Η τακτική της χρήσης της μουσικής ως βασανιστήριο ξεκίνησε σχεδόν 20 χρόνια πριν, όταν στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Παναμά χρησιμοποίησαν τη μουσική των Guns Ν’ Roses και του Έλβις Πρίσλεϊ, στη μεγαλύτερη δυνατή ένταση με σκοπό να αναγκάσουν τον αρχηγό της χώρας Μάνουελ Νοριέγα να παραδοθεί. Από τότε, η μουσική χρησιμοποιείται από τη CIA και αποτελεί μέρος του προγράμματος βασανιστηρίων εναντίον των κρατουμένων.

Ads

Ωστόσο, ο κόσμος της μουσικής αντιδράει. Μία ομάδα συγκροτημάτων και καλλιτεχνών οργανώθηκαν απαιτώντας να σταματήσουν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τη δουλειά τους ως ένα όργανο πολέμου.

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν είχε εκφράσει την αντίδραση του και παλαιότερα. Τώρα όμως, και με αφορμή την 60η επέτειο της παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώθηκαν μαζί του και άλλοι καλλιτέχνες, όπως Massive attack, Elbow, Tom Morello των R.A.T.M., James Lavelle των UNKLE, Matthew Herbert, Magic Numbers και Bill Bailey. Η διαμαρτυρία τους θα περιλαμβάνει και μερικών λεπτών σιγή στις συναυλίες και τα φεστιβάλ.

«Δεν είναι τίποτα άλλο παρά βασανιστήριο. Δεν έχει σημασία ποια είναι η μουσική. Μπορεί να είναι το καλύτερο κομμάτι του Τσαϊκόφσκι μπορεί να είναι και Μπάρνει ο Δεινόσαυρος. Αλήθεια, δεν έχει σημασία, θα σε κάνει να τρελαθείς», δήλωσε ο μουσικός David Gray.

Ads

Τα τραγούδια που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι το Enter Sandman των Metallica, το White America του Έμινεμ, το Hells Bells των AC/DC και το κύριο τραγούδι του Σέσαμι Στριτ. Ένας από τους λόγους που προτιμάται η δυνατή μουσική είναι επειδή με αυτό τον τρόπο δεν μένουν σημάδια στο σώμα. Κάποιοι κρατούμενοι είπαν ότι ήταν χειρότερο από τις παραδοσιακές μεθόδους βασανισμού.

Αλλά, δεν είναι όλοι οι μουσικοί κατά αυτής της πρακτικής. Ο Στιβ Μπέντον των Drowning Pool, του οποίου το τραγούδι Bodies χρησιμοποιήθηκε σε ανακρίσεις, δήλωσε πως «Το θεωρώ τιμή μου να πιστεύουν ότι το τραγούδι μου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστείλει άλλη μια επίθεση σαν την 11/9».

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση δυνατής μουσικής στις ανακρίσεις. Ο διευθυντής της Reprieve, Στάφορντ Σμιθ δήλωσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Μπους έχει περιγράψει την πρακτική ως ακίνδυνη.