Τη συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής σοφών για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των ονομάτων αυτών βγαίνουν στο φως πληροφορίες για ορισμένα από τα μέλη της οι οποίες είναι, κάπως… μη κολακευτικές.

Ads

Λίνα Κατέχη, συντονίστρια της επιτροπής

Μηχανολόγος- μηχανικός και πρύτανης του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια, το όνομα της η κας Κατέχη έχει συνδεθεί με σκάνδαλο του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις σχετικά με κριτήρια επιλογής φοιτητών ευνοϊκά προς τα παιδιά πολιτικών. H ίδια, πάντως, είχε δηλώσει ότι δεν ήταν ενήμερη για τη συγκεκριμένη πρακτική του πανεπιστημίου, παρότι πρύτανής του.

Το σκάνδαλο έγινε γνωστό κατά τη μετακίνησή της από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις σε αυτό της Καλιφόρνια, όπου η κα Κατέχη αμοίβεται με 400.000 δολάρια το χρόνο. Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται επίδομα μετακόμισης ύψους 100.000 δολαρίων, καθώς και ετήσιο επίδομα αυτοκινήτου ύψους 9.000 δολαρίων.

Ads

Αλλά και χωρίς τα επιδόματα αυτά η αμοιβή της κας Κατέχη είναι κατά 27% υψηλότερη από αυτή της προκατόχου της. Τέλος, αναφέρεται ότι από την έναρξη της θητείας της ως Πρύτανη τον Αύγουστο του 2009 τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Davis αυξήθηκαν κατά 9.3%.

Jo Ritzen, πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

Ως πρόεδρος του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ ο κ. Ritzen λαμβάνει εξαιρετικά υψηλή αμοιβή, η οποία φέρεται να ξεπερνά και αυτή του πρωθυπουργού της χώρας. Ο κ. Ritzen είχε επίσης διατελέσει αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας την περίοδο 199-2003 και υπουργός Παιδείας σε κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος την περίοδο 1989-1998.

Έχει κάνει, ακόμη, γνωστές τις προθέσεις του να θέσει υποψηφιότητα ευρωβουλευτή με το κόμμα των Εργατικών στις ευρωεκλογές του 2014.

Όταν, λοιπόν, το 2007 ο κ. Ritzen προσελήφθη από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ ως μέλος του πρυτανικού του συμβουλίου, πολλοί, μεταξύ αυτών και ο τότε υπουργός παιδείας της χώρας, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με ορισμένους όρους του συμβολαίου του. Συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο παρέθεσε στον κ. Ritzen επίδομα διαμονής για δύο χρόνια, καθώς και έκτακτο επίδομα της τάξεως των 272.000 ευρώ ως αποζημίωση για τα χαμένα χρόνια σύνταξης.

Το πρόβλημα είναι ότι κατά το χρονικό εκείνο διάστημα ο κ. Ritzen ήταν αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάνοντας χρήση του συνταξιοδοτικού προγράμματος κάλυψης της. Παρόλα αυτά, κατά την επιστροφή του στην Ολλανδία έλαβε επιστροφές των εισφορών του, ύψους 170.000 ευρώ, και μάλιστα αφορολόγητα.

Όσον αφορά τις απόψεις του για την παιδεία είναι γνωστός ως συγγραφέας το 1989 άρθρου με τίτλο «Στην εκπαίδευση μπορούν να γίνουν ακόμη πολλές περικοπές» (εφημερίδα NRC “Op onderwijs kan best nog flink bezuinigd worden”) σε ολλανδική εφημερίδα.

Όταν λίγο αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας της χώρας του, ο κ. Ritzen, έκανε πράξη τις ιδέες που είχε κοινοποιήσει στο άρθρο αυτό: οι μισθοί των εκπαιδευτικών πάγωσαν και με σύνθημα την «αποδοτικότητα» των πανεπιστημίων ο κ. Ritzen προέβη σε αναδιοργάνωση των ολλανδικών πανεπιστημίων με αποτέλεσμα να κλείσουν τα μη παραγωγικά τμήματά τους και να γίνουν σημαντικές απολύσεις προσωπικού.

Τέλος, οι σχέσεις του κ. Ritzen με το φοιτητικό κίνημα της χώρας του κάθε άλλο παρά αγαστές είναι, καθώς το 1994 ως υπουργός παιδείας επιχείρησε να μειώσει τον προϋπολογισμό του φοιτητικού επιδόματος κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ και καθιέρωσε την ανταποδοτικότητά του. Στην περίπτωση, δηλαδή, που ο φοιτητής ο οποίος έχει λάβει το επίδομα αυτό δεν ολοκληρώσει τις σπουδές του υποχρεούται να επιστρέψει το επίδομα αυτό. Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε διαδηλώσεις το ακαδημαϊκό έτος 1994-5, με μαζικότερη εξ αυτών τη διαδήλωση 10.000 φοιτητών στην Ουτρέχτη.

Πηγή: diktiospartakos.blogspot.com