Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλεί του πολιτικούς αρχηγούσε σε εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Συνταγματική Αναθεώρηση και η προώθηση ενός πάγιου εκλογικού νόμου, καθώς όπως αναφέρει «οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις».

Ads

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προτίθεται να καλέσει σε εθνικό διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς του τόπου.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Φυσικά ο δρόμος της καταγγελίας και της αδιέξοδης πολιτικής δημαγωγίας παραμένει πάντα εύκολος, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι ώριμες και αναγκαίες, η κοινωνία το καταλαβαίνει και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει».

«Θα είναι κέρδος για όλους μας, αν αντί για ανταλλαγές πολιτικών πυροτεχνημάτων πάμε σε έναν διάλογο ουσίας με επιχειρήματα, ακόμα και με διαφωνίες. Έτσι προχωράει η δημοκρατία. Αυτό είναι θέση αρχής, δεν είναι αδυναμία. Θα το επιδιώξουμε, ελπίζουμε να ανταποκριθούν. Αν πάλι όχι, δεν θα τους περιμένουμε. Μπορούμε και μόνοι μας» υπογράμμισε.

Ads

Παράλληλα διεμήνυσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο οδικό χάρτη και τόνισε: «Ας μην κρατάνε, λοιπόν, την αναπνοή τους έως να πέσει αυτή η κυβέρνηση, γιατί δεν θα αντέξουν τέσσερα χρόνια χωρίς αναπνοή. Είμαστε εδώ με τη στήριξη της κοινωνίας και η νέα εποχή για τον τόπο ξεκινάει μόλις τώρα».

«Σέβομαι την απόφαση του Γαβριήλ, αλλά δεν την κατανοώ»

«Σέβομαι την απόφαση του Γαβριήλ, αλλά δεν την κατανοώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Του «πιστώνει», πάντως, το γεγονός ότι παρέδωσε την έδρα του. «Προσπαθώ να θυμηθώ ποια ήταν η τελευταία φορά που βουλευτής που διαφώνησε με το κόμμα του και παρέδωσε την έδρα και δεν μπορώ. Αυτή είναι η μόνη ηθική στάση , ιδίως όταν η εκλογή ήταν με λίστα και η συμφωνία γνωστή», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του. 

Σε ερώτηση για την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο “οδικό χάρτη”. Ξέρει πολύ καλά που θέλει να πάει και ξέρει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει».