Χωρίς συμφωνία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι ενστάσεις διατυπώθηκαν κυρίως από τον ΣΕΒ, με τον πρόεδρό του Δημήτρη Δασκαλόπουλο να σημειώνει ότι η «παραδοσιακή» ΕΓΣΕΕ «έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα».

Ads

«Η νέα πραγματικότητα της κρίσης υπαγορεύει μια νέα μορφή κοινωνικού διαλόγου. Δεν μπορούμε να συζητάμε όπως τον παλιό καλό καιρό με 1 εκατομμύριο ανέργους και ανυποχώρητη ύφεση. Αυτές είναι οι πραγματικές κόκκινες γραμμές, που η ίδια η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας θέτει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων», επισήμανε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, «η αγωνία των εργαζομένων σήμερα δεν είναι το ποσό του νόμιμου κατώτατου μισθού αλλά η ανεργία ή ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους ή αν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα.  Είναι η αβεβαιότητα αν θα πάρουν σύνταξη, αν θα βρουν δουλειά τα παιδιά τους».
 
«Η παραδοσιακή ΕΓΣΣΕ», επισήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος, «δεν απαντά στις σημερινές αγωνίες των εργαζομένων.  Η χρησιμότητα της παραδοσιακής ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα δεδομένου ότι το βασικό αντικείμενό της, που ήταν ο καθορισμός του κατώτατου μισθού όπως και η διαδικασία τροποποίησής του, έχει προβλεφθεί με ισχύοντα νόμο και για μεγάλη χρονική διάρκεια».
 
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως επέμεινε στις διατυπωμένες θέσεις της και έθεσε ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ.
 
«Οι εργοδότες, με πρόσχημα τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ και της υπονόμευσης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δια του επιβαλλόμενου καθορισμού των όρων εργασίας από την εκτελεστική εξουσία, προέβαλαν αδυναμία προσέγγισης των οικονομικών αιτημάτων της ΓΣΕΕ», σημειώνει η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, ώστε μέσω της ΕΓΣΣΕ να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου.
 
Η ΓΣΕΕ ζητά κοινή συνάντηση της Συνομοσπονδίας και των εργοδοτικών φορέων με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, από τους οποίους ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, η αποκατάσταση της μετενέργειας, η αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας.
 
Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ σε σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για την Κυριακή 28/4/2013 στις 18.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, αντιδρώντας στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
 
Ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε με τη σειρά του ότι «το ελληνικό εμπόριο ποτέ δεν αποδέχθηκε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για να αποκατασταθεί η απώλεια της ανταγωνιστικότητας». «Η ΕΣΕΕ», επισήμανε, «από την πρώτη στιγμή υποστήριξε στον κοινωνικό διάλογο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αυτός που μετράει στην ανταγωνιστικότητα και όχι τόσο το εργασιακό κόστος ενός συμβατικού μισθού».
 
Ο κ. Κορκίδης αναφερόμενος στο αίτημα της ΓΣΕΕ, σημείωσε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι η μία και μόνη ΕΓΣΣΕ αποκαθηλώθηκε, αφού ο κατώτατος μισθός έπαψε να είναι “μόνιμος” και θα καθορίζεται κάθε Δεκέμβριο από το Υπουργείο Εργασίας μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους». «Οι κοινωνικοί εταίροι υιοθετήσαμε σήμερα καλή τη πίστει στο τραπέζι του διαλόγου μια νέα στρατηγική συναίνεσης, υπό τις νέες συνθήκες. Είμαστε όμως ακόμα εδώ, γνωρίζουμε πώς να μιλάμε και να διαπραγματευόμαστε, αξιολογούμε το κλίμα, επιλέγουμε τις καλύτερες λύσεις για την αγορά και την κοινωνία και οφείλουμε να συμφωνήσουμε να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, ζητώντας να επιστρέψει σε εμάς, μέσω του νέου διαβουλευτικού ρόλου μας, την αρμοδιότητα καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στη χώρα», δήλωσε.
 
«Στην κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό της χώρας. Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε αυτή την φορά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ζητήσουμε την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από εμάς, αλλιώς το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου χάνει την αξία του», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Κροκοδείλια τα περσινά δάκρυα του ΣΕΒ
 
Επίθεση στον ΣΕΒ εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του θεσμού της ΕΓΣΣΕ. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ήταν «υποκριτικά και κροκοδείλια τα “περσινά δήθεν δάκρυά” του για την κατάργηση και μείωση από την κυβέρνηση και την τρόικα του κατώτερου μισθού», σημείωσε ο κ. Στρατούλης.
 
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «ο ΣΕΒ στηρίζει απερίφραστα και είναι βασικός στυλοβάτης των κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών για κατάργηση και περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, γιατί πρώτα απ’ όλους επωφελούνται οι επιχειρήσεις – μέλη του, στις οποίες προσφέρεται ακόμα πιο φτηνή και απροστάτευτη εργατική δύναμη και εργαζόμενοι σύγχρονοι σκλάβοι».

ΚΚΕ: Εκβιάζουν για μεροκάματα πείνας
 
Η σημερινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν έχει λόγο ύπαρξης, επιβεβαιώνει ότι ο σφαγιασμός του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα και τα μνημόνια υλοποιούνται κατ’ απαίτηση των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, εφοπλιστών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
 
Οι μεγαλοεργοδότες, σύμφωνα με το ΚΚΕ, εκμεταλλεύονται την αγωνία των εργαζομένων για εργασία, το φόβο της ανεργίας που γεννά το δικό τους σύστημα και εκβιάζουν για υπογραφή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων με μισθούς και μεροκάματα πείνας.
 
Παράλληλα υποστηρίζει πως τεράστιες ευθύνες έχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. «Αυτός ο δρόμος οδηγεί στη συντριβή των εργατικών κατακτήσεων και σε πάμφθηνους εργαζόμενους», συμπληρώνει.

Ads