Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται οι λίστες όλων των υπουργείων με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα καθώς η αποστολή τους από τους αρμόδιους υπουργούς ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για τις λίστες, που θα συμπληρώσουν το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας, από τις οποίες θα προκύψουν οι 8.211 «διαθέσιμοι» υπάλληλοι, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Προσεχώς… ίσως την επόμενη εβδομάδα τα κριτήρια μοριοδότησης. Ήδη στη Διαύγεια εμφανίστηκε η πρώτη λίστα με τους 2.122 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Εντός των διαθέσιμων και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Διήμερο κινητοποιήσεων για τις απολύσεις στο Δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ. Παναττική στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη από τις 11.00. Αυτή τη στιγμή δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν κατά της διαθεσιμότητας έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ads

Στο ΥΠΟΙΚ οι δημόσιοι υπάλληλοι 

Έξω από το υπουργείο Οικονομικών διαδηλώνουν αυτήν την ώρα δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, που πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία αντιτιθέμενοι στη διαθεσιμότητα.

 

Λόγω της κινητοποίησης είναι κλειστός ο δρόμος της πλατείας Συντάγματος έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

«Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα απέδειξαν ότι δεν υπάρχουν εποχές που είναι αρνητικές όσον αφορά τις εργατικές κινητοποιήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔY Οδυσσέας Ντριβαλάς που είναι παρών στην πορεία.

«Με την παρουσία τους εδώ θέλουν να δηλώσουν την αντίθεσή τους με τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και θέλουν να δείξουν στην κυβέρνηση ότι αν δεν πάρει τα μέτρα πίσω εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η ΑΔΕΔΥ προετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις από την αρχή του Σεπτέμβρη για να καταλάβουν κυβέρνηση και η τρόικα ότι δεν μπορούν να παίζουν με την τύχη του ελληνικού λαού.

Έξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν νωρίτερα εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία ενάντια στη διαθεσιμότητα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «μετά τις αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις οποίες με ιδιαίτερη ευκολία αποδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία: Τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται οργανισμοί περιττοί για την πολιτική ηγεσία και πρέπει να οδηγηθούν στην πλήρη απαξίωση που φτάνει μέχρι την οριστική διάλυσή τους».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «μόνο έτσι μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι 600 διαθεσιμότητες – απολύσεις που αποφασίστηκαν για το υπουργείο Εργασίας αλλά και αυτές που θ’ ακολουθήσουν, θα προκύψουν κυρίως από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από την στιγμή που έχει καταγεγραμμένες 2.500 κενές θέσεις».
 
Σε διαθεσιμότητα 2.122 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης

Σε 2.122 ανέρχεται ο αριθμός των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης που τίθενται σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τη διαπιστωτική πράξη που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας στη «Διαύγεια». Στο Διαδίκτυο αναρτήθηκαν επίσης και οι λίστες των 302 καθηγητών και των 25 συναδέλφων τους που εργάζονταν στη Σιβιτανίδειο και εξαιρέθηκαν από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι εκτός εξαίρεσης έμειναν τελικά οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.
 

Οι λίστα όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα
Ποιοι εξαιρούνται

 
Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι να απορροφηθούν στον κλάδο της υγείας το 60% των καθηγητών. Το υπόλοιπο 40% θα χρησιμοποιηθεί για την στελέχωση των περιφερειακών διευθύνσεων.
 
Μεταξύ των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είναι και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης.
 
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
 
«2.122 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μπαίνουμε σήμερα σε διαθεσιμότητα και στον προθάλαμο της απόλυσης, ελέω μιας ανηλεούς κυβέρνησης και της τρόικας. 302 έμπειροι και προσοντούχοι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε διοικητικούς υπαλλήλους.
 
» Το 33% των μαθητών (πάνω από 20.000 ανά έτος) στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ δεν θα βρίσκουν τις ειδικότητες που θα ήθελαν να σπουδάσουν στο δημόσιο σχολείο. Εννέα πολυδάπανα εργαστήρια στα τεχνικά σχολεία θα αχρηστευτούν. Οι ιδιώτες σχολάρχες θριαμβολογούν. Δεν θα ξεχνούν να καλούν σε όλα τα εγκαίνια των νέων τμημάτων τους τον Υπουργό Παιδείας. Ίσως τον ανακηρύξουν και επίτιμο ευεργέτη τους. 153 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν την υπογραφή στο έγκλημα.
 
» Κατά των 2.122 εκπαιδευτικών (αλλά και των 302), των οποίων διαλύεται η εργασιακή και οικογενειακή ζωή. Κατά των χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. ‘Άλλωστε ποιος νοιάζεται για τα φτωχά παιδιά του λαού μας; Τα δικά τους παιδιά δεν σπουδάζουν στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Ήδη μετράμε την απώλεια της συνάδελφου μας από τη Λάρισα, που είναι θύμα αυτής της βάρβαρης πολιτικής».

 
Διήμερο κινητοποιήσεων κατά των απολύσεων στο Δημόσιο
 
 Διήμερο κινητοποιήσεων σήμερα και αύριο από την ΑΔΕΔΥ ενάντια «στη σφαγιαστική πολιτικών έμμεσων και άμεσων, παράνομων και αντισυνταγματικών απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων». Ειδικότερα, σε σημερινή σύσκεψη του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τους προέδρους των ομοσπονδιών – μελών της αποφασίστηκε:

  • παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών
  • 24ωρη παναττική απεργία την Παρασκευή, συγκέντρωση στις 10.30 στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ομοσπονδίες, ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΕ – ΔΟΥ, ΠΟΕ ΥΕΘΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΠΟΕΕΚ-Ι, ΟΜΕ-ΕΥΠ και οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Γεωργίας, Εμπορίου, Πολιτισμού, Γεωτεχνικών, Γ.Γ. Αθλητισμού, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, δηλώνοντας έτοιμοι να αποτρέψουν κλείσιμο νοσοκομείων αλλά και απολύσεις. Στις 11.30 προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας ότι περιφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εμφανίζοντας τη διάλυση της δημόσιας υγείας και τα λουκέτα στα νοσοκομεία ως αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.

«Τις διαθεσιμότητες και απολύσεις υγειονομικών ο “πρόθυμος” στη τρόικα υπουργός Υγείας τις εμφανίζει ως υποχρεωτικές μετατάξεις που αποτελούν δήθεν ευλογία για τα νοσοκομεία», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Φτάνουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα του επικοινωνιακού υπουργού, ο οποίος βάζει φωτιά στα δημόσια νοσοκομεία και μετά χορεύει κλαίγοντας στις στάχτες τους».