H πρώτη ανάγνωση στην λίστα των 16 υποψηφίων που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή – το πρώτο «κύμα» των υποψηφιοτήτων – δίνει πολιτικό στίγμα ισορροπίας ανάμεσα στο κεντροαριστερό άνοιγμα και την επαναβεβαίωση της ριζοσπαστικής, αριστερής ταυτότητας του κόμματος.  Η δεύτερη ανάγνωση αφήνει, προφανώς, ανοιχτά κρίσιμα κεφάλαια που έχουν κυρίως να κάνουν με τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα της εκλογικής σύγκρουσης και με το εάν αυτά θα αποτυπωθούν και στην συμμετοχή στελεχών και υπουργών «πρώτης γραμμής» στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ads

Μέχρι στιγμής, το δεδομένο είναι πως στην αφετηρία αυτής της μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διακριτό βήμα ανοίγματος στον ευρύτερο, προοδευτικό και κεντροαριστερό, χώρο χωρίς παράλληλα να αλλοιώνεται η αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος. Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν οι 16 πρώτες υποψηφιότητες όπου, εκτός από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτέςΔημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα – βρίσκονται οι εξής:

  • Παναγιώτης Κουρουμπλής (πρώην υπουργός Υγείας και Ναυτιλίας),
  • Κώστας Αρβανίτης (δημοσιογράφος της ΕΡΤ),
  • Αννα Παπαδημητρίου Τσάτσου (νομικός, κόρη του Δημήτρη Τσάτσου),
  • Δημήτρης Πλουμπίδης (oμότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Νίκου Πλουμπίδη),
  • Μυρσίνη Λοΐζου (κόρη του Μάνου Λοΐζου),
  • Όλγα Νάσση, (πρόεδρος Ελληνικών Κοινοτήτων και αδελφοτήτων Ιταλίας),
  • Γιώργος Χρηστάκης (χορογράφος και χορευτής, μέλος του αναπηρικού κινήματος),
  • Θεόδωρος Πελεγρίνης, (πρώην υφυπουργός Παιδείας),
  • Ιωάννα Κοντουλη, (οικολόγος και ακτιβίστρια),
  • Γιάννης Μουζάλας, (πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής),
  • Γκιονους Μουχαμαντί, (πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων)
  • Φωτεινή Σκοπούλη, (καθηγήτρια Παθολογίας – Ανοσολογίας, πρώην υφυπουργός Υγείας προερχόμενη από την ΔΗΜΑΡ),
  • Μουσταφά Οφουκ (δικηγόρος, κόρη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά).

Στο επόμενο «κύμα» ονομάτων, που δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί, αναμένεται να βρίσκονται και οι Ελενα Κουντουρά και Σπύρος Δανέλλης, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν πως η κυβέρνηση θα φέρει τελικώς την τροπολογία για άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή.

Η διεύρυνση άλλωστε, κυρίως προς την κεντροαριστερά, παραμένει στρατηγική προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα, και στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα γίνει και η συγκρότηση της ειδικής συντονιστικής επιτροπής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους συνεργαζόμενους φορείς και συλλογικότητες για την εκλογική διακήρυξη και τις προγραμματικές θέσεις. Η επίσημη «επισφράγιση» δε των συνεργασιών αυτών θα έρθει στις 27 Μαρτίου, στην μεγάλη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται με κεντρικό βεβαίως ομιλητή τον πρωθυπουργό.

Ads

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες από την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών θα έχει μόνον το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ όλη η καμπάνια – και οι προεκλογικές αφίσες – θα έχουν το διακριτικό «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» ή «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικές Δυνάμεις». Πρόκειται για μια επιλογή που αποτυπώνει, προφανώς, και την ανάγκη των πολιτικών ισορροπιών ανάμεσα στην διεύρυνση και τους προβληματισμούς που εκφράζονται εντός ΣΥΡΙΖΑ για τον κίνδυνο «μετάλλαξης» του κόμματος.

Ανοιχτοί παραμένουν και οι προβληματισμοί – όπως και τα ερωτήματα – για το εάν τελικώς θα μπουν στην μάχη των ευρωεκλογών και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα της «βαριάς» πολιτικής μάχης απέναντι στην Νέα Δημοκρατία και να ανακοπεί, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, η χαλαρή ψήφος.

Επίσημες συζητήσεις στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν γίνει ακόμη, όμως είναι δεδομένο πως στις σχετικές εισηγήσεις περιλαμβάνονται ονόματα κεντρικών υπουργών. Εξ αυτών, μέχρι στιγμής η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου φέρεται να μην έχει ως πρώτη επιλογή την κάθοδο στις ευρωεκλογές, παρ’ ότι διαμηνύει ότι θα υπηρετήσει το κόμμα απ’ όπου κι εάν της ζητηθεί. Χαμηλές πιθανότητες φαίνεται να έχει επίσης η υποψηφιότητα στην Ευρωβουλή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά καθώς θα έχει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές κάλπες, ενώ από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου τα σχετικά σενάρια – περί συζητήσεων για κάθοδό του στις ευρωεκλογές – ούτε επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται.