Χρειάστηκε όπως φαίνεται, η δημοσιοποίηση μιας επιστολής προς το υπουργείο υγείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για να εισακουστεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και να λάβει ο πρόεδρος της έστω και τηλεφωνικά τη δέσμευση, ότι θα προμηθευτούν υλικό εξοπλισμό, προκειμένου να μην κινδυνεύουν από την μετάδοση του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κος Αθανάσιος Δεβλιώτης, μιλώντας στο tvxs.gr, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, οι οδοντίατροι εξέπεμψαν SOS. 

Ads

«Προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Δ.Υ., ώστε να συμμετέχουμε στον επιτελικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Οι προσπάθειες απέβησαν ΑΚΑΡΠΕΣ. Εναγωνίως και επανειλημμένως απαιτήσαμε υγειονομικό υλικό για τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες οδοντιατρικής περίθαλψης», έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, που καλούσε τον πρωθυπουργό «…να ανακαλέσει τις εξαγγελίες περί κατάρτισης Οδοντιάτρων και να εντάξει -ΜΕΧΡΙ ΚΕΡΑΙΑΣ- τους Έλληνες Οδοντιάτρους στο σύνολο των μέτρων στήριξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί» αλλά και να παραδοθεί άμεσα το κατάλληλο υλικό για την προστασία των γιατρών. 

«Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι απαραίτητα για τον οδοντίατρο διότι κατά τα διάφορα στάδια της εργασίας του παράγεται αερόλυμα και είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ο ιός. Για το λόγο  αυτό είναι απαραίτητη μία μάσκα απολύτου αναπνευστικής προστασίας ( FFP3, FFP3, N95). Υπάρχουν όμως και περιστατικά τα οποία μπορούμε να τα καλύπτουμε και με τις απλές χειρουργικές μάσκες τηρώντας όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης. 

«Οι οδοντίατροι, από την πρώτη στιγμή ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Από τη στιγμή λοιπόν, που το μόνο μέτρο είναι η μείωση των επαφών, ακυρώσαμε τα προγραμματισμένα ραντεβού μας. Όμως υπάρχουν τα πολύ επείγοντα περιστατικά. Ασθενείς που υποφέρουν από έντονο πόνο, λόγω αποστήματος, που έχουν σοβαρούς τραυματισμούς από σπασμένα δόντια… Η σύσταση προς τους οδοντιάτρους, είναι να προηγηθεί μια τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία παίρνουμε ιστορικό και δίνουμε αγωγή αν χρειάζεται. Αν όμως είναι σοβαρή η κατάσταση, βλέπουμε τον ασθενή. Σε εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις σε υπέρ επείγοντα περιστατικά βλέπουμε τον ασθενή» προσθέτει. 

Ads

Μετά από τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, ο κος Κικίλιας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και τον διαβεβαίωσε πως θα ασχοληθεί με το θέμα. «Σήμερα μίλησα με τον υπουργό, κο Κικίλια και είπε ότι θα προσπαθήσει να μας στείλει υλικό. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα μας δώσει και από το υστέρημα, από αυτά που δεν υπάρχουν. Είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα με το υλικό, καθώς υπάρχει έλλειμμα στην αγορά. Είναι επίσης ακριβές οι μάσκες και φοβάμαι πως υπάρχει αισχροκέρδεια, που ξεκινάει από τις χώρες παραγωγή τους. Έμαθα όμως, ότι θα τελειώσει αυτό», λέει ο Αθ. Δεβλιώτης.

Σε σχέση με το αν υπάρχει αναγκαιότητα για περισσότερα τεστ, όπως γράφει η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κος Δεβλιώτης απαντά: «Τα τεστ οπωσδήποτε χρειάζονται και κάνουν καλό, αλλά θα ήταν πιο σημαντικό να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε εμείς οι επαγγελματίες στην υγεία, τεστ. Γιατί κάποιοι ασθενείς μπορεί να φτάσουν εδώ με τον ιό αλλά χωρίς συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση,  πρέπει να ακολουθούμε πιστά, τις οδηγίες του κεντρικού οργάνου και ο κος Τσιόρδας κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και τον ευχαριστούμε».

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν τονίζει: «Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η ύφεση θα είναι παρατεταμένη. Ευελπιστούμε να δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύης στην πράξη. Αλλιώς υφίσταται σοβαρός κίνδυνος της διάλυσης της».