

Στα αθηναϊκά μετόπισθεν, οι προσυνεδριακές διαδικασίες θα πάρουν νέα ώθηση με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου θα εγκριθεί η σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), και αναμένεται πλέον να οριστεί και η Πολιτική Γραμματεία της με συμμετοχή στελεχών και από την Προοδευτική Συμμαχία. 

Η διεύρυνση των οργάνων αποτελεί και την πρώτη, στρατηγική πρωτοβουλία για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ κι εδώ διαμορφώνεται και ένα από τα βασικά πεδία των προσυνεδριακών αντιθέσεων.

Ήδη, το Σαββατοκύριακο, στην πανελλαδική συνάντηση της ομάδας των «53» κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές αντιρρήσεις για την προοπτική ενσωμάτωσης της Προοδευτικής Συμμαχίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της κίνησης να προκρίνουν στρατηγική διεύρυνσης με αριστερό και οικολογικό πρόσημα («κόκκινες» και «πράσινες» συμμαχίες) και την διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών μετώπων.

Οι θέσεις αυτές αναμένεται να αποτυπωθούν και σε κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί για να αποτελέσει βάση διαλόγου στο συνέδριο, ενώ οι «53» θέτουν και ζητήματα ως προς την ενεργό και αυτοπρόσωπη συμμετοχή των νέων μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Από την άλλη πλευρά, πιο συντεταγμένη μορφή αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα και η νέα κίνηση, κεντροαριστερού προσανατολισμού, που κυοφορείται κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και φέρεται να αριθμεί ήδη περισσότερα από 40 μέλη. Οι εν λόγω βουλευτές, που έχουν ευθεία πολιτική αναφορά στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται επίσης σύντομα να παρουσιάσουν τις προσυνεδριακές και προγραμματικές θέσεις τους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας την διεύρυνση και το άνοιγμα του κόμματος έως τον χώρο του κέντρου και της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς. Ο προσανατολισμός τους είναι η δημιουργία της λεγόμενης νέας «δημοκρατικής παράταξης» και μιας «νέας κοινωνικής πλειοψηφίας» με σημείο αναφοράς πάντοτε το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.