Παράνομη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την κατασκευή δεύτερου υπογείου σε κατοικίες, προοριζόμενου για γκαράζ, χωρίς να προσμετράται στον συντελεστή δομήσεως του οικοπέδου.

Ads

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας δεν επιτρέπει την κατασκευή σε κτίρια προοριζόμενα για κατοικίες, δεύτερο υπόγειο όροφο μη προσμετρώμενο στον συντελεστή δομήσεως για τη στάθμευση αυτοκινήτων, εκτός και αν ρητά το προβλέπει άλλη νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης, έκρινε πως είναι λογική η απαγόρευση αυτή της κατασκευής δεύτερου υπογείου μη προσμετρώμενου στον συντελεστή δόμησης, καθώς «η κατασκευή πλειόνων υπογείων σε επικλινή, ειδικώς, οικόπεδα, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ουσιώδη αύξηση του όγκου τού υπεράνω της στάθμης του εδάφους τμήματος της οικοδομικής».

Το ΣτΕ εξέτασε προσφυγή του «Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Διονύσου Αττικής», καθώς και κατοίκων του Διονύσου, που ζητούσε την ακύρωση της οικοδομικής άδειας της Πολεοδομίας Καπανδριτίου του έτους 2000 που επέτρεπε την ανέγερση μονοκατοικίας με δύο υπόγεια (197,5 και 366,9 αντίστοιχα) στην περιοχή της Ροδόπολης Αττικής.

Ads