Η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν τη νέα πρόταση του υπουργού Οικονομικών για διάλογο. «Ανεύθυνη» και «υποκριτική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τη στάση της ΝΔ να μην προσέρχεται στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής και μίλησε για «σύγκλιση» και των κομμάτων της αριστεράς σε αυτή την «ανευθυνότητα».

Ads

«Εμείς πολεμάμε την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι δεδομένη, δεν αλλάζει με διαλόγους και ο μόνος διάλογος που μπορεί να γίνει είναι στο δρόμο με το λαό», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφορικά με την νέα πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών για διάλογο. «Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε εκτίναξη του χρέους και των ελλειμμάτων και όχι σε μείωσή τους», πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα και σημείωσε ότι «ταυτόχρονα πλήττει συντριπτικά και τη δυνατότητα της χώρας να έχει αυτάρκεια στην παραγωγή της ζάχαρης και να μην κάνει εισαγωγές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση με τη νέα πρόταση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ των προθύμων να εφαρμόσουν την πολιτική του Μνημονίου», αλλά σε μια τέτοια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση».

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή το νέο Μνημόνιο και δεν έχει καν απαντήσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη στάση της στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου, καμώνεται πως προσκαλεί τα κόμματα σε διάλογο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Νωρίτερα η ΝΔ απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο για την οικονομία θεωρώντας ότι συνιστά «επικοινωνιακό τέχνασμα και αναζήτηση συνενόχων». Η ΝΔ αντιπρότεινε διάλογο στη Βουλή, όπως προβλέπεται από το νόμο για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη.

«Ανεύθυνη» και «υποκριτική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τη στάση της ΝΔ να μην προσέρχεται στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής και μίλησε για «σύγκλιση» και των κομμάτων της αριστεράς σε αυτή την «ανευθυνότητα». «Η ΝΔ δεν προσήλθε ούτε σε αυτόν, αλλά και σε κανέναν άλλον διάλογο έως τώρα» και πρόσθεσε: «Μας είπε ότι δεν ακούμε τις προτάσεις της. Μα, για να τις ακούσουμε θα πρέπει να έρθει και στο διάλογο».

«Φαίνεται ότι στη ΝΔ υπερτερεί άλλο πνεύμα το οποίο είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Θα έπρεπε να έρθει δίχως να αφήσει τις πολιτικές θέσεις και αν χρειαστεί, να αρνηθεί ή να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις προτάσεις της», τόνισε και έκανε λόγο για «σύγκλιση της ανευθυνότητας της ΝΔ με εκείνη άλλων κομμάτων της αριστεράς». «Αυτή την περίοδο δεν θα έπρεπε κάτι τέτοιο να υπάρχει καν σαν σκέψη», σημείωσε και τόνισε πως «προφανώς για τους δικούς τους μικροκομματικούς λόγους δεν προσέρχονται και οι μεν αλλά και οι, δήθεν προοδευτικοί αριστεροί, δε».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον υπουργό Οικονομικών της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είπε ότι «κανείς δεν δικαιούται να λείπει από τον διάλογο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν στον διάλογο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».