Δύο ημερομηνίες – σταθμοί κι ένα μπαράζ θερινών ραντεβού, διεργασιών και ζυμώσεων μεταξύ των καναλαρχών διαμορφώνουν τις συνθήκες για τη νέα πράξη του πολέμου στα media, μια πράξη που θα καθορίσει τόσο την τύχη του Mega όσο και τις εξελίξεις στην υπόθεση χορήγησης των επτά τηλεοπτικών αδειών.

Ads

Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι η αυριανή 26η Ιουλίου και η 17η Αυγούστου: Αύριο βγαίνουν στον πλειστηριασμό τα περιουσιακά στοιχεία της «Πήγασος» – μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία» – πλην του δεσμευεμένου από τις τράπεζες μεριδίου 13% που κατείχε ο όμιλος Μπόμπολα στο Mega.

Αύριο επίσης έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Ιδιοκτητών ( ΕΙΤΗΣΕΕ) όπου αναμένεται να δοθεί το τελικό στίγμα των καναλαρχών στο, ανοιχτό πάντοτε, μέτωπο με την κυβέρνηση για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών αλλά και για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αγορά της διαφήμισης.

Και σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 17 Αυγούστου, ορίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Τηλέτυπος Α.Ε. Η γενική συνέλευση συγκαλείται μετά τις παραιτήσεις από το ΔΣ του Mega των Γιώργου και Φώτη Μπόμπολα και οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν να επικυρώσουν τις μεταβολές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και να προχωρήσουν στην εκλογή νέου. Από την έκβασή της, δε, και κυρίως από το εάν θα ανοίξει το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, θα φανούν και οι προθέσεις των ομίλων Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη και Σαββίδη για το μέλλον του Mega.

Ads

Και οι τρεις αυτές παράλληλες εξελίξεις συνδέονται ευθέως μεταξύ τους, καθώς επηρεάζουν όλες το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στα media από το φθινόπωρο, και ταυτόχρονα διαμορφώνουν και τις τελικές συμμαχίες στη μάχη του συστημικού μιντιακού συστήματος με την κυβέρνηση.

Οι καναλάρχες έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να καταβάλουν ουσιαστικό τίμημα για την χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών που θα προκηρύξει το ΕΣΡ και εκπέμπουν ήδη μηνύματα πιθανής νέας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πληροφορίες για αντίστοιχη προσφυγή διαρρέονται και σε σχέση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο Παππά – το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης του τηλεοπτικού χρόνου – για τη διαφήμιση με πηγές της πλευράς των ιδιοκτητών να κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα και παραβίαση των αρχών ελευθερίας των συμβάσεων.

Επί όλων αυτών αναμένονται σαφέστερα μηνύματα στην αυριανή συνέντευξη Τύπου των ιδιοκτητών των καναλιών, ενώ οι τελικές θέσεις που θα πάρουν θα εξαρτηθούν και από τις νέες συμμαχίες και συνεργασίες που οικοδομούνται μεταξύ τους. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, υπάρχει έντονη φημολογία για στρατηγική προσέγγιση των πλευρών Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη και Αλαφούζου με φόντο και το Mega – μια φημολογία πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από ορισμένες πλευρές και η βασιμότητά της μένει να αποδειχθεί.

Τα σχετικά σενάρια εντάθηκαν μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» την Κυριακή σύμφωνα με το οποίο Γιάννης Βαρδινογιάννης, Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης σχεδιάσουν συμπόρευση στο χώρο των media. Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα στις πλευρές Βαρδινογιάννη και Αλαφούζου σχετικά με την προοπτική συνεργασίας των δύο καναλιών που έχουν στην ιδιοκτησία τους, το Star και το ΣΚΑΪ αντίστοιχα, και εξετάζεται ακόμη και αμοιβαία παραχώρηση μετοχών από τον ένα επιχειρηματία στον άλλον που θα φτάνει το 49% του συνολικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης φέρεται να μελετά την παραχώρηση του 49% του STAR και ο Γιάννης Αλαφούζος ίδιο ποσοστό του ΣΚΑΪ. Για να υλοποιηθεί δε το σενάριο αυτό η πλευρά Βαρδινογιάννη θα εισφέρει ένα ποσό σε μετρητά -υπολογίζεται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ- καθώς και ένα μέρος- πιθανότατα 17.5%- από τις μετοχές που κατέχει στο Mega.

Μια τέτοια κίνηση, εάν υλοποιηθεί, θα φέρει από κοινού στη μετοχική σύνθεση του Mega τις πλευρές Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου και Μαρινάκη. Σ’ ένα τέτοιο σχήμα, πάντοτε κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο ΣΚΑΪ θα αποκτήσει περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, το STAR θα κάνει στροφή και σε ειδησεογραφικό πρόγραμμα, και θα υπάρξουν μεγάλες συγχωνεύσεις, περικοπές και συνέργειες μεταξύ των δύο καναλιών και του Mega σε ό,τι αφορά τόσο τους εργαζομένους όσο και την τεχνική υποδομή.