Την άμεση αγορά ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) απέρριψε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση. «Κάτι τέτοιο δεν είναι υλοποιήσιμο» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.

Ads

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει στο σημείο βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους της. Σημαντικό είναι να τηρηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των δομικών μεταρρυθμίσεων», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι τα δύο επικρατέστερα σενάρια είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF ή η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από την ίδια την Ελλάδα, με δάνειο που θα δοθεί από το EFSF.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου, κατόπιν σχετικής ανάλυσης που θα παρουσιάσουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ οι αποφάσεις παραπέμπονται στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου ως μέρος του συνολικού πακέτου, μαζί με τα μέτρα για την ενίσχυση του σημερινού EFSF και το μόνιμο μηχανικό στήριξης που θα διαδεχτεί το ταμείο από τα μέσα του 2013.

Ads

Την ίδια στιγμή, η «δεξαμενή σκέψης» CEPS των Βρυξελλών, με έκθεσή της, τάσσεται αντίθετη με την χρήση μηχανισμών επιβολής ποινών για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και συνιστά «μια προσέγγιση που θα εμπεριέχει περισσότερη επιείκεια και λιγότερο κολασμό για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη».

«Δόθηκε υπερβολική έμφαση στην ιδέα ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στους επενδυτές. Το κλειδί για την λύση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι η προθυμία των χωρών να επιδείξουν διάθεση ‘συγχώρεσης’, δηλ. επιείκεια, κάτι που θα ήταν προς το συμφέρον όχι μόνο των οφειλετών αλλά και των ίδιων των πιστωτών. Αναγνωρίζει πάντως ότι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι εφικτή μόνον εάν δοθεί το πράσινο φως από τις χώρες του Βορρά (Γερμανία, Ολλανδία κ.λ.π.), οι οποίες θα πρέπει να πείσουν την εγχώρια κοινή γνώμη ότι μια τέτοια κίνηση εξυπηρετεί το εθνικό τους συμφέρον», καταλήγει ο συντάκτης της έκθεσης, Πολ Ντε Γρόου, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβένης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαμορφώσουν τον επόμενο μήνα μία συνολική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία θα μειώσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές».

Διαβάστε επίσης: Τον Μάρτιο η απόφαση για την επιμήκυνση