Ανοιχτά και με απόψεις που ακούστηκαν για πρώτη φορά, μίλησε για τη θέση της μειονότητας και των βουλευτών τις μέσα στις ελληνοτουρκικές διαφορές ο Βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, καλεσμένος της εκπομπής Επι Κοινωνία της ΕΡΤ 3 με τη Δώρα Αυγέρη και το Δημήτρη Παπαγρηγορίου.

Ads

​Η συζήτηση ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις ελληνοτουρκικά, τις επιθέσεις που δέχονται οι μειονοτικοί βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή και τα ανοιχτά θέματα στη Θράκη. 

«Στη Θράκη δεν είχαμε ποτέ προβλήματα συμβίωσης και έχουμε πετύχει ο καθένας σέβεται τις παραδόσεις του άλλου. Επειδή υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα λέγονται πολλά όμως η μειονότητα στηρίζει την Ελλάδα γιατί είναι η πατρίδα μας και πολεμήσαμε κάθε εχθρό όπως και στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου έπεσαν μαχόμενοι μειονοτικοί και είναι τιμή τους και τιμή μας. Ότι έχουμε επιρροές και σχέσεις με την Τουρκία είναι επίσης γεγονός” είπε και χρησιμοποίησε το παράδειγμα του ίδιου που σπούδασε στην Τουρκία ενώ η αδερφή του ζει στην Κων/πολη και είναι υπήκοος Τουρκίας.  “Αναγκαστικά έχουμε σχέσεις με την Τουρκία. Όμως σεβόμαστε πάντα τις αξίες της χώρας μας» είπε και σημείωσε ότι αν οι ηγεσίες σε Αθήνα και Άγκυρα μπορούσαν να διδαχτούν από τη συμβίωση που έχει επιτύχει η Θράκη όλα θα ήταν καλύτερα καθώς η μειονότητα συμπιέζεται διαρκώς στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

«Εμείς θέλουμε οι δύο χώρες να έχουν σχέσεις και οι εντάσεις μας στεναχωρούν. Βέβαια, σε αυτή τη συγκυρία, τα ελληνουρκικά δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους» είπε και εκτίμησε ότι καθώς έρχεται η τουριστική περίοδος, η ένταση δεν ευνονεί καμία χώρα. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντικό τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τη Βόρεια Ελλάδα και είναι κάτι που θέλουμε, όπως και αντίστροφα. Ας μείνουμε στα κοινά που έχουμε». 

Ads

Εύκολος στόχος για τους χρυσαυγίτες οι μειονοτικοί βουλευτές

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται από χρυσαυγίτες σημείωσε ότι έχουν διακινηθεί μια σειρά από επιβεβαιωμένα ψευδείς ειδήσεις όπως ότι «έχει σκίσει την ελληνική σημαία στη Γλαύκη» για τις οποίς ποτέ κανείς δεν ζήτησε μια συγνώμη ενώ γίνεται μεγάλη συζήτηση για μια φωτογραφία του να μιλάει ενώ υπήρχε μια τουρκική σημαία από πίσω του, τις οποίες εκμεταλλεύονται διάφοροι για να τον αποκαλούν «τουρκοπράκτορα» όπως η Χρυσή Αυγή.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, οι μειονοτικοί βουλευτές είναι το εύκολο θύμα για να δημιουργούν εντάσεις οι χρυσαυγίτες μέσα στη Βουλή καθώς στερούνται αξιών. «Δεν περιμένουμε να σέβονται τους θεσμούς και τη δημοκρατία αλλά εμείς δίνουμε τη μάχη για τις αξίες μας δημοκρατικά και μέσα στη Βουλή» σημείωσε.

Γρήγορα στις οικογένειές τους οι δύο στρατιωτικοί

«Η κυβέρνηση χειρίστηκε όπως έπρεπε το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, το διεθνοποίησε και ευχόμαστε όσο το δυνατό γρηγορότερα να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», είπε για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη και εκτίμησε ότι σύντομα θα επιστρέψουν. «Δεν υπάρχει κάποια ουσία πλέον για να κρατούνται, ούτε αποδείχτηκε ότι υπήρχε κάτι επιβαρυντικό στα κινητά τους» εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική και όχι εκπαιδευτική η αντίδραση της ΔΟΕ για τα νηπιαγωγεία

Σε πολιτικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια απέσωσε τις αντιδράσεις συνδικαλιστών δασκάλων για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιαδείας για πιλοτική εισαγωγή της μητρικής ως γλώσσας στήριξης σε νηπιαγωγεία των μειονοτικών περιοχών: «Στόχος είναι να υπάρχει μια νηπιαγωγός από τη μειονότητα για να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν την ελληνική γλώσσα» είπε και άφησε αιχμές για τη στάση συνδικαλιστών που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των 6 νηπιαγωγείων.

Το μέτρο αυτό θα τους βοηθήσει να μάθουν καλύτερα τα ελληνικά, θα τα διευκολύνει γιατί είναι πιθανό να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και να γνωρίζει ούτε μια λέξη, ανέφερε. «Η αντίδραση των συνδικαλιστών είναι πολιτική και όχι εκπαιδευτική» είπε ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Ο παππούς, βουλευτής του Αγροτικού Κόμματος στο Εμφύλιο

Τέλος, στη συζήτηση μνημονεύτηκε και η πολιτική κληρονομιά του παππού του, ο οποίος είχε εκλεγεί με το Αγροτικό Κόμμα το 1946 και είχε κρίσιμο ρόλο στα μεταπολεμικά χρονιά καθώς το 1948 με τη δική του κρίσιμη ψήφο διατηρήθηκε η κυβέρνηση Σοφούλη στην εξουσία, με αντάλλαγμα τη διανομή τροφίμων στους κατοίκους της ορεινής Θράκης, και αποφεύχθηκε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια την περίοδο του Εμφυλίου.