Την έντονη αντίθεσή του για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα, στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου, εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλοντας παράβαση του αρχαιολογικού νόμου και αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής.

Ads

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Κερατέας δεν θα επιφέρει μόνο πλήγμα στη μνημειακή κληρονομιά του τόπου αλλά και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους. Επισημαίνουν δε, ότι ο λόφος του Οβριόκαστρου βρίσκεται εντός των ορίων της κηρύξεως της Λαυρεωτικής «ως αρχαιολογικού χώρου, Ιστορικού Τόπου και Τοπίου ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» με ΦΕΚ του 1980.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει ότι για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων του Οβριοκάστρου έχει θεσμοθετηθεί ζώνη Α’ αδόμητη απολύτου προστασίας και ότι ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε και προγραμματίζεται να λειτουργήσει μόλις 300 μέτρα από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο.