Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη εβδομάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως θα το καταψηφίσουν, υποστηρίζοντας πως το νομοθέτημα είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές.

Ads

Κατά την εισήγηση του ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν ποδηγετείται» και ότι «το δημοψήφισμα δεν υποκαθιστά τη λαϊκή εντολή, παρά αφορά συγκεκριμένο ζήτημα». Επιπλέον καταλόγισε «φοβία» στα κόμματα της αντιπολίτευσης «έναντι ενός θεσμού άμεσης δημοκρατίας».

«Αν κάποιος έλεγε “δε μας αρέσει ο εκτελεστικός νόμος” γιατί δεν απηχεί το πνεύμα της διάταξης ή δεν το εφαρμόζει σωστά, να το εξέταζα μαζί σας. Λέει, όμως, για επικοινωνιακά τεχνάσματα και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, δηλαδή υποβαθμίζουμε έτσι την κρίση του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος, ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι επιθυμεί τη συνεννόηση με τα κόμματα και εμφανίστηκε ανοιχτός σε αλλαγές που θα προκύψουν από τον κοινοβουλευτικό διάλογο.

«Όχι» από την αντιπολίτευση

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι με αυτή του τη μορφή δεν μπορεί να το ψηφίσει και ζήτησε αλλαγές προκειμένου να αλλάξει θέση.

Ads

Ο εισηγητής της ΝΔ, Αν. Νεράντζης, ενώ εξέφρασε την θεσμική συμφωνία του κόμματός του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται άκαιρα για συζήτηση και υποστήριξε ότι αποτελεί «διάφανο μανδύα, για να αποφύγει η κυβέρνηση τις εκλογές». «Κανένα δημοψήφισμα δε μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται» επεσήμανε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Α. Σκυλλάκος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα μέσο για να ξεφύγει το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές «και σε ζητήματα που είναι ανώδυνα να εμφανιστεί ως πλειοψηφόν κόμμα». Τόνισε ακόμη ότι το νομοθέτημα αποπροσανατολίζει το λαό από τη σημερινή κατάσταση.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αθ. Πλεύρης υποστήριξε ότι αν και το κόμμα του τάσσεται υπέρ των δημοψηφισμάτων θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από το υπουργικό συμβούλιο, για το ποια ερωτήματα θα τίθενται στο δημοψήφισμα και ακόμη να μπορεί κάθε κόμμα να διατυπώσει ένα ερώτημα, δεδομένου ότι θα είναι πολλαπλά. «Θέλετε να βγάλετε επικοινωνιακά ότι το σύνολο της Βουλής θέλει τα δημοψηφίσματα και μετά να βάλετε τα ερωτήματα που θέλει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε.

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θεσμοθετεί τη συρρίκνωση της συμμετοχικής δημοκρατίας και ότι θέτει ένα απολύτως ελεγχόμενο από την κυβερνητική πλειοψηφία πλαίσιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Βασίλης Μουλόπουλος. Τέλος, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράστηκε προβληματισμός και αντίρρηση για την πρόβλεψη να μην προσμετρώνται τα «λευκά» ψηφοδέλτια ως έγκυρα.