Απορρίφθηκε σήμερα με πλειοψηφία 7 – 6  το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και για επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, την Πέμπτη θα συζητηθούν τα πορίσματα που θα έχουν κατατεθεί από τα κόμματα, προκειμένου να σταλούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για ανασύσταση της «ιεράς τρικομματικής συμμαχίας».

Ads

Διαβάστε επίσης: Παράταση για προανακριτική και εξεταστική για ΕΡΤ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Σημειώνεται πως κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
 
Σε ανακοίνωσή του για την εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
 
«Η σημερινή εκβιασθείσα ως τελική συνεδρίαση της Επιτροπής αποδεικνύει ότι μια αποφασισμένη και συνεννοημένη πλειοψηφία, που λειτουργεί στο όνομα της ανασυσταθείσης ιεράς τρικομματικής συμμαχίας, επιμένει να προστατεύει πάση θυσία και με κάθε τρόπο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρότεινε στην Επιτροπή:

  • Να ζητηθεί άμεσα και προ της λήξης των εργασιών της Επιτροπής το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, εκ των οποίων μάλιστα υποτίθεται ότι είχε δοθεί προτεραιότητα στις μεγαλύτερες καταθέσεις ήδη από τον μήνα Φεβρουάριο 2013
  • Να αναζητηθεί άμεσα και προ της λήξης των εργασιών της Επιτροπής η απάντηση της Ιρλανδικής Αρχής για τους δικαιούχους της μεγαλύτερης καταθετικής εγγραφής, των funds των 562 εκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία είχε γίνει τόσος λόγος. Την ανωτέρω απάντηση είχε ζητήσει, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση, η Επιτροπή.
  • Να κληθούν οι καταθέτες των οποίων τους λογαριασμούς άνοιξε ο χρήστης userv το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2011, πράγμα που δημιουργεί μείζον ζήτημα για τον κ. Βενιζέλο.
  • Θέτουμε προ των ευθυνών τους όσους συμπράττουν στην συγκάλυψη και ατιμωρησία εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου.

Καλούμε τον κ. Βενιζέλο να πάψει να σιωπά και να κρύβεται πίσω από τον κ. Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία και να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες φορολογούμενους, ως οφείλει, για όσα έγιναν στο Υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2011.
 
Ο ελληνικός λαός ξέρει καλά ότι από το τρικομματικό τείχος προστασίας επίορκων δεν πρόκειται ούτε να επέλθει κάθαρση ούτε να υπάρξει πάταξη της φοροδιαφυγής ούτε να αναζητηθεί ολόκληρη η αλήθεια, που οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν».