Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 13 Ιουλίου. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο μερικής ή ολικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ads

Πέρα από το βασικό της επιτόκιο, η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης επίσης κατά 25 μονάδες βάσης, σε 0,75% και 2,25%, αντίστοιχα, με την ίδια ημερομηνία έναρξης ισχύος.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε διάστημα 3 μηνών, (προηγούμενη στις 13 Απριλίου, επίσης κατά 25 μ.β. ενώ η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είχε διατηρηθεί σταθερή στο 1% από τον Ιούλιο του 2008) στο πλαίσιο της καταστατικής υποχρέωσης της για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πλησίον, αλλά πάντως χαμηλότερα του 2%. Κατά το μήνα Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 2,7%.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είχε προαναγγελθεί από τον επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Τρισέ τον Ιούνιο. Ο Τρισέ είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «ύψιστη επαγρύπνηση» απέναντι στον πληθωρισμό, η οποία είθισται να υποδηλώνει ότι θα επακολουθήσει αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση.

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ έδωσε ενδείξεις ανακοπής των επιτοκιακών αυξήσεων, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να «παρακολουθεί πολύ στενά» τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, φράση την οποίοι οικονομολόγοι εξέλαβαν ως ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίου πριν το φθινόπωρο.

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ΕΚΤ παραμένει αντίθετη στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, μερικής ή ολικής, της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Τρισέ. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Όχι σε μερική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός», υπογραμμίζοντας τις «ευθύνες των κυβερνήσεων να συζητήσουν με τους ιδιώτες επενδυτές» τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης επισήμανε πως μια «μικρή ολιγοπωλιακή δομή τους δεν είναι επιθυμητή». Οι οίκοι αξιολόγησης δέχονται πυρά από επικριτές τους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά τη δραματική υποβάθμιση την Τρίτη από τον οίκο Moody’s του μακροπρόθεσμου χρέους της Πορτογαλίας, που υποβιβάστηκε (κατα τρείς βαθμίδες) στην κερδοσκοπική κατηγορία, με κίνδυνο να επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πάντως πως η Τράπεζα του έδωσε «άμεση απάντηση» στο Moody’s, αποφασίζοντας να συνεχίσει να δέχεται τα πορτογαλικά ομόλογα στις συναλλαγές της με τις τράπεζες της χώρας αυτής. Με την απόφαση αυτή, η οποία de facto αγνοεί την εκτίμηση του Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, η ΕΚΤ έδωσε μια «άμεση απάντηση» στον Moody’s, τόνισε.