Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου το σκάφος Adriana μεταφέροντας τουλάχιστον 750 άνθρωποι, που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, βυθίζεται στα ανοιχτά της Πύλου παρασύροντας στο θάνατο εκατοντάδες από αυτούς.

Ads

Τρεις μέρες νωρίτερα και με την ευχή να πάψουν οι πρόσφυγες να βασανίζονται στην προσπάθειά τους να ζήσουν μακριά από τους πολέμους, στις Βρυξέλλες πραγματοποιούνταν μια συναυλία πανηγυρική: Η πρωτοβουλία «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ» γιόρταζε την απελευθέρωση του, όπως και εκείνη των Ακίφ Ραζούλι και Αμίρ Ζαχίρι τον περασμένο χειμώνα.

Η πρωτοβουλία, επικεφαλής της οποίας είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σκοπό έχει την υποστήριξη προσφύγων, που έχουν καταδικαστεί άδικα ως διακινητές.

Η πρακτική βασίζεται στον νόμο 4251/2014, που υπαγορεύει ότι όποιος βρίσκεται στο πηδάλιοτου σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες, συλλαμβάνεται καικαταδικάζεται ως διακινητής, σε χρόνο φυλάκισης ίσο με 3 έτη ανά επιβάτη καιεπιπλέον 15 έτη ανά άτομο που ενδεχομένως χάσει τη ζωή του κατά το ταξίδι. Το αποτέλεσμα είναι ότι, μόνο το 2019, οδηγήθηκαν στις ελληνικές φυλακές 1905 άτομα, μετά από δίκες που διαρκούν κατά μέσο όρο 28 λεπτά συχνά γίνονται χωρίςτην παρουσία μεταφραστή και με μέση ποινή τα 44 χρόνια.

Ads

Παρά την πανδημία και τα lockdown παγκοσμίως, ο αριθμός τους στις αρχές του2022 αυξήθηκε σε 2.282. Η ομάδα των καταδικασμένων «διακινητών» στις ελληνικές φυλακές είναι η δεύτερη πληθυσμιακά κατηγορία κρατουμένων.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πραγματικός διακινητής εγκαταλείπει το πλοιάριο, αφού πρώτα δώσει -συχνά υπό την απειλή όπλου- το πηδάλιο σε έναν άτυχο πρόσφυγα που βρίσκεται κοντά του. Όταν η Ακτοφυλακή εντοπίσει τη βάρκα, ο άτυχος που βρέθηκε στο τιμόνι συλλαμβάνεταικαι καταδικάζεται ως ο διακινητής.

Τέτοιες περιπτώσεις ήταν αυτή του Σομαλού πολιτικού πρόσφυγα Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, που ενώ έσωσε 33 ζωές από τη θάλασσα καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή, και αυτές του Ακίφ Ραζούλι και του Αμίρ Ζαχίρι, ο οποίος μάλιστα ήρθε μαζί με την έγκυο γυναίκα του και το μικρό παιδί τους. Καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια ο καθένας πρωτοβάθμια, και η έφεσή τους αναβλήθηκε δυο φορές. Τον Δεκέμβριο του 2022, επιτέλους δικαιώθηκαν: η απόφαση ήταν αθώωση του Ακίφ από κάθε κατηγορία, ενώ η κάθειρξη του Αμίρ μετατράπηκε σε φυλάκιση 8 ετών, αλλά αποφυλακίζεται γιατί έχει εκτίσει το απαραίτητο μέρος της ποινής του. Η είδηση έκανε το γύρο του ελληνικού και ευρωπαϊκού Τύπου, που έκανε λόγο για μεγάλη νίκη.

Η δικαίωση του Μοχαμάντ άργησε λίγο περισσότερο. Τον Ιανουάριο του 2023, έχοντας περάσει πάνω από2 χρόνια στη φυλακή, ο Μοχαμάντ βρέθηκε στην αίθουσα του Εφετείου, το οποίο μείωσε την ποινή του στα 37 χρόνια και την μετέτρεψε από κάθειρξη σε φυλάκιση, που σημαίνει ότι εκτίονται τα 8 εξ αυτών.  Επειδή, δε, είχε εκτίσει 2 χρόνια και έναμήνα, ενώ επιπλέον είχε κάνει 450 μεροκάματα με άψογη διαγωγή, αποφυλακίστηκε λίγο αργότερα.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ» θέλοντας να ανανεώσουν την δέσμευσή τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν εκείνους τους πρόσφυγες που καταδικάζονται άδικα σε εξοντωτικές ποινές, αλλά και να τραβήξουντην προσοχή του ευρωπαϊκού κοινού στο ζήτημα, υπό την διοργάνωση του Στ. Κούλογλου, πραγματοποίησαν τη συναυλία στο κατάμεστο Sounds Club των Βρυξελλών.

Επί σκηνής, εμφανίστηκανοι Aegean Project, ένα γκρουπ με Έλληνες και Τούρκουςμουσικούς, με μουσική από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και, συχνά, τραγούδιακοινά σε Ελλάδα και Τουρκία. Μαζί τους τραγούδησαν οι Μάρθα Φριντζήλα, Δημήτρης Μητσοτάκης, Ασημίνα Καραμπεροπούλου, Μαρία Παπαγεωργίου, οι Salia Balia Band και άλλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Βέλγιο.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την συναυλία: