Σε διόρθωση σχετικά με το tweet περί «μακεδονικής ομάδας» στο Euro, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις, προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ από το βήμα του Οικονομικού Forum των Σκοπίων,, παραδεχόμενος πως πρόκειται για λάθος «εκ παραδρομής, λόγω συνήθειας δεκαετιών»..

Ads

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με της διαρροές περί «παγώματος» κύρωσης των μνημονίων μς τη γειτονική χώρα. 

«Αυτός δεν είναι λόγος να καθυστερήσουν οι Συμφωνίες και τα Μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια αγώνα του Euro της εθνικής ομάδας της χώρας του εναντίον της Ολλανδίας είχε αναφέρει στο Twitter πως «στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική Μακεδονική ποδοσφαιρική ομάδα».

Ads

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μιλώντας στο πλαίσιο δηλώσεών του στο 1ο Διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων με θέμα «Μία νέα εποχή: Θέτοντας τα θεμέλια για σταθερότητα και ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία», αναφέρθηκε σε παίκτες Μακεδόνες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Για το tweet σχετικά με την παρουσία μας στο Euro, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες κτλ. Είναι Μακεδόνες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Ζόραν Ζάεφ και υπογράμμισε πως αυτό δεν αποτελεί λόγο αναβολής της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είναι λόγος να αναβληθούν τα μνημόνια κατανόησης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Περιμένουμε δύο χρόνια αυτά τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα, αλλά το περιμένουν οι Έλληνες και οι Μακεδόνες. Είναι ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, είναι ζήτημα εναέριας κάλυψης από την ελληνική πολεμική αεροπορία και ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο επιθυμεί η Ελλάδα και το έχει έμπρακτα δείξει» υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ.