Έχει ενδιαφέρον εάν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αντελήφθη όντως τι υποκρύπτει, και σε ποιες πολιτικές εποχές παραπέμπει η χθεσινή του φράση στην Βουλή ότι ο στρατός προασπίζει όχι μόνον «την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια». 

Ads

Το Μαξίμου επιχείρησε να ξεπεράσει το δημοκρατικό ατόπημα δια του… συμψηφισμού, με κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν ότι και ο Πάνος Καμμένος, ως υπουργός Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσει ότι «οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό» χωρίς ουδείς να διαμαρτυρηθεί. Και ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά την θύελλα των αντιδράσεων, προέβη σε διευκρινιστική δήλωση λέγοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, ενώ τα Σώματα Ασφαλείας την εσωτερική ασφάλεια στη χώρα».

Είτε έγινε εκ… ρητορικής παραφοράς όμως, είτε με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της, η δήλωση Παναγιωτόπουλου είναι βέβαιο ότι υποδηλώνει το πώς εννοεί η κυβέρνηση την λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων και, εν τέλει, και αυτή καθαυτή την δημοκρατική λειτουργία του κράτους.

Και είναι εξίσου βέβαιο πως έχει πλήρη αντίληψη του τι σημαίνει γι’ αυτήν την λειτουργία η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδίως χθες και η οποία, με πρόσχημα την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οδηγεί σε ευθεία στρατιωτικοποίηση της λειτουργίας του κράτους.

Ads

Η τροπολογία προβλέπει την σύσταση της θέσης του Εθνικού Συντονιστή για την διαχείριση του προσφυγικού με αρμοδιότητες «υπεραρχηγού» όπως κατήγγειλε η
Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων που θα υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και θα διοικείται από Ειδικό Επιτελείο και επιμέρους Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων και Τοπικά Συγκροτήματα.

Προβλέπει εν ολίγοις την πλήρη αλλαγή της δομής και διάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιχειρησιακών Διοικήσεων, δίνοντας ταυτόχρονα στον Εθνικό Συντονιστή και στον Ενιαίο Φορέα την δυνατότητα απευθείας αναθέσεων συμβάσεων για λόγους ασφαλείας.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας χαρακτηρίζοντας την κατάθεσή της «απαράδεκτη».

Πέραν της προφανούς αλλοίωσης στην λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν επίσης χθες το βράδυ πως η τροπολογία αλλάζει άρδην και οδηγεί σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια την μεταναστευτική πολιτική της χώρας θέτοντάς ευθέως πλέον υπό «στρατιωτικό συντονισμό». Είναι μια πολιτική που, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, μετατρέπει το προσφυγικό από ζήτημα διεθνούς βαρύτητας και ανθρωπιστικής κρίσης σε ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας.

Η επιλογή αυτή καταγράφεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα στρατιωτικοποίησης του κράτους. Κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου πρόκειται για κίνηση η οποία αποκαλύπτει αφενός συγκεντρωτική αντίληψη διακυβέρνησης και αφετέρου πανικό ενώπιον της έως τώρα πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στην διαχείριση του προσφυγικού. Όπως επισημαίνεται, δε, η κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά έχει πλέον καταρρίψει και τις τελευταίες προσδοκίες για συγκράτηση των προσφυγικών ροών μέσω της τακτικής κατευνασμού του Ερντογάν. Και η έλλειψη δομημένης στρατηγικής  και μεταναστευτικής πολιτικής οδηγεί ολοταχώς την χώρα σε «δόγμα Σαλβίνι» δια της σύστασης στρατιωτικού κράτους.