Από κανάλι σε κανάλι γυρίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, επαναλαμβάνοντας «εφιαλτικές» προβλέψεις για μεγάλο σεισμό στην Αθήνα.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω σεισμολόγος, προφανώς μη αντιλαμβανόμενος τη βαρύτητα του ρόλου του και τις επιπτώσεις των λεγομένων του, έχει προκαλέσει πολλές φορές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα με τη στάση του, ενώ μόλις πριν από λίγα 24ωρα βρήκε την ευκαιρία να κάνει και μικροπολιτική με τον σεισμό που χτύπησε την Αττική την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και επιπλέον διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν κλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, παρότι είναι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Όπως είπε δεν τον κάλεσαν επειδή «δεν είναι αυλοκόλακας» σαν κάποιους που δεν κατονόμασε και που είπε πως «προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος τόνισε ότι «ο ΟΑΣΠ έχει 35 χρόνια ιστορία και μεγάλη αναγνώριση του έργου του από την ελληνική κοινωνία». Παράλληλα, ανέφερε επίσης ότι «ο κ. Τσελέντης ήταν 20 χρόνια μέλος της επιτροπής σεισμικής επικινδυνότητας και δεν πήγαινε ποτέ στις συνεδριάσεις της» και υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν τον συμπεριέλαβε στην παρούσα σύνθεση της επιτροπής «γιατί εκκρεμούσε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει για επικείμενο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα».

Ads

Επαναλαμβάνει τα περί σεισμού 6 Ρίχτερ στην Αθήνα

Σήμερα ο γνωστός σεισμολόγος επανήλθε με παρεμβάσεις του σε ΕΡΤ και ΑΝΤ1. Υποστήριξε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ, προκαλώντας τον πανικό. 

Συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης ανέφερε: «Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. «Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με όσα αναφέρει η πλειοψηφία των σεισμολόγων (που έχει εκφράσει άλλωστε τη διαφωνία της με τη λογική Τσελέντη), που συνιστά ψυχραιμία τονίζοντας πως η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά.