Την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσω πρόσφατης ραδιοφωνικής συνέντευξής του, επισημαίνοντας την χρησιμότητάς της ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης του κοροναϊού.

Ads

«Κατά την πρώτη φάση του κορονοϊού αποδείχτηκε πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, πολύ λίγοι Δήμοι έχουν επαρκή Αστυνομία. Όλο το βάρος ή το μεγάλο βάρος του ελέγχου των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού πέφτει πάνω στην ΕΛ.ΑΣ. Με αυτό τον τρόπο, η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει καθήκοντα που θα μπορούσε να εκπληρώσει η Δημοτική Αστυνομία. Και η Ελληνική Αστυνομία νομίζω ότι έχει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο αρμοδιοτήτων και δράσεων απέναντι στο έγκλημα. Επομένως, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι αναγκαίο να επανιδρυθεί παντού, να καλύπτει το σύνολο των Δήμων της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Εκείνο που αξίζει να αναφερθεί πάντως ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που με απόφαση του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013 ειχε καταργησει εν μια νυκτί τη Δημοτική Αστυνομία.

Ειδικότερα η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε με το νόμο 4172 του 2013, που φέρει τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα το άρθρο 81 όριζε ρητά πως «Από την 23η.9.2013 καταργούνται στους δήμους οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δη− μοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι, των οποίων οι θέσεις καταργούνται, και εφόσον κατείχαν τις θέσεις αυτές την 9η Ιουλίου 2013, εντάσσονται στο πρόγραμ− μα κινητικότητας, σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 του ν. 4093/2012 (Α΄222). Οποιαδήποτε μετάταξη των ανωτέρω υπαλλήλων που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας έλαβε χώρα μετά την 9η Ιουλίου 2013 είναι αυτοδικαίως άκυρη».

Ads